Efter en kall vår med få mygg har värmen kommit tillbaka. Och med den myggen. Då gäller det att beväpna sig i största möjliga mån med tillåtna motmedel. ”Husmorsknep” som att hälla diesel i närliggande sjöar och vattendrag är inte bara olagligt utan en förkastligt vidrigt och illegal metod.

Betyg 1,5 av 5

Omdöme

Antingen är det lokala myggbeståndet resistent mot alla dessa lockelser eller bara ovanligt intelligenta. Placeringen av enheten kan givetvis spela roll. I någon annan del av landet kanske den fungerar klockrent men vi följde rekommendationerna och mycket mer än så tycker vi inte att man kan begära. Myggbitna och besvikna ger vi därför AMT100 underkänt.

Positivt

  • Enkelt handhavande
  • Smidig storlek

Negativt

  • Ineffektiv mot mygg och knott
  • Dyra doftpatroner

Stift och oljor på huden i all ära, en effektiv myggfångare som verkligen fungerar är det mest optimala för en myggfri sommar på hemmaplan.

Amplecta AMT100

Tar död på myggen genom uttorkning

Amplecta AMT100 är just en en sådan myggdödare, åtminstone på pappret, och med tanke på prislappen onekligen intressant. Enligt uppgift ska den kunna skydda en normalstor villatomt upp till 1500 m2 i en cirkelform på 44 meter i diameter. Den är ip64-klassad, vilket innebär att den ska stå pall för ett långvarigt utomhusbruk och den ansluts till ett vanligt 220 volts-uttag.

Precis som den gasoldrivna Predator Dynamic använder AMT100 sig av flertalet knep för att locka till sig och mygg och knott, men den ska även attrahera andra flygande insekter. Inga bekämpningsmedel används utan maskinen ska locka till sig marodörerna för att sedan suga in dem med hjälp av en fläkt till en behållare av finmaskigt nät där de sedan dör av uttorkning.

Amplecta AMT-200

Lockar genom att härma människor 

Maskinen försöker med andra ord härma människors utandning, svett och värme med koldioxid och fukt för en imitering av utandningsluft, kroppsvärme med hjälp av ett värmeelement, oktanol och mjölksyra för ett efterlikna svett samt uv-ljus som ska vara lockande vid skymning och mörker. Det låter avancerat, men det är en plastig maskin försedd med en fläkt, uv-lampa, en behållare i toppen av enheten, där du placerar en grön oktanolpatron samt en finmaskig fångstpåse, som träs på undertill. Oktanolpatroner finns i olika färger och just den gröna ska vara speciellt anpassad för knott och mygg i norra Europa.

Läs även: Fler tips på myggfångare – tester och köpguide

Installationen är med andra ord busenkel och när den är klar skall apparaten placeras 40 till 60 centimeter ovanför marknivå på en skuggig och regnskyddad plats. Den ska vara aktiverad från mitten av maj för optimal effekt, och gärna fram till september.

Enligt instruktionerna ska den även placeras i motvind från ”misstänkta kläckningsplatser” vilket ställer till det en aning då vi inte är utbildade biologer, utan helt enkelt får placera den på känsla samt på behörigt avstånd från där vi vistas för att inte myggen ska välja oss som offer istället.

Amplecta AMT100
Onekligen en mager fångst efter två veckor

Hur effektiv är AMT då? Vi lät den gå i två veckor med patron samt två veckor utan (tydligen attraheras inte alla mygg och knott av lukten från oktanolpatronen). Vi placerade även enheten på olika ställen – samtliga platser enligt instruktionsbokens alla regler. Patronerna räcker för övrigt cirka en månad och kostar drygt 200 kronor styck vilket ska tas med i den ekonomiska kalkylen.

Tyvärr är vi grymt besvikna över resultatet. Fångstbehållaren var i stort sett tom varje gång vi kontrollerade. Förutom några andra stackars insekter såsom flugor och nattfjärilar var myggorna lätträknade längs nere på botten. Däremot var myggorna inte alls lätträknade när det var studentfest en sommarkväll. Festdeltagarna var fullkomligen omsvärmade av mygg. I ett hus ett par hundra meter därifrån, där Predator Dynamic varit verksam under samma period, fanns inte en mygga.

Läs även: Fler tips på myggfångare – tester och köpguide

Specifikationer

Testad produkt: AMT100
Teknik: Uv-ljus och oktanolpatron
Testad: Juni 2022
Vikt: 2,9 kg
Cirkapris: 1 299 kronor hos Myggfri.nu
Drift: 220V
Täckningsyta: Upp till 1 500 m2

Betyg 1,5 av 5