Testad produkt: The Crew 2
Pris: PS4: 579 kr hos Elgiganten, Xbox One: 579 kr hos Elgiganten, PC: Ca 600 kr hos Steam.

Efter en usel start växte The Crew till ett respektabelt racingspel tack vare en helrenoverad fysikmotor och flera lyckade expansioner. Att uppföljaren bygger vidare på en liknande grund är därför inte överraskande. Då är det desto mer otippat att bilracing får sällskap av bland annat båtar, flygplan och en drös mer eller mindre seriösa tävlingstyper.

The Crew 2 bilspel online

Från kust till kust

Precis som föregångaren bjuder The Crew 2 på en jättelik spelvärld där det är möjligt att köra från New York till Los Angeles via Miami. Även om det är en oerhört komprimerad version av USA som står till spelarens förfogande finns det ändå väldigt gott om välkända landmärken att köra förbi; allt ifrån Frihetsgudinnan till Yosemite och Route 66 finns representerade. Dessutom går det att leta upp välkända racingbanor som Laguna Seca och Willow Springs Raceway, för att inte tala om skidhoppsanläggningen utanför Salt Lake City.

Till skillnad från föregångaren är det däremot inte längre ett krav att åka runt i världen för att hitta tävlingar och aktiviteter. För den som vill är det nu möjligt att komma åt allt tillgängligt innehåll direkt från startmenyn. Du kan ta dig nästan vart som helst med ett knapptryck och samtliga tävlingar är prydligt uppdelade i olika klasser. Samtidigt som det är trist att den stora spelvärlden tappar en del av sin mening när det bara är att välja valfri aktivitet från en meny, är det ett betydligt mer tidseffektivt alternativ.

The Crew 2 racing-spel

Asfalt, grus, vatten och luft
Oavsett hur du väljer att ta dig an tävlingarna råder det sannerligen ingen brist på saker att göra. Tävlingarna är i första hand uppdelade i fyra kategorier, som i sin tur innehåller tre fordonstyper vardera. Totalt sett finns det alltså tolv olika fordonstyper – som alla har unika köregenskaper och tävlingar. Gatracing samsas med flygakrobatik, offroad-körning, dragrace, motocross med mera.

I detta fall leder dessvärre den stora variationen till att ingen del är perfekt. Även om samtliga fordonstyper har en passande arkadosande kontroll saknas den sista finslipningen i både fysik, bandesign och motståndare. Små irritationsmoment dyker upp titt som tätt vilket gör att spelupplevelsen blir lidande.

The Crew 2 racing

Bland hårda gummiband och röriga avenyer
De största irritationsmomenten i The Crew 2 kan egentligen kokas ner till två saker: Extrem gummibandseffekt och svårtydda banor. Det förstnämnda är en finess som är vanlig i arkadracingspel och innebär att de som ligger långt bak får en fartboost för att kunna komma ifatt det övriga fältet. Problemet här är att du kan köra nästintill perfekt och ändå se motståndare som tidigare har legat en bra bit bakom plötsligt segla förbi dig. Det märks extra väl i de speciella race som avslutar varje grupp, där motståndare utan rimlig anledning kan äta upp flera hundra meters försprång på ett tiotal sekunder.

Något som gör upphämtningsfunktionen extra frustrerande är de stundtals otydliga banorna. Eftersom majoriteten av racen utspelar sig på vanliga gator eller ute på landsbygden är det ibland svårt att förstå hur vägen går. Är det land eller vatten rakt fram? Är nästa kontrollpunkt i denna korsning eller nästa? Kan jag köra igenom de där buskarna eller kommer bilen att tvärstanna? Att tvingas köra om nästintill perfekt utförda lopp för att vägen framåt var otydlig är en dödssynd i bilspel – inte minst om loppet är över en halvtimme långt.

The Crew 2

Blå växellåda utan anpassning
Frustrerande gummiband till trots är de flesta race fullt överkomliga och efter varje vinst erhålls pengar till nya fordon, fler fans till dina sociala medier samt ett par bildelar. Bildelarna har ett värde och en färg som visar hur bra de är, och om de har extra egenskaper som till exempel starkare boost eller bonuspengar. Det går med andra ord inte att förbättra fordonen genom att köpa bättre delar för pengar (inte ens riktiga!); det enda alternativet är att klara tävlingar och hoppas på rätt uppgradering.

Påklistrat onlinekrav och underhållande samåkning

Precis som föregångaren är The Crew 2 menat som ett onlinespel med en stor levande värld full av andra spelare att tävla med och mot. I praktiken innebär det dock att du stöter på någon enstaka spelare då och då. Det går inte ens att tävla i regelrätta race mot mänskligt motstånd ännu; det kommer först via en uppdatering planerad till slutet av året. Allt som finns nu är ledartavlor med de bästa tiderna och poängen. The Crew 2 är alltså ett onlinebaserat racingspel där det inte går att köra race mot andra spelare.

Lyckligtvis finns i alla fall ett välfungerande samarbetsläge där upp till fyra spelare antingen kan utforska världen eller ta sig i an stort sett samtliga tävlingar tillsammans. En intressant finess är att det räcker om en spelare i gruppen klarar ett race för att alla ska göra det, vilket är en bra livlina i exempelvis långloppen som annars kan förstöras på grund av slumpartade krockar.

Men mest nöje i samarbetsläget får du av att bara leka runt i staden och göra dumheter. Flyga upp och ner i tunnlar, glida så långt som möjligt med båtar på land, klättra upp på byggnader med monsterfordon. Det är bara fantasin som sätter stopp för hur underhållande The Crew 2 kan vara.

The Crew 2 online-racing

Strunta i måsten och njut av friheten
Efter de inledande timmarna med The Crew 2 var vi redo att plocka fram både såg och yxa. Lyckligtvis gav vi inte upp, och trots många svordomar över udda fysik, kass bandesign och fuskande motståndare växte spelet mer och mer.

Att nöta tävling efter tävling för att snabbt avancera i kampanjen är inget vi rekommenderar. Istället blir spelupplevelsen bäst när vi bara lattjar runt och ger oss på de tävlingar som lockar för stunden. Ena minuten flyger vi upp och ner två meter över The Strip, för att i nästa gasa runt på Laguna Seca och därefter krocka sönder bojar i vattnet utanför Miamis stränder. För att slappna av tar vi en tur längs Highway One eller flyger över Grand Canyon och fotograferar djur.

Det råder sannerligen ingen brist på frihet eller variation i The Crew 2. Tyvärr råder det inte heller någon brist på detaljer i behov av finslipning. Den som gapar efter mycket, som det brukar sägas. Men även om inget spelmoment är bäst i klassen är de flesta spellägen tillräckligt välgjorda för att helheten ska vara rysligt underhållande. Efter de inledande timmarna ville vi ge upp, över 30 timmar senare kan vi inte få nog.

En älg

Fakta The Crew 2

Testad: Juli 2018
Genre: Racing
Utgivare: Ubisoft
Utvecklare: Ivory Tower
Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC
Testad plattform: Playstation 4 Pro
Pris: PS4: 579 kr hos Elgiganten, Xbox One: 579 kr hos Elgiganten, PC: Ca 600 kr hos Steam.

plus

Vitt skilda fordonstyper som alla är roliga att köra
Imponerande värld som är ruskigt kul att leka runt i
Stor variation i tävlingarna
Lyckat samarbetsläge

minus

Onlinekrav utan anledning
Inte möjligt att köra race mot andra spelare online ännu
Ofta rörig bandesign och hemsk gummibandseffekt
Helt hopplös story, som lyckligtvis inte tar så mycket plats

Betyg 7 av 10