Testet uppdaterat 2019-06-13 med Vässla 2 och NIU M+ Sport

Utbudet av elmopeder växer konstant

Bästa elmoped test

Utbudet av modeller börjar bli gediget och nya elmopeder lanseras kontinuerligt. De skiljer sig inte markant från varandra i storlek, men det finns en hel del annat att tänka på innan du väljer modell. Finns det nog med lastutrymme eller går det att beställa exempelvis en passande topbox? Är sittpositionen bra nog för längre turer och räckvidden, hur är det med den?

Vissa modeller med ett lägre inköpspris är ofta utrustade med blybatterier och dessa har en betydligt kortare livslängd och kräver mer underhåll gentemot de modernare (och mer stöldbegärliga) litium jon-batterierna. Bor du i lägenhet kan det även vara bra om batteriet kan tas med separat och laddas.

Läs även: Bästa elcykel – stort test 

Motorstyrkan är också en parameter, och skillnaden mellan en lite svagare motor och en starkare märks framför allt vid acceleration, i uppförsbackar samt om du har en passagerare där bak (eller om du själv väger en aning för mycket). En hel del att tänka på alltså innan du bestämmer dig.

Vi tog inledningsvis in sju olika modeller och samtliga kördes under minst en veckas tid på olika underlag. Testet kommer att uppdateras löpande allt eftersom vi får in nya modeller att köra. Och vi lovar, det lanseras nyheter i en rasande fart just nu! Ett par modeller har tillkommit sedan testet först publicerades.