Hur skulle det kännas om din mobil får för sig att skicka något, till exempel en privat bild, till en slumpvis utvald kontakt? Inte så kul, men det är precis vad som har hänt med Samsungs meddelandeapp på Android. Appen har nämligen börjat skicka bilder och schemalagda textmeddelanden till slumpvis utvalda kontakter, så att fel person kan få ett ytterst privat meddelande, rapporterar Engadget.

Användare på Reddit och andra forum började rapportera om problemet för flera dagar sedan. En användare berättar till exempel att hans Galaxy S9+ hade skickat hela fotobiblioteket till hans flickvän under natten.

På mobilen syns det inte att meddelandena har skickats, men de kommer fram till mottagaren och syns i loggar hos mobiloperatören.

Samsung har meddelat att det känner till problemen och undersöker dem. Drabbade användare ombeds kontakta företagets support.

3 sätt att förhindra du att Samsungs meddelandeapp skickar vidare dina bilder

App behörigheter bilder

1. Neka tillgång till dina bilder

Samsungs meddelandeapp har antagligen tillgång till dina bilder, men du kan stoppa den tillgången. Välj Inställningar > Appar > Meddelanden > Behörighet och stäng av tillgången till Lagring. Detta borde hindra appen från att komma åt dina bilder.

2. Byt meddelande-app

Som många andra appar på Samsungs mobiler går inte Meddelanden att avinstallera. Men det finns en uppsjö av andra appar att använda dig av istället. En app som låter dig skicka sms från både mobilen och datorn är Android Messages som du enkelt laddar ner från Google Play.

byta meddelandeapp android

För att byta standard-app går du (efter att du har installerat den nya appen) in under Inställningar > Appar > Meny (de tre prickarna högst upp till höger) > Standardappar > Meddelandeapp.

3. Radera foton från galleriappen

Det är ännu oklart hur Samsung Messages gör för att komma åt dina foton, men det har antagligen med standard-fotoappen Galleri att göra. Så för att vara extra säker kan du använda en annan tjänst för att lagra dina foton, exempelvis Google Foto, och sedan radera alla bilder du har på telefonen när de har säkerhetskopierats till molnet. Med appar som Gooogle Foto kommer du ändå åt dina foton, så det finns egentligen ingen anledning att ha dem sparade på mobilen.

Samsung Cloud stäng av

Vill du vara extra säker kan du även stänga av Samsungs molntjänst också. Det gör du genom att gå in i appen Galleri, klicka på menyn i övre högra hörnet (de tre prickarna) > Inställningar och stäng av Samsung Cloud.