Testad produkt: Asus Zenfone 5z
Pris: 4 990 kronor hos Kjell och Company.

Asus Zenfone 5 i mellanklass och nya toppmodellen Zenfone 5z är två telefoner med precis samma yttre och nästan samma egenskaper. De presenterades bägge på mobilmässan Mobile World Congress i vintras, och när vi höll dem i handen där var det omöjligt att skilja dem åt, eftersom vi inte hade tillfälle att kolla in det som gör dem olika – prestandan.

Annars känner vi igen oss från Zenfone 5. Zenfone 5z är en överlag välbyggd telefon men utan särskilt unik eller inspirerande design. Den har plana glasytor bak och fram med 2,5d-upphöjning i kanterna, en avrundad metallram runtom, dubbelkamera på högkant i ena hörnet samt fingeravtrycksläsare baktill. Vi har inte något specifikt att klaga på. Greppet hade kanske varit snäppet mer bekvämt med välvd baksida och avsmalning mot kanterna, då det är en aningen bred lur.

Asus Zenfone 5z
Asus Zenfone 5z är en lur i rätt så stort format. Inget sticker direkt ut med den när det gäller designen. I alla fall inte på framsidan.

Ljusstark, färgstark och välljudande
På framsidan hittar vi dess avlånga 18:9-skärm… plus lite extra på höjden för pixlarna på vardera sida om den numera så typiska flärpen. Flärpen är relativt liten och marginaler på övriga sidor av skärmen tunna, så det blick mycket skärmyta. Skärmen har 1080p-upplösning, färgomfång upp till nära (men inte riktigt) DCI-P3 och ungefär 500 cd/m2 i ljusstyrka, och vi har goda möjligheter att finjustera färger. Två saker drar ner omdömet. Dels ojämn ljusstyrka med påtagligt mörkare fläckar precis i nederkant av skärmen, dels bristande kontrast när vi kör på med full ljusstyrka. Men då är vi petiga.

Ett av de törsta pluspoängen med Asus telefoner på senare tid har varit ljudkvaliteten. Med högkvalitativ dac och förstärkare, samt utmärkta möjlighet till equalizerinställningar och andra smarta profiler, bland annat för olika populära hörlurar, hör Zenfone 5z till en av de allra bästa telefonerna att stoppa in ett par lurar i. Och ja då, 3,5-millimetersuttaget finns kvar. Även via bluetooth låter det bra tack vare stöd för aptX HD och LDAC.

Asus Zenfone 5z
Baktill hittar vi Asus typiska cirkelslipade metallmönster. Zenfine 5z finns förutom denna blåsvarta modell också i en silverfärgad variant. Det verkar dock vara den mörkare som kommer till de flesta svenska butiker.

Inbyggda stereohögtalarna ger kraftfullt ljud, men inte med lika mycket finess och stereospridningen är precis som i Zenfone 5 inte så stor. Dynamiken och renheten är dock betydligt bättre än när vi testade Zenfone 5. Det ska enligt uppgift vara samma högtalarelement, så kanske har mjukvaran uppdaterats mellan testtillfällena. En smart funktion är utomhusläge, som offrar bastoner och finess för extra hörbarhet, så att du inte missar ringsignalen i bullriga miljöer.

Fullmatat med funktioner och AI

Smarta funktioner är annars vad som präglar den nya Zenfone-lurarna och gränssnittet ZenUI. Det kryllar av extra finesser möjlighet till personliga inställningar och bonusfunitioner. Från roliga men onödiga ar-animerade emojisar som inte kommer upp i kvaliteten i Apples eller Samsungs till mer nyttiga funktioner som Twin Apps som gör att du kan ha dubbla konton för flera vanliga sociala appar som normalt inte stödjer det, barnläge och enkelt läge för gränssnittet, Spelgenie som optimerar telefonen för störnings- och laggfritt spelande, och många fler.

ZenUI innehåller också mängder av automatik som ofta går under parollen ”AI”. Det handlar inte alltid om den typ av maskininlärning som vi vanligen förknippar med AI, utan om lite enklare automatik, som aktiv brusreducering vid samtal (som vi rekommenderar, det låter riktigt bra) och automatisk färgtemperatur på skärmen (som vi inte rekommenderar, den producerar alltför varma färgtoner) och OptiFlex, en funktion som håller ofta använda appar i ram-minnet längre så att de startar snabbare. Även batteriladdningen ska optimeras med AI så att livslängden på det blir bättre.

Allt detta är både positivt och negativt. Det är givetvis roligt med många funktioner och valmöjligheter, men Asus lyckas inte hålla gränssnittet stramt nog för att funktionsfrossan inte också ska bli förvirrande. Det är inte alltid helt logiskt var vi hittar enskilda inställningar, vad de gör och vad olika termer och symboler betyder. Asus hade också med fördel kunnat rensa upp i appbiblioteket. Vi behöver inte Asus galleri, klocka och kontakt-app, och Facebook Messenger och Instagram hade vi kunnat installera på egen hand.

Asus Zenfone 5z
Luren är inte supertunn, och kameran sticker ut någon halv millimeter.

Kul kamera som kräver tålamod

Ett ställe där vi uppskattar överflödet är i kameraappen, speciellt i dess detaljerade pro-läge som ger oss många smarta verktyg att nyttja, som histogram och digitalt vattenpass. Kameran är inte tekniskt sett så märkvärdig, två 12-megapixelsensorer varav en har vidvinkellins, vilket ger möjlighet till snygga landskapsbilder, men inte lika bra zoom som en del konkurrenter.

Den ger oss skarpa snygga bilder i dagsljus och faktiskt väl godkända foton även i dunklare ljus. Det kan dock krävas en del trixande med inställningarna innan den fotar som du vill. I helautomatiskt läge får vi räkna med en del lynnighet, och det kan krävas ett par tre försök innan du får till den bild du vill. Som videokamera är den däremot tyvärr inte lika lyckad, med ryckig fokus och brusig bild i dämpat ljus. Det är synd, när inbyggda mikrofonerna är av bästa möjliga klass.

Betyg 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning