Under EA:s presskonferens i lördags presenterades flera nya titlar, däribland kommande FIFA 19. Den här gången är portugisiska Real Madrid-spelaren Cristiano Ronaldo tillbaka på omslaget och fokuset ligger på Champions League. Inte nog med att det kommer finnas ett eget Champions League-läge med material från turneringen, även i singel player-kampanjen kommer Alex Hunter i FIFA 19 ta upp kampen för att bli Champions League-mästare.


– Det var en av de mest önskade funktionerna av våra fans sedan en lång tid tillbaka, berättar Sam Rivera, en av producenterna av FIFA 19.

Sam Rivera intygar att man även inkluderat Europa League och Super Cup, så att de som hejar på lagen som inte riktigt kvalificerat sig för Champions League får vara med.

FIFA 19
EA avslöjade Champions League-fokuset genom att visa upp legendariska pokalen på scen.

Sam Rivera berättar att feedback från spelarna är väldigt viktigt för dem när de skapar spelet. Man har därför till exempel lyssnat på spelarkritik kring att försvaret stundtals varit minst sagt undermåligt i FIFA 18. Numera ska backlinjens artificiella intelligens vara helt omgjord. Även mittfältet har fått sig en uppgradering.

– Man kan inte längre ta sig till andra sidan av planen med två passningar, berättar Sam Rivera.

Förutom det har man även sett över hur dribblingsduellerna går till. Från att spelaren som dribblar i princip gett över bollen till någon som attackerar blir det nu mer realistiskt, menar Sam Rivera.

– Det nya systemet kommer låta två spelare ha kontakt med bollen samtidigt och sedan kommer fysiken avgöra utfallet.

Våra första intryck

Vi fick testspela en match i nya FIFA 19. Grafiken är som väntat ytterligare lite mer realistisk, framför allt när det gäller spelarnas ansikten – i övrigt är spelupplevelsen är väldigt lik föregångaren. Vi ser tyvärr inte att spelarna har blivit bättre på att läsa var våra passningar ska gå. Inte heller har FIFA lyckats klura ut vilken spelare vi vill byta till i alla lägen. Spelarna har inte heller blivit smarta nog att möta bollen än, utan står och väntar ganska ofta precis som innan.

Efter bara en match är det så klart svårt att avgöra exakt hur stora förändringar som har gjorts och hur de påverkar spelupplevelsen. Det vi märker är att det är lite lättare att göra en glidtackling utan att totalt massakera motståndaren och få rött kort direkt, samt att spelet är lite mer förlåtande när vi skjuter straffar. I FIFA 18 kunde det hända att vi, trots att vi slängde oss åt rätt håll, missade bollen. Här verkar vi rädda skottet så länge vi hoppar i rätt riktning.

Under eventet avslöjade EA att FIFA 19 kommer släppas till Playstation 4, Xbox, pc och Switch 28 september i år.