Omdöme
Positivt
- Bra prestanda för pengarna
- Snygg, välbyggd och bekväm
- Gott om smarta extrafunktioner
- Bra pris
Negativt
- Småmissar med bildskärm och ljud
- En hel del onödiga program och bloatware
Testad produkt: Huawei P10
Pris: 4 690 kr hos CDON.
Läs mer: huawei.com/se/phones/p10/
Honor, Huaweis lilla sidoprojekt som de propsar på att alla ska behandla som en helt eget mobiltillverkare, har under flera år levererat riktigt intressanta mobiler i nästan flaggskepps-klass till bra pris. Årliga toppmodellen brukar släppas under sommaren, för att följas upp av en ”lite”-modell under hösten.
Läs även: Bästa moberna i jämförande test
I år kom Honor 10 lite tidigare, då den lanserades redan i maj och kom till Sverige i början av juni. Ser vi till specifikationerna så rör sig det här i princip om en aningen nerbantad Huawei P20.

Kraftfull men förenklad
Den har 64 GB lagring istället för 128, usb 2.0 istället för usb 3.1 med skärmstöd och därmed inte stöd för det desktop-läge som P20 och P20 Pro har, och ingen ip-klassning för vattentålighet. Sen har den också ett lägre pris, under 5 000 kronor i de flesta stora butiker. Det finns också en modell med 128 GB lagring och 6 GB minne, men den verkar inte säljas i Sverige.
Prestandamässigt matchar den Huaweis andra flaggskepp, med samma Kirin 970-processor. Det är dock en bra bit efter andra Android-mobiler med senaste och bästa Exynos- eller Snapdragon-hårdvaran, men det enda ställe där du lär märka av brist på prestanda är i riktigt krävande spel, då Huaweis val av grafikkortets är beskedligare. Och spel som på allvar utmanar mobilgrafiken är väldigt få.
Honor 10 har också så vitt vi kan se samma skärm som Huawei P20, en 5,84 tum stor 1080ppanel med 18:9-format, plus extra pixlar upptill för utrymmet vid sidorna om dess flärp, faktiskt några extra jämfört med Huawei P20. Den ger oss skarp bild, fin lyster i färgerna och hyfsat hög ljusstyrka. Däremot så ser vi tydliga skiftningar i ljusstyrkan ute i skärmens kanter, vilket är lite osnyggt.

Snygg och slimmad
Trots rätt så breda kanter på sidorna jämfört med en del andra lurar på senare tid är det en ovanligt smal och behändig telefon att hålla i. Den är snäppet smalare än Huawei P20 och med mer avrundad baksida mot kanterna får vi ett väldigt bekvämt grepp om den. Byggkvaliteten, med polerad metall i ramen runtom och glasytor fram- och baktill, är även den klanderfri. Det har alltid varit god premium-känslai Honor-telefonerna, och det fortsätter de med här.
Den unika design som de erbjudit jämfört med storesyskonen som det står Huawei på är dock som bortblåst. Nya Honor 10 ser mer ut som en Huawei P-telefon än tidigare modeller gjort. Det finns till och med en variant med samma tonade baksida från lila till blått som i Huawei P20 Pro, fast tonad på bredden istället för på längden. Vi föredrar faktiskt vår testade modell som är metalliskt gråblå. Det finns givetvis också en konservativt svart modell för tråkiga individer.
En detalj som är lite annorlunda på Honor 10 är dess diskreta fingeravtrycksläsare under skärmen. Den syns knappt, då den är en del av glasytan och bara är markerad med en svagt streckad linje. Läsaren sak använda ultraljud istället för optik, och därmed vara mindre känslig för till exempel fukt. Inloggning går snabbt och problemfritt, och vi kan ställa in samma sätt att navigera som på P20, så att svepningar och långtryck på ”knappen” kan användas istället för navigering på skärmen. Vi har dock svårt att se exakt var den tryckkänsliga ytan är, vilket är lite störande.

Hörlursuttaget kvar, men bluetooth bäst
I nederkant av luren sitter en kraftfull monohögtalare med rent ljud, men väldigt dämpad diskant där många detaljer i ljudbilden försvinner. Telefonen har många möjligheter till inställningar och anpassningar, från full grafisk equalizer till profiler för olika typer av hörlurar och övertygande surroundeffekter.
Här ser vi också en annan sak som Honor gör annorlunda, här är uttaget för hörlurar kvar. Men problemet med avkapade höga frekvenser kvarstår även med hörlurar, vilket får oss att misstänka att det sitter i hårdvaran, antingen dac eller förstärkare.
Bäst låter det därför med bra bluetooth-hörlurar, där inbyggda ljudhårdvaran ignoreras. Honor 10 har stöd för AptX HD men vi ser inte att den har stöd för LDAC. Vi får samma klang i ljudet i örat vid samtal, men där är det faktiskt ett plus, då det behåller bra hörbarhet för röster på hög volym (bra om det är bullrigt) men utan att ljudet blir vasst.
För övrigt är det inget som direkt överraskar funktionsmässigt. Vi får väl godkänd men inte extremt bra batteritid, ingen trådlös laddning, men bra snabbladdning. Vi får stabil mottagning och hastighet på både wifi, gps och 4g. Vi kan låsa upp mobilen med ansiktsigenkänning (men fingeravtrycksläsaren är snabbare och säkrare). Vi får plats för dubbla sim-kort, men ingen plats för extra sd-kort.
Många megapixlar i kameran, och givetvis AI
Honor 10 har samma lösning för dubbla kamerasensorer som tidigare modeller från Huawei, en rgb-sensor och en svartvit som slås samman i automatisk efterbehandling. Det är dock inte samma sensorer som i Huawei P20 eller föregångaren Honor 9, utan här är det fler pixlar, 16+24 megapixel mot 12-20 megapixel. Den har inte heller optisk bildstabilisator, och Honor har inte Huaweis Leica-samarbete, vilket innebär att den har lite annorlunda optik och inte samma smidiga kamera-app

För det mesta tar den kompetenta foton, men den kommer inte riktigt upp i samma höga klass som de bästa Huawei-telefonerna. Precis som många andra telefoner just nu så är det mycket AI-funktioner i kameran, och många funktioner känns igen från vårens Huawei-modeller, som snabb objektigenkänning med automatiska kamerainställningar och efterbehandling av foton – extra färgmättnad, annat utsnitt och bokeh-effekt på porträtt, diskret vinjett-effekt på stilleben, med mera.
Här är ett AI-läge dock en funktion som du väljer att slå på med en behändig snabbikon istället för dold i en meny. Det uppskattas. De hela fungerar också lite annorlunda. Bilder i AI-läge sparas både som ”normala” och med AI-effekter på, så att du i efterhand kan växla mellan dem och välja att dela ut den version du gillar bäst. Det är bra det, för vi är inte alltid förtjusta i de ”intelligenta” förbättringarna av bilden.

Snygga selfies
Selfie-kameran framtill är rejält uppgraderad från 8 megapixel i Honor 9 till 24 megapixlar, och det verkar vara samma kamera som i just Huawei P20. Den ger snygga, skarpa självporträtt med möjlighet att trixa med ljuseffekter i efterhand. Just ljuseffekterna är av blandad kvalitet, men kan vara användbara i vissa lägen. Den låter dig filma eller köra videosamtal i 1080p-upplösning och det med jämn och bra kvalitet.
På mjukvarusidan gör sig återigen Huawei-kopplingen påmind, då det är Android 8.1 med exakt samma EMUI-gränssnitt som i P20 och P20 Pro. Det innebär många valmöjligheter, nyttiga funktioner, inställningar och navigationsalternativ för den som orkar gräva sig ner i dess funktioner, men ett lite påträngande gränssnitt i vissa lägen. Vi får också en drös onödiga appar, som Booking.com, Facebook, Instagram, Ebay och Netflix samt ett gäng speldemos förinstallerade.
Omdöme
Med snygg design, goda prestanda, och framförallt hög komfort övertygar Honor 10, och den har egentligen inga enskilda egenskaper som är bottennapp. Men en helt klockren upplevelse är den inte, med små irritationsmoment i ljud och bild och en hel del onödigheter mjukvarumässigt. I prisklassen strax över 4 500 kronor är dock inte utbudet av färska kvalitetsmobiler enormt, och är du inte beredd att punga ut ett par tusen till för ett riktigt flaggskepp så är Honor 10 ett smart val.
Läs även: Bästa moberna i jämförande test
Fakta Honor 10
Testad: Juni 2018
Tillverkare / Kontakt: Huawei / Honor
Systemkrets: HiSilicon Kirin 970
Processor: 4st Cortex-A73 á 2,36 GHz, 4st Cortex-A53 á 1,84 GHz
Grafik: Mali-G72 MP12
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB
Bildskärm: 5,84 tum ips, 1080x2280 bildpunkter, (432 ppt)
Kameror: 16 megapixel + 25 megapixel (s/v) med led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc, ir
Operativsystem: Android 8.1 med EMUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning
Batteri: 3 400 mAh, 8h 30min webbvideo (wifi), 7h 45min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15 x 7,1 x 0,8 cm
Vikt: 154 gram
Pris: 4 690 kr hos CDON.
Prestanda
Antutu Benchmark: 205 578 poäng
Geekbench 4: 6 616 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 30 864 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 942 poäng

Bra prestanda för pengarna
Snygg, välbyggd och bekväm
Gott om smarta extrafunktioner
Bra pris

Småmissar med bildskärm och ljud
En hel del onödiga program och bloatware