Med en meritlista bestående av idel Forza Horizon-spel kan den brittiska spelstudion Playground Games knappast anklagas för att ha en bred repertoar. Å andra sidan förtjänar studion en rungande applåd för att deras spel alltid håller högsta klass, och med Forza Horizon 4 kan de befästa sin position som Microsofts bästa interna utvecklingsstudio.

Missa inte: Här är bästa spelen till Xbox One

Röjig racing i brittiskt duggregn

Forza Horizon-serien började sitt liv som ett röjigt alternativ till den mer sobra Forza Motorsport-serien. Där den sistnämnda innehåller riktiga racingbanor och realistisk körkänsla, får vi i Horizon-spelen en öppen spelvärd fylld med regelrätta race på både väg och i terräng, samt mer oseriösa uppgifter som att hoppa längd, utföra stunts eller köra ikapp tåg.

Denna gång bär resan av till Storbritannien, även om det är en oerhört kompakt version av det förenade konungariket som står till förfogande. Den enda stad som finns representerad är Edinburgh, och den är så liten att Sala känns som en världsmetropol i jämförelse. Faktum är att kartan är snäppet mindre än den i seriens föregående del, men lyckligtvis är det inget som märks nämnvärt medan vi utforskar världen eller kör race. Dessutom ändras miljöerna en hel del baserat på årstid, så en rak jämförelse med de tidigare spelen är inte helt rättvis.

Forza

Mycket är sig likt, på gott och ont

För Forza Horizon-veteraner är det mesta sig likt rent spelmässigt. På spelkartan väntar en mängd ikoner för olika tävlingar eller sidosysslor och det är vanligtvis helt fritt att ta sig an det som lockar för stunden. Att hitta russinen i kakan är däremot inte helt lätt då kartan snabbt blir överfylld av ikoner i värsta Ubisoft-stil.

Själva racen bjuder på intensiv men ändå halvrealistisk arkadracing av bästa sort. Det blir lätt småstökigt på banan, speciellt i offroad-tävlingarna där både buskar, staket och bildelar flyger all världens väg. Tillbakaspolningsfunktionen är en kär vän när slumpmässiga krockar och oförutsägbara hinder slungar din bil till en sistaplats, men den förlåtande fysiken håller frustrationen borta och gör det lätt att njuta av de fartfyllda tävlingarna.

Däremot stör vi oss på datormotståndarnas tveksamma intelligens. De gör egentligen inga direkta fel, men beter sig inte särskilt levande heller. Motståndarna håller vanligtvis sin plats i racinglinjen i väntan på att bli omkörda, varken mer eller mindre. Den värsta förövaren är dock specialeventen där varenda tävling slutade med att vi körde om motståndaren precis innan mållinjen. Slump eller förbestämt?

Forza

Socialisera mera

Något som däremot sticker ut positivt i denna fyra är hur välintegrerade onlinefunktionerna är. Dels är ett antal onlinefunktioner som rivaler och klubbar lättillgängliga via huvudmenyn, men andra spelare och tävlingar hittas också direkt ute i spelvärlden. Tillsammans kan alla delta i samarbetstävlingar som slumpmässigt dyker upp med jämna mellanrum, eller ta sig an oseriösa lekar som Zombie och King i speciella zoner.

Om du vill vara asocial och inte beblanda dig med andra spelare är det inga problem att ignorera dessa event helt, men det sömnlösa onlinesystemet gjorde att vi ofta tog en liten omväg för att leka online en stund.

Floss-dansa, i ett bilspel? Jajamän!

Eftersom onlinedelen har tagit ytterligare kliv framåt är det också naturligt att även personifieringsmöjligheterna har förbättrats. Förutom att lacka och sälja bilar kan du nu också skapa och klä en egen karaktär – och lära den gester och danser så klart. Helt meningslöst och ganska kul på samma gång.

Nya kläder och gester fås från det klassiska lyckohjulet, där de samsas med pengavinster och bilar. Oväntat nog gillar vi det här inslaget eftersom det skapar lite nerv i lyckohjulet Tidigare regnade det bilar och pengar vid varje spinn, men nu kan den ovanliga Porschen precis rulla förbi till förmån för en rosa t-tshirt. Å andra sidan är det roligare att få en ringbrynja och macarena-dansen istället för en trött Mazda från ’84.

Det ska dock sägas att bilar och pengar knappast är en bristvara, snarare tvärtom. Båda delarna ramlar in i en strid ström och det känns sällan speciellt att få en ny bil eller spendera pengar på något dyrt.

Forza

Makalösa vidder och tjusiga bilar

Men det är varken onlinelägen, suspekta danser eller varierade tävlingar som utmärker sig mest i Forza Horizon 4. Det är grafiken, speciellt i 4K-läget som är tillgängligt på Xbox One X. Oavsett om det är vår, sommar, höst eller vinter liknar många miljöer en underbar idyll som är lätt att förälska sig i. Speciellt mörka vinterkvällar ser smått magiska ut och det är lätt att spendera timmar på att utforska de kalla vidderna i jakt på vackra vyer.

Att välja 4k-grafik är däremot ett inte helt solklart val. En av de mer efterlängtade nyheterna i Forza Horizon 4 är nämligen möjligheten att spela i 60 bilder per sekund på Xbox One X (och på PC såklart). Den dubblerade bilduppdateringen ger en mjukare, mer behaglig bild, bättre fartkänsla och snärtigare kontroll. Perfekta förbättringar för ett bilspel med andra ord.

Å andra sidan innebär valet att prioritera bilduppdatering framför grafik att ögongodiset tar en ganska stor smäll jämte 4K-läget. Med 1080p-upplösning, screentearing, sämre kantutjämning, mer pop-ups och nedtonade grafiska effekter blir upplevelsen inte alls lika polerad. Vanligtvis är vi förespråkare för hög bilduppdatering, men här är valet inte helt enkelt.

Forza

Mästarnas mästare

Med Forza Horizon 4 visar Playground Games ännu en gång sin fingertoppskänsla. Visst känns många positiva och negativa delar igen sedan tidigare, medan konkurrenter som Need for Speed Payback och The Crew 2 faktiskt gör vissa saker bättre. Men Forza Horizon 4 innehåller ändå gott om förbättringar och nya inslag som gör mycket för helhetsupplevelsen och i slutändan är Microsofts arkadracer överlägsen.

M3 rekommenderar

Forza Horizon 4 är helt enkelt det bästa exklusiva spelet på Xbox One just nu, och det skulle inte förvåna oss om det sitter kvar på tronen även när konsolens levnadstid summeras. Att Microsoft tidigare i år plockade fram plånboken och köpte Playground Games är knappast något den amerikanska jätten ångrar.


Fakta Forza Horizon 4

Utvecklare: Playground Games
Genre: Racing
Format: Xbox One, pc
Testat format: Xbox One X
Lansering: 2 oktober
Pris: 538 kronor till Xbox hos Spelbutiken.

plus

Makalöst vackert 4k-läge på One X.
Härlig körkänsla, speciellt på grus.
Bra variation mellan regelrätta race, utforskande och oseriösa tävlingar.
Smidigt onlinesystem.

minus

Efter tre liknande spel kommer vi fortfarande inte helt överens med menyerna.
Småtråkig spelvärld att utforska.
Tveksam intelligens hos datormotståndarna.
Bilar och pengar ramlar in på kontot utan större möda.

Betyg 5 av 5