Testad produkt: Samsung Galaxy Tab S4 10.5
Pris: 7 790 utan 4g, 8 390 kronor med 4g hos CDON.

Det är få tillverkare som slåss om surfplatteköparna numera. I alla fall om man tittar på klassiska surfplattor med IOS och Android och inte på pc i plattformat som Surface och dess konkurrenter, som ju mer används som en laptop än som en tablet.

Även den klassiska surfplattan har börjar snegla åt att konkurrera med laptopen. Framför allt Ipad Pro och Samsungs tidigare Galaxy Tab Pro på upp till 12 tum. Nu kommer Samsungs ambitiösaste platta hittills. De har droppat Pro i namnet, men Galaxy Tab S4 är mer mångsidig, funktionsrik och bättre anpassad till användning både i vardagen och på jobbet än någon av deras tidigare modeller…om vi bortser från den Windows-platta de en gång släppte.

Inte jätteplatta denna gång

Galaxy Tab S4 är en 10,5-tumsplatta i slimmat utförande, sju millimeter tunn med en kamera baktill som inte sticker ut nämnvärt, och med tunna kanter runtom skärmen. Den är inte lika tunn som en telefon, men tunnare än de flesta surfplattor.

Samsung Galaxy Tab S4
Samsung Galaxy Tab S4 har snygg och avskalad design.

Både framsidan och baksidan är i blankt glas och under det är det helsvart framtill och djupt mörkgrått baktill. En rundad metallkant håller samman sidorna. Det är snyggt att skåda innan vi sätter händerna på plattan och lämnar väldigt tydliga fingeravtryck.

Vi är inte heller övertygade av komforten. Den är visserligen lätt nog för att bära runt på under långa stunder, och byggkvaliteten är klockren, men med glas baktill blir den svettig och hal att greppa. Och som sagt, putstrasa är ett måste om du vill att det ska se prydligt ut.

Docka till Dex

På ena långsidan hittar vi en av de intressantare nyheterna, ytkontakter som gör att du enkelt kan ställa ner plattan i en dockningsstation. Samsung har släppt två sådana tillbehör: en stående bordsladdare, och ett bärfodral med tangentbord som gör Galaxy Tab S4 till en liten Surface-liknande laptop. Dessa medföljer inte utan kan köpas separat för cirkaa 500 respektive 1 000 kronor.

Men då Galaxy Tab S4 redan är en påkostad platta med pris på över 8 000 kronor i de flesta butiker är det värt att inte snåla. Båda tillbehören gör plattan betydligt mer praktiskt och funktionsrik. I laddningsdockan blir den automatiskt en snygg digital fotoram, och i tangentbordsfodralet startar den automatiskt en annan nyhet; samma Dex-läge som finns i Samsungs flaggskeppstelefoner.

Dex är alltså ett sätt att göra plattan till en mus- och tangentbordsbaserad dator med riktigt skrivbordsgränssnitt. Systemet har ingen direkt jättemängd egna appar, vi får webbläsare, e-postklient, bildgalleri, filhanterare, nedladdningsbar Dex-version av Microsoft Office och en handfull småappar, men alla vanliga Android-appar går också att köra.

Samsung Galaxy Tab S4
Baksidan är tyvärr väldigt känslig för både damm, smuts och fingeravtryck.

Muskontroll saknas
Det går även att plugga in samma Dex-adapter i usb-porten på plattans kortsida som vi använder för att få Dex i Galaxy S9 och Galaxy Note 9. Även dockningsstationen Dex Station, fast det blir lite klumpigt då den är storleksmässigt bättre lämpad för en telefon. Då får vi ansluta eget tangentbord och mus, med usb till dockan eller via bluetooth, vilket ju alltid går i Android.

Det kan faktiskt vara att föredra, för Samsung har tyvärr glömt det viktigaste i sin tangentbordsdocka – musplattan. Vi är därför hänvisade till att använda den medföljande pekpennan. Den har visserligen bra precision och tryckkänslighet, men den fungerar väldigt dåligt för att kontrollera fönster och annat i Dex-gränssnittet. För det är muspekare enormt mycket bättre.

Samsung Galaxy Tab S4
Med tangentbordtillbehöret och Dex-gränssnittet blir plattan till en enkel men fullt fungerande laptop. Nästan. Utan musstyrning är den knepig att använda. Separat mus går dock att ansluta själv med usb.

Dex är inte heller lika rappt och smidigt som på Samsungs telefoner. Det kan bero på att Samsung har stoppat in i Snapdragon 835, som alltså är en av förra generationens topp-processorer istället för Snapdragon 845 eller Samsungs egna Exynos 9-krets, och att det kanske behövs lite extra grafikprestanda för att driva det på en så högupplöst skärm som plattan har. Det går fortfarande snabbt nog för all vardaglig användning, men med en aning släpighet när vi till exempel drar runt fönster med mycket innehåll.

Med eller utan 4g

Galaxy Tab S4 säljs i två modeller: SM-T835 och SM-T830. Skillnaden är att den första har inbyggt 4g-modem och simkortläsare och kostar några hundra kronor extra. Och ja, den går även att använda som telefon om du nu skulle vilja det. Båda modellerna har 4 GB ramminne, 64 GB inbyggd lagring och plats för utökat minne på mikro-sd-kort.

Samsung Galaxy Tab S4

Och givetvis får vi också Android 8.1 med Samsungs egna Experience UI ovanpå. Har du en Galsaxy-telefon sedan tidigare kommer du känna igen dig, speciellt om du har en Galaxy Note-modell. Du har tillgång till digitala assistenten Bixby, men kanske framförallt Google Assistent som rullats ut på svenska till Galaxy Tab S4 från säljstart.

En smart extrafunktion är att det är lätt att sätta upp flera användarprofiler, och växla mellan dem. För att logga in på dessa, eller på plattan över huvud taget, använder sig Galaxy Tab S4 av ansikts- och iris-igenkänning, alternativt Androids vanliga skärmlås. Fingeravtrycksläsare har de denna gång skippat helt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning