Bioware har mycket att bevisa efter en minst sagt kritiserad Mass Effect 3. Under Ea:s event under lördagen i Los Angeles visade de upp sitt kommande storspel Anthem.

Anthem påminner mycket om Mass Effect. Det utspelar sig på en utomjordisk planet som blivit övergiven av gudarna som skapat planeten. När de försvann lämnade de kvar sina verktyg, vilket skapade kaos och mörka krafter på planeten. Det är ditt uppdrag som "frilansare" att tillsammans med andra spelare utforska världen och utföra uppdrag.

Skillnaden mot Mass Effect är att det här är ett online-spel där du gör uppdragen tillsammans med tre andra spelare. Spelarna kan ta uppdrag tillsammans oberoende om vilken nivå du har uppnått, och de säger att det ska vara underhållande och tillfredsställande oavsett vilket får oss att misstänka att spelupplevelsen anpassas beroende på hur långt du har kommit i spelet.

Anthem är en blandning mellan multiplayer och singelplayer i den mån att när du har utfört ditt uppdrag och kommer tillbaka till basen får du interagera med karaktärerna och se resultatet av dina handlingar precis som i vilken kampanj som helst. Det här säger Bioware även ska göra det enklare för dem att efter hand addera fler uppdrag till spelet.

Anthem
Skaparna bakom Anthem på EA Play.

M3 fick se en demonstration över hur det kan se ut när fyra olika spelare online utför ett uppdrag. Man ska även kunna spela ensam, men det ör spelet lite mer utmanande och Bioware påpekar att multiplayer-läget ska vara roligt även för de som aldrig har testat co-op innan. Uppdragen ser väldigt lika ut de som finns i Destiny. Det är en stor värld samtidigt som det är ganska tydligt hur spelaren bör flyga, simma eller springa för att komma vidare. I världen finns gömda runor och annat som berättar om världens ursprung.

Uppdraget vi fick se är uppbyggt i att spelarna förstätter genom banan och stöter på fiender allt eftersom. I slutet kommer som väntat en avslutande "boss". Det dyker då och då upp stora fiender som spelaren kan välja att ta sig an eller helt enkelt undvika till en annan gång när denna har spelat lite mer. Om alla banor ser ut så här eller om Bioware har skapat någon större variation återstår att se.

En glädjande nyhet är att man tar avstånd från loot boxes som vi annars sett allt för mycket i moderna spel, det vill säga att spelare kan betala för uppgraderingar och bättre funktioner.

Under presskonferensen fick vi även för första gången ett lanseringsdatum. Anthem kommer finnas tillgängligt till Playstation 4, Xbox One och pc 22 februari 2019.