Finn fem fel

Till och från havererar dessvärre tekniken och framför allt bilduppdateringen rasar till närmre tio än trettio fps. Vid några få tillfällen har spelet till och med frusit helt i någon sekund. Lyckligtvis verkar det vara kopplat till inladdning av nya eller stora områden, och inte att det händer för mycket saker på skärmen samtidigt. Vi hade till exempel i stort sett aldrig de problemen medan vi slogs i fiendeläger eller mot de jättelika horderna.

Days gone deacon

En annan bugg, av mer komisk karaktär, är när fysiken får fnatt. Det händer inte särskilt ofta, men att se Deacon, hans motorcykel eller fiender flyga flera meter rakt upp i luften efter en kollision är inte helt ovanligt. Vi har också haft en del problem med att ljudet startar för tidigt eller att flera konversationer pågår samtidigt.

Läs också: Yoshi's Crafted World är en kreativ plattformspärla

Någon dag innan denna recensionen skrevs kom det dock ut en större uppdatering på över 20 GB som sägs lösa många tekniska problem, men eftersom vi redan hade klarat större delen av äventyret kan vi inte svara på hur mycket den har hjälpt.

Ännu en vinnare

Efter en tveksam premiärvisning och en utvecklare som ofta får syssla med mindre projekt kan vi inte påstå att våra förväntningar på Days Gone var superhöga, trots att Sonys egenutvecklade titlar brukar hålla hög klass. Och visst märks det att det är Bend Studio och inte Naughty Dog eller Guerilla Games som ligger bakom spelet; den sista finputsningen finns inte riktigt där.

Days gone snow

Men det gör faktiskt inte så mycket. För trots lite väl många buggar, stundtals haltande manus och en del tråkiga uppdrag imponeras vi stort av den värld som Bend Studio har byggt upp. Grafiken, musiken, spelglädjen, karaktärerna – och de fruktansvärda horderna – skapar en spelupplevelse som är lika skrämmande som kärleksfull. Det är bara att konstatera att Sony har lyckats leverera ännu ett överlag utomordentligt enspelaräventyr som kommer att håll dig i ett fast grepp under många, långa timmar.

M3 rekommenderar

Omdöme

Days Gone är ett actionspel lika skrämmande som kärleksfullt. Mc-killen Deacon St. Johns resa genom en apokalyptisk värld får oss att svettas i panik och snyfta av sorg, lite som The Last of Us.

Det är emellertid märkbart att Bend Studios inte är lika skickliga som Naughty Dog och en del irriterande skavanker sänker spelupplevelsen – men det är inget som hindrar äventyret från att bjuda på mängder av minnesvärda händelser innan sluttexterna rullar framför oss.


Fakta Days Gone

Genre: Action
Utgivare: Sony
Utvecklare: Bend Studio
Format: Playstation 4
Testat på: Playstation 4 Pro
Lansering: 26 april 2018
Pris: 593 kronor hos Spelbutiken.

plus

Härlig balans mellan att känna sig säker och livrädd.
Stor, spännande och oerhört vacker värld.
Både närstrider och eldstrider imponerar.
Horderna är ett lysande inslag.

minus

Lite väl många både stora och små buggar.
Intelligensen hos de mänskliga fienderna imponerar sällan.
Flera sega ”detektivuppdrag” som bara drar ner tempot.
Huvudpersonens orimliga humörsvängningar

Betyg 4 av 5