M3 / Los Angeles: Okej, i skrivande stund har E3-mässan knappt ens öppnat portarna, men i vanlig ordning är det alla presskonferenser som hålls innan mässan som verkligen räknas. Det är då speljättarna får världens blickar på sig, och visar upp vad de har på gång den kommande tiden. Det är som lilla julafton för spelfantasterna, och brukar vanligtvis vara påkostade och pompösa tillställningar.

E3 2018 kommer inte gå till historien som den hetaste upplagan i historien. Fullt förståeligt – nuvarande generations konsoler har på sin höjd ett par år kvar innan de kommer ersättas av en ny uppsättning (Nintendo undantaget). Sony hade exempelvis inte mycket nytt att berätta om, men försökte ändå göra det bästa möjliga av situationen genom att bjuda in pressen till någon slags kyrkbyggnad där man stolt visade upp första gameplay-klippen från kommande The Last of Us: Part II. Därefter slussades vi vidare till en mer traditionell salong, där bland annat Spider-Man och Ghost of Tsushima rullades upp. En imponerande uppsättning titlar så här under konsolens sista levnadsperiod – men som sagt, inget som vi inte visste sedan innan.

Nintendo å sin sida gjorde sin vana trogen ett mer beskedligt framträdande. Föga förvånade stal Super Smash Bros Ultimate den mesta tiden, företagets party-fightingspel som man lägger allt sitt krut på nu till hösten. Utöver det var det Fortnite till Switch som skapade mest rubriker. Nintendo har en annorlunda strategi här på E3, och för av tradition mycket lite väsen av sig. Och det spelar ju knappast någon roll heller, Switch får allt fler tredjepartstitlar och säljer fortsatt riktigt bra.

Roligast var att Microsoft ändå bevisade att man fortfarande har mycket kvar att ge på spelmarknaden.

Med ett Sony som vägrade överraska och ett lågmält Nintendo var det istället Microsoft som stod för någon form av styrkedemonstration. Deras presskonferens var riktigt flådig, och bjöd också på en del nyheter, även om långt ifrån alla var Xbox One-exklusiva. Men roligast var att Microsoft ändå bevisade att man fortfarande har mycket kvar att ge på spelmarknaden. Det har varit lite si och så med den saken de senaste åren, framför allt har Xbox One saknat heta exklusiva titlar från Microsoft själva. Här fick vi bland annat se Halo: Infinite, Forza Horizon 4 och Gears 5. Dessutom hintade Microsoft om en ny konsol – en parentes som nog borde ha fått större genomslag.

Den blågula fanan vajar flitigt här i Los Angeles.

Även om årets upplaga av E3 inte är den mest nyhetstäta visar den ändå en välmående spelbransch som älskar att slänga pengar på spektakulära avslöjanden, snyggt klippta trailers och påkostade tillställningar. För oss svenskar är 2018 också ett extra roligt år, med The Division 2, Just Cause 4, Unravel Two, Rage 2 och inte minst Battlefield V. Den blågula fanan vajar flitigt här i Los Angeles.

***

Fyra hetaste på årets E3-mässa

Sekiro
Dark Souls- och Bloodborne-studion From Software är snart tillbaka med ytterligare ett svinsvårt actionäventyr. Denna gång tar man sikte på 1500-talets Japan, och vi får naturligtvis inta rollen som ninja. Det här kan mycket väl bli nästa års absolut bästa spel.

The Last of Us: Part II
Uppföljaren till superhyllade The Last of Us går så klart i samma stil. Vi bjuds på ett extremt filmiskt spel, med gott om brutalt våld, skrämmande odöda och ogästvänliga miljöer. Under Sonys presskonferens fick vi se de första gameplay-sekvenserna, men det var ändå en kyss som alla snackade om i efterhand. Snyggt, Naugthy Dog!


Halo: Infinite
Nästa del i Halo-sagan är efterlängtad. Halo: Infinite verkar dessutom bjuda på en del nya miljöer, och ett kärt återseende i form av Master Chief. Om det släpps till Xbox One återstår dock att se.


Cyberpunk 2077
Låt gå för att The Witcher-utvecklarens kommande spel inte är exklusivt för Xbox One, men det fick ändå avsluta Microsofts presskonferens på ett otroligt snyggt sätt. Det snackas om en lansering först om några år, väntan lär bli olidlig.