De senaste åren har vi fått se flera stora nyheter i tv-branschen – inte minst oled-tekniken som gett ett rejält uppsving i kvalitet, och allt smartare plattformar. Med det i åtanke framstår inte 2018 som det mest nydanande året i tv-historien. Tillverkarna bjuder inte på alls särskilt många omvälvande nyheter, så letar du efter "nästa stora grej" är det inte läge att öppna plånboken riktigt än.

Ute efter något billigare? Här är vårt test av prisvärda 55-tummare

Med det sagt har vi ändå fått se riktigt bra modeller i år, både i lcd- och oled-segmentet. Istället för att fokusera på nya grejer har tillverkarna nämligen valt att finputsa på förra årets modeller, och frågan är om vi snart inte närmar oss perfektion med nuvarande teknik.

M3 har under våren testat flera riktigt högkvalitativa modeller i 65-tumsklassen. I den här artikeln sammanfattar vi vad vi har kommit fram till – och passar på att utse en vinnare. Det bör också noteras att vi fortfarande väntar på några modeller (däribland Sonys Oled AF8). Vi får alltså läge att uppdatera artikeln längre fram i sommar.

Smartare än någonsin

För bara några år sedan var de smarta funktionerna i våra tv-apparater inte alls särskilt smarta, men numera fungerar det faktiskt utmärkt att använda det mesta utan större problem. Frågan är om du ens behöver en Apple TV eller Chromecast i dagsläget? Det beror givetvis på vad du hade tänkt att göra, men vill du mest bara kunna kolla Netflix, SVT Play och liknande tjänster duger de inbyggda funktionerna alldeles utmärkt.

Oled vs lcd

Oled har varit den tydligast växande trenden på tv-marknaden de senaste åren. Tekniken möjliggör brutalt bra svärta, vilket verkligen visar sig i årets toppmodeller. Med oled får du dessutom riktigt bra betraktningsviklar – en underskattad parameter.

Men lcd är inte utdött bara för den sakens skull. Samsung satsar stort på området med vad de kallar för qled, och bjuder på riktigt ljusstark bild. Om du har mycket ljusinsläpp i bostaden kan det alltså vara värt att titta åt lcd-hållet istället.

Så testade vi

Varje tv är testad grundligt med 4k-blu ray-spelare (Planet Earth II), Playstation 4 Pro och Xbox One X. Dessutom har vi testat att spela upp 1080p-material, tittat på tablå-tv och använt tjänster som Netflix, HBO Nordic och Viaplay. Eftersom det stundar ett fotbolls-vm har vi fokuserat lite extra på hur tv-modellerna fungerar att kolla på sport på.