Vi ska villigt erkänna att vi blev nyfikna när vi fick förfrågan om att testa dessa hörlurar som lystrar till namnet Sodo MH5 och som alltså även skall kunna tjäna som en portabel högtalare om du får lust att dela med dig av musiken på stranden, tåget eller balkongen. I teorin en lysande idé, men hur är det i praktiken? Och om nu lösningen är så enkel – varför har vi inte sett modeller med liknande funktion från de etablerade tillverkarna? Varningsklockorna börjar ljuda, med andra ord…

Sodo MH5

För bra för att vara sant?

Bara det faktum att ett enskild typ av element ska kunna leverera ”bra” ljud i de olika lägena är motsägelsefullt då skillnaden på krav mellan dessa skiljer sig rejält, vilket innebär att det helt enkelt låter för bra för att vara sant. Men vem vet, ”Sodo” kanske har fått en snilleblixt och lyckats med det omöjliga?

Hörlurarna i sig ser ut som vilken annan modell som helst och har du inte alltför stora krav på formgivning kan de till och med passera som någorlunda snygga. De väger relativt lätt och komforten är det inget fel på. Kuddarna är mjuka och stoppningen i bygeln ger ett bekvämt stöd mot hjässan. Modellen går att få i fyra olika färger; silver, rosé, svart eller grått. Samtliga i samma metalliknande plastmaterial och till samma pris.

Sodo MH5
Användarvänligt och enkelt...

På utsidan av höger kåpa finns en tryckkänslig platta och beroende på riktning styr du volym, play/paus samt tar emot och avslutar samtal. Inga konstigheter, logiken finns där och det går snabbt att lära sig var du ska trycka för respektive funktion.

På den vänstra hittar vi aux-ingång, laddningsport, mikrofon samt av- och på-knappen som du även väljer läge med. MH5 har nämligen kortläsare (TF-kort), FM-radio samt bluetooth som ljudkälla att välja mellan.

Gött, tänker du kanske, men radiofunktionen är urusel då det är omöjligt att få in en kanal med godtagbar kvalitet. Kortplatsen må vara användningsbar vid något tillfälle men varför inte ett fast inbyggt minne som andra tillverkare erbjuder i vissa modeller?

Uruselt ljud oavsett läge

Och så kommer vi kioskvältaren, ”två i ett-funktionen” som innebär att modellen även kan servera tonerna som en högtalare. För att förvandla dessa hörlurar till en sådan vinklar du helt enkelt kåporna utåt i 180 grader, och vips – saken är biff!

Det är då vi inser hur luggade vi, liksom de som slantat upp över tusen kronor, blivit. För det låter anskrämligt utan någon som helst dynamik och någon basåtergivning existerar inte ens. Som en sämre högtalartelefon. På sin höjd.

Sodo MH5
Här i "speaker mode"...

Ljudet är vasst och vid lite högre volym blir det rent utav en smärtsam upplevelse. Jo, det går att spela riktigt högt, men bra låter det aldrig oavsett volymstyrka. Framför allt inte med tanke på priset ett exemplar kostar. Och än värre blir det när vi börjar söka efter modellen på nätet eftersom Sodo Sweden utelämnat i stort sett all information om hörlurarna på hemsidan.

Det visar sig att på flera sidor kan Sodo MH5 beställas för en bråkdel av de 1 280 kronor den svenska återförsäljaren tänkt sig håva in på detta skämt till produkt. Runt 250 kronor för att vara mer specifik plus eventuell frakt och således närmare vad de verkligen är värda. Om ens det.  


Omdöme

Emellanåt får vi in liknande produkter som dessa ”hörlurar” eller vad vi nu ska kalla dem. Det låter intressant och spännande initialt men i slutändan blir det, som så ofta, bara pannkaka av det hela. Men nu kan vi åtminstone avråda eventuella spekulanter från att gå på en riktig mina och slänga pengarna i sjön. Då känns det bättre igen…

plus

Godkänd komfort
Enkelt handhavande

minus

… Precis allt annat
Hutlöst pris med tanke på prestation


Fakta Sodo MH5

Testad: juli 2018
Mer Info: Sodo Sweden
Typ: Trådlösa over ear-lurar/högtalare
Element: Ingen uppgift
Uteffekt högtalare 2 x 3 Watt
Anslutning: Bluetooth (4.2), 3,5 aux
Batteritid: Upp till 6 timmar (hörlurar) eller upp till 3 timmar (högtalare)
Frekvensåtergivning: 90Hz – 28kHz
Hands free-funktion: ja
Vikt: 230 gram
Pris: 1 280 kronor hos Sodo. Alternativt 44,99 euro hos Amazon.de.

Betyg 1 av 5