2019-09-06: Artikeln uppdaterad med recension av Switch-versionen, se nästa sida: Spyro Reignited Trilogy till Nintendo Switch

Efter succén med 2017 års Crash Bandicoot N’sane Trilogy var det ingen högoddsare att Activision skulle gräva upp sin nyligen begravda Spyro från Skylanders-kyrkogården.

Under den senare halvan av 90-talet bråkades det flitigt om vem som var Playstations plattformshjälte och maskot. Att pungdjuret Crash och den söta draken Spyro var det två huvudkombattanterna var i stort sett alla överens om, och att Crash stjärna glänste starkast var nästan lika många övertygade om. I runda slängar 20 år senare måste vi dock säga att de flesta hade fel; det är Spyro som var och är stjärnan.

Spelglädje i sin renaste form

I Spyro Reignited Trilogy får vi tre kärleksfullt uppdaterade plattformsäventyr – varken mer eller mindre. Det finns inget extra nedladdningsbart material, malplacerade lootlådor eller leksaker som låser upp bonusar. Bara gammal hederlig spelglädje. Det är full fart från första stund och det är ett stort nöje att stånga och elda fiender samtidigt som de färgglada världarna ska utforskas i jakt på diamanter, drakar och hemligheter.

Till skillnad från Crash Bandicoots kniviga plattformshoppande är Spyro äventyr betydligt mer inriktat på utforskande. Det leder dels till en mer familjevänlig utmaning, men också ett mer avslappnat upplägg. Lite väl avslappnat skulle vi till och med vilja påstå, för stora delar av de tre äventyren susar förbi utan någon nämnvärd fingerfärdighet måste användas.

Till och från skjuter dock svårighetsgraden i höjden och skapar ett par riktigt irriterande passager. Samma problem fanns i originalspelen och vi tror knappast att någon hade blivit förnärmad om dessa delar hade justerats en gnutta.

Spyro

Omsorgsfulla förbättringar

Precis som i Crash-samlingen har utvecklarna Toys for Bob varit väldigt måna om att grundupplevelsen ska vara densamma som i originalspelen. Vänner, fiender och hemligheter hittas på samma plats som förr och har du tagit dig an originaläventyren relativt nyligen är det lätt hänt att muskelminnet kickar igång direkt.

Något som däremot har fått ett markant ansiktslyft är grafiken. Platta grönbruna texturer är utbytta mot svajande gräs som bränns i topparna när Spyro fräser eld ur munnen. Lägg därtill att byggnader som borgar och hyddor ser ut att vara hämtade från valfri Dreamworks-film, vilket såklart är ett jättekliv från de gamla kantiga polygonkuberna med suddiga texturer. Drakarna som Spyro räddar under spelens gång har också fått unika utseenden och röster, till skillnad från den handfull modeller som repeterades i originalspelen.

Den detalj som höjer grafiken mest är däremot de välgjorda animationerna. Spyro och hans kompanjoner har fått ett lekfullt och passande rörelsemönster som ger ett helt nytt liv till de välgjorda mellansekvenserna – som dessutom är helt på svenska. Ute på slagfältet har både Spyro och fienderna också fått betydligt mer avancerade, och ofta komiska, rörelser som förgyller upplevelsen. Hela inramningen påminner nu en hel del om en animerad film.

Finslipade skavanker

Men som sagt, vid sidan om den helrestaurerade grafiken har spelets grunder egentligen inte ändrats nämnvärt. Kontrollen är snäppet smidigare, kameran kan kontrolleras med den högra styrspaken och musiken har uppdaterats (men det går också att välja originalmelodierna). Det är egentligen allt som är förbättrat jämte originalspelen.

Ett helt nytt inslag är däremot en sorts guidebok som gör det enklare att hålla koll på vilka drakar och skatter som hittats, samt möjligheten att ta fram en minikarta över varje bana för att på så sätt kunna se hemliga områden lite lättare.

Spyro

Omdöme

Avslutningsvis ska det sägas att vi stod på Crash Bandicoots sida i det stora maskotkriget i slutet av 90-talet. Spyros äventyr var så klart bra, men jämte den orangea pungräven hade de inte mycket att sätta emot. I dag vet vi bättre.

Även om förra årets Crash Banditcoot-samling var både genomarbetad och underhållande byggde en hel del av spelglädjen på nostalgi. Själva spelmomenten lämnade egentligen en del att önska – precis som i originalspelen. Spyro Reignited Trilogy står sig klart starkare, även mot moderna familjespel. Det krävs inte ens några nostalgiglasögon för att den lila drakens äventyr ska underhålla.
M3 rekommenderar
Med färgsprakande världar, underhållande mellansekvenser, stor upptäckarglädje och familjevänlig action är Spyro Reignited Trilogy ett guldkorn för både nostalgiker och familjen. Visst märks det att äventyren i grunden är över 15 år gamla, och ibland blir vi redigt irriterade över framför allt kameran och de lite väl långa laddningstiderna. Men det är brister som är lätta att förlåta, för Spyro levererar ren spelglädje helt utan krusiduller.

Specifikationer

Genre: Plattformsäventyr
Format: Playstation 4, Xbox One
Testat på: Playstation 4 Pro
Utgivare: Activision
Utvecklare: Toys for Bob
Pris: PS4: Från 344 kronor hos Prisjakt. Xbox: Från 329 kronor hos Prisjakt.

plus

Tre härliga äventyr i ett paket
Utmärkt svensk dubbning
Kärleksfull restaurering
Upplägget är kanske till och med bättre idag än 1998

minus

Längre laddningstider än i originalspelen
De två uppföljarna visar att ”less is more” i vissa fall
Begränsade möjligheter att anpassa kontroll och kamera
Endast ett av spelen finns på skivan, de andra två laddas ner via en stor patch

Betyg 4 av 5