En lovande start

När vi börjar vår resa i Spyro Reignited Trilogy på Switch blir vi genast imponerande över hur lite som har gått förlorat i flytten. Trots att filstorleken har minskat från 60 GB på Playstation 4, till 16 GB på Switch, är innehållet mer eller mindre intakt. Samtliga tre spel är givetvis tillgängliga och språkvalen är desamma, så den som vill kan spela med svensk text och tal.

Spyro hd bild 1

Den bantade filstorleken märks dock när vi börjar syna sömmarna. Både ljud och texturer har tagit en smäll, men med Switchen i nävarna märks knappt nedgraderingen. Det som egentligen påverkas mest negativt är att de redan långa laddtiderna har blivit ännu längre på Switch.

En ful notering är att trots den massivt krympta filstorleken har Activision snålat: endast halva samlingen finns nämligen på kassetten och resten måste laddas ner till ett sd-kort. Det finns kassetter som hade rymt hela spelet, men de kostar mer för utgivaren att köpa in.

Spyro HD bild 2

Vad hände på tv:n?

Activisions snålande är lyckligtvis inget som påverkar spelglädjen i de tre spelen. Och av den varan finns det mycket att hämta här. Det är klassiskt plattformshoppande och hemlighetsletande, och till skillnad från till exempel Crash Bandicoots knixiga bandesign bjuder Spyros äventyr på en mer familjevänlig utmaning.

Spyro Reignited Trilogy är helt enkelt en alldeles ypperlig samling, i alla fall i handhållet format. När vi flyttar konsolen till tv:n gör dessvärre Switchens relativt klena prestanda snabbt sig påmind. Med bortplockade effekter, försämrade texturer och lägre upplösning kommer den färgglada och charmiga världen inte till sin rätt.

Försämringarna blir extra uppenbara när vi startar spelet på Playstation 4. Att spelvärlden är suddigare och lite mindre detaljerad är väntat. Att färgerna i Switch-versionen är mer dämpade förvånade oss däremot.

En annan överraskande försämring är att kontrollen inte är lika följsam. Vi har svårare att klara knixiga plattformshopp, vi tar mer skada och kameran strular oftare. Det är ingen extrem nedgradering, men det är märkbart.

Spyro HD bild 3

Omdöme

Sett i en isolerad värld är Spyro Reignited Trilogy en trevlig bekantskap på Nintendo Switch. Det är en välfylld och välgjord samling med tre klassiska plattformsäventyr restaurerade med stor kärlek. Det är egentligen först när vi startar Playstation 4-versionen som vi inser vad som har gått förlorat i flytten till Nintendos maskin. Den tidigare färgsprakande världen ser mycket murrigare ut, ljudet är burkigare och kontrollen inte lika följsam.

Spyro Reignited Trilogy är helt enkelt en sämre upplevelse på Nintendo Switch jämfört med de andra versionerna av spelet. Därmed inte sagt att portningen är dålig, tvärtom. Om du värderar bärbart spelande högt är det inget att fundera på; det här är versionen att satsa på. Men om du främst har tänkt spela på tv:n och har någon av de andra konsolerna får du en bättre spelupplevelse där.

Läs även: Recension av Spyro Reignited Trilogy till PS4 och Xbox One

Fakta Spyro Reignited Trilogy

Testat: September 2019.
Genre: Plattform/Äventyr.
Utvecklare: Toys for Bob
Format: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, pc.
Testat format: Nintendo Switch.

plus

Tre fullmatade äventyr
Den svenska dubbningen
Upplägget är kanske till och med bättre idag än 1998

minus

Vad hände med färgerna?
Viss fördröjning i kontrollen
Långa laddtider
Snålt att halva spelet saknas på kassetten

Betyg 4 av 5

Spyro Reignited Trilogy (Switch) Pris vid test: 379 kr.

Bästa pris just nu: 389 kr