Det är ett par år sedan vi först hörde att Gigaset börjat tillverka mobiltelefoner och skulle sälja dem i Sverige. Men sedan blev det tyst från tillverkaren som är mest kända för sina DECT-telefonersmarta hemmet-produkter och diverse andra mobila prylar. En del butiker började i tysthet lägga in en och annan av deras lurar i sortimentet, men från tillverkaren själv hördes inte ett knyst.

Förrän nu, när de introducerar Gigaset GS370 Plus på den svenska marknaden. Det är lite udda, eftersom den sålts under hela våren i en handfull butiker. Men nu säljer Gigaset den officiellt, och vill gärna dra uppmärksamhet till dess extra låga pris om man köper den direkt i deras webbshop.

Prispressad men välbyggd

Och mycket riktigt, där är den också klart billigast, med en prislapp på strax under 2 200 kronor. Hos en återförsäljare får du betala ungefär 500 kronor mer. Det här ska enligt Gigaset vara väldigt mycket mobil för pengarna. På vissa sätt kan vi hålla med om det – på andra sätt inte.

Gigaset GS370 Plus
Gigaset GS370 Plus ligger bra i handen och ger ett snyggt och lyxigt första intryck.

Till det yttre är det en riktigt övertygande bygge, ett slimmat chassi med matt aluminiumbaksida, rundade kanter, 2,5d-glas framtill och byggkvalitet och komfort i premium-klass. Metallen har en lite lagom utstickande djupblå ton som gör att telefonen trots ganska så generisk form får en egen stil. Knappar för skönt distinkt klickkänsla, skärmen framtill är i 18:9-format med vagt avrundade hörn och fingeravtrycksläsare sitter mitt baktill och fungerar klanderfritt.

Det enda som antyder att det är en budgettelefon är att den har mikro usb-port istället för usb c. Vi begriper inte riktigt varför det fortfarande klänger kvar i billigare telefoner, men tydligen får vi fortfarande dras med den opraktiska kontakten i en del budgetlurar.

Mycket minne men svag processor

På ett par andra punkter övertygar den också. Vi får mer minne och lagring än vad som är vanligt i den här prisklassen. 4 GB ram och 64 GB lagringsplats plus plats för mikro sd-kort. GS370 Plus har dubbla simkortsplatser, men också en tredje separat plats för sd-kortet, så du behöver inte välja mellan extra sim och extra minne.

En del annat imponerar inte lika mycket. Skärmen är visserligen stor med sina 5,7 tum i 18:9-format, men har bara 720p-upplösning, vilket gör den lite pixlig på nära håll. Det kan vi överse, men tyvärr har den också rätt så blek kontrast med mesig svärta och därmed låg total kontrast. Dess färger är också något kalla och vi hittar inget sätt att justera det. Positivt är dock att den är ljusstark för att vara en budgetmobil.

Gigaset GS370 Plus
Baksidan har matt metallbaksida i kul blå ton. Överst och underst är det dock plast för att antennsignaler ska nå in och ut. Men även de delarna har samma snygga yta. 

Prestandamässigt går det också att få tag på betydligt bättre mobiler i samma prisklass. Här sitter en Mediatek-krets med åtta kärnor – fyra strömsnåla och fyra ”snabba” – som inte egentligen är särskilt kraftfulla de heller. Det räcker bra för alla enklare sysslor; du lär sällan uppleva seghet om du bara kollar Facebook, mejl eller ringer och sms-ar med den. En och annan film på Youtube eller Netflix ställer inte heller till med problem.

Men bara så enkla saker som att ladda en tung webbsida i Chrome eller en pdf kan kräva tålamod. Det hjälper en del att vi får generöst med minne, men det räcker bara delvis för att kompensera för långsammare cpu.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Gigaset GS370 Plus

Bästa pris just nu: 2163 kr