Testad produkt: Nokia 1
Pris: Från 904 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: nokia.com/sv_se/phones/nokia-1

I vintras lanserade HMD fyra nya Android-mobiler. Nu har den sista av dem kommit till Sverige, minstingen Nokia 1. Den är minst i måtten, minst i prestanda och funktioner och också minst i pris. Telefonen går att köpa för precis under 1 000 kronor.

Nokia 1 har en 4,5-tumsskärm i 16:9-format, något som bara det kan göra den intressant för en del användare. Har du kanske suktat efter en Sony Xperia XZ2 Compact men tycker att den är för dyr? Då är det här ett alternativ. Luren har ett par, tre millimeters kant på sidorna, rundade hörn och en greppvänligt rundad baksida. Eller, den hade varit greppvänlig om den inte hade en vass kant runtom hela telefonen på framsidan.

Onödig budgetkänsla i chassit

Det är inte bara en billig telefon, utan den känns också billig. Tillverkare är ibland bra på att pressa priset i kapacitet och funktioner, men ändå presentera det i ett snyggt skal. Så är inte fallet här. Här får vi tjock och stum plast överallt, stumma knappar och osnygga skarvar.

Nokia 1 test
Nokia 1 har ovanligt kompakta mått för en modern smartphone.

Bakstycket är löstagbart och går att byta ut mot ett med annan färg. Plats för sim-kort och sd-kort sitter under, och här går det även att ta loss batteriet. Det är alltid ett plus, och något som vi ser allt mindre av nu för tiden.

Skärmen är tyvärr rätt så lågupplöst, har blek svärta och ett vagt blåstick i ljusa toner. Men för vardaglig användning fungerar den bra, även om till exempel film och foton inte blir någon briljant upplevelse. Räkna också med att finstilt text i en del dokument kan behöva inzoomning.

Skramligt ljud

En inbyggd högtalare nertill på telefonens baksida ger oss hög volym, men allt annat än bra ljudkvalitet. Det är vasst och skramligt och varken musik eller röst låter särskilt trevligt. Med ett par hörlurar inpluggade låter det mer godkänt, men fortfarande med en viss brusnivå.

Baktill hittar vi en enkel 5-megapixelkamera. Den tar dugliga bilder utomhus även om det kan bli lite utfrätt i ljusa partier ibland, detaljåtergivningen brister på nära håll och färgmättnaden är lite låg. Du får också räkna med långsam fokus och total avsaknad av stabilisering. Så fort ljuset blir lite dämpat får Nokia 1 även problem med kraftfullt brus och färgåtergivning som sticker iväg åt alla möjliga håll.

Nokia 1
Telefonen ligger bra i handen, om det inte vore för en skarp kant framtill som irriterar.

För övrigt är det en blandad knippe funktioner vi får. 4g-mottagning för mobildata (något som inte är en garanti i denna prisklass), långsammare 802.11n-wifi, bluetooth, fm-radio, ljussensor för automatisk skärmljusstyrka och a-gps. Vi får ingen snabbladdning av batteri, och nfc får vi klara oss utan. Trist är också att laddaren ansluts med mikro-usb och inte usb typ c.

Funkar för det vardagliga

Prestandan är givetvis också den i lägsta budgetklass. Under skalet sitter en Mediatek-processor i ungefär samma klass som de kretsar som vanligen stoppas in i smartklockor. Den har fyra långsamma kärnor och riktigt medioker grafikkrets. Sen får vi bara 8 GB lagringsplats och 1 GB minne. Lyckligtvis är lagringen expanderbar med mikro sd-kort, och vi behöver inte välja mellan det och extra sim-kort eftersom Nokia 1 har plats för bägge samtidigt.

Den begränsande prestandan märks verkligen, och det konstant. Även i Android-gränssnittet går det segt, med till och från släpiga svepningar, långa starttider för appar och menyer som då och då tar någon extra halvsekund på sig att reagera på tryck. Tyngre appar och spel som inte är väldigt enkla rekommenderar vi inte att du försöker dig på, och vill du installera Facebook och Messenger bör du hålla dig till de lättversioner som finns av dessa.

Nokia 1
Löstagbara baksidan går att byta ut mot andra färger. Riktigt var de säljs är inte helt klart. 

Batteri imponerar inte
Med liten skärm och begränsade prestanda hade vi hoppats på att istället få bra batteritid, men tyvärr har Nokia 1 också ett litet batteri. Slutresultatet är att den bara är lika långlivad som en halvbra dyrare mobil. Den har också kortare samtalstid och standbytid än de flesta.

Det finns en hel drös med billiga mobiler i denna prisklass – många från lite mer udda tillverkare som Denver, Wiko och Dogee – men också enstaka med mer kända varumärken som ZTE och Motorola. Vi brukar inte testa dessa, då de sällan tillför något nytt och intressant. Men vi gör ett undantag för Nokia 1 tack vare dess operativsystem. Det här är första mobilen som säljs med Android 8 Go Edition i Sverige.

Optimerat Android

Go Edition är Android fast nerbantat för att fungera bättre på extra billiga telefoner. Det har avskalat gränssnitt med färre effekter och ett gäng appar optimerade för mobil med lite ram-minne; filhanterare, Gmail, Google-startsida, Google Maps och Google Assistant. Ja, den har Assistant även i svenska versionen av Android, trots att det inte går att köra ännu. Startar vi den uppmanas vi att byta systemspråk till engelska. Google Home finns inte för Android Go såvitt vi kan se.

Android Go
Android Go. Startskärm, Go-versionen av Gmail, och webbaserade Maps Go.

Google Maps Go är inte en egen app utan en webbtjänst som öppnas i webbläsaren Chome. Det kändes initialt som lite fusk, men fungerar dugligt bra så länge vi inte försöker göra något tungt som att visa satellitbilder eller köra gps-navigering med karta som följer efter färdriktning – då laggar det rejält.

De andra apparna är rätt så smidiga, grafiskt nerskalade och till synes anpassade för mindre skärm. Det hade varit trevligt om även Androids tangentbord varit anpassat för mindre skärm, på en 4,5-tumsskärm blir det lite pilligt att använda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Nokia 1 Dual SIM Pris vid test: 899 kr.

Bästa pris just nu: 1190 kr