Vessla: Hypad stockholmare med kvalitetskänsla

Vessla har synts en hel del i media, något som egentligen inte ska sammankopplas med produkten i sig, utan snarare en lyckad kommunikation med pressen. Faktumet att företaget bakom elmopeden är svenskt spär givetvis på intresset – även om tillverkningen sker i Kina.

Elmoped Vessla

Vesslas elmoped är riktigt snygg och designen är en blandning av både en klassisk formgivning och en form kryddad med moderna snitt och detaljer. Vi gillar framför allt det framljusets utformning med det omslutande led-ljuset. Vessla går att få i två olika färger, svart eller blå och företaget erbjuder även en hel del vettiga tillbehör i form av exempelvis topbox och benvärmare liksom en specifik ”Vessla-hjälm” i olika storlekar.

Elmoped Vessla

Instrumentpanelen är digital och är både tydlig och ljusstark. Här visas hastighet, trippmätare samt batteriets kapacitet i procent. Alltid trevligt med en så exakt siffra som möjligt för att slippa räckviddsångest – men varför nollställs trippmätaren efter avstängning? På vardera sida ev styret finns funktionsknapparna logiskt placerade och det finns två körlägen att välja mellan; Eco och Fast.

Vesslan är riktigt trevlig att köra och det som slår oss är hur tyst den går. Ljudlöst glider vi fram utan någon som helst tillstymmelse till skrammel eller gnissel. Väl hopskruvad med andra ord och drivlinan levererar snabb respons vilket innebär att du når toppfarten på några sekunder. I uppförsbackar upplevs den däremot något klen, särskilt med en medpassagerare. Fjädringskomforten får även den riktigt bra betyg även om den kan upplevas som något hårt satt baktill.

M3 rekommenderar

Komforten är mycket bra, sadeln skön och sittpositionen är avslappnat upprätt. Under själva sadeln finns batteriet. Det finns plats för ytterligare ett (8 000 kronor) om du vet med dig att du kommer köra långt, och då fördubbla räckvidden. Det finns även ett usb-uttag för laddning av exempelvis din mobiltelefon. Med två batteriet finns emellertid knappt någon plats alls för packning.

Räckvidden är specificerad till mellan 4 till 6 mil, mycket beroende på körstil och laddning sker antingen via kontakten framtill under sätet eller så tar du enkelt loss batteriet och laddar det direkt – smidigt om du bor i lägenhet.

Omdöme

Vesslan är riktigt snygg och kvalitetskänslan är hög. Körglädje erbjuds i mängder och sammantaget känns den riktigt prisvärd.

Fakta Vessla

Testad: Juli 2018
Typ: Elmoped klass 1
Mer info: Vassla.com
Motor: Elektrisk, borstlös
Effekt: 1000 W
Räckvidd: Upp till 6 mil
Batteri: Lithiumjon, 20Ah
Laddtid: mellan 6 till 8 timmar
Laddcykler: 700 - 900
Antal körlägen: 2
Maxhastighet: 45 km/h
Hjul: 10 tum
Broms bak:/fram: Trumbroms/skivbroms
Mått (längd, bredd, höjd): 1730 x 710 x 1070 mm
Fordonsvikt: 60 kilo
Batterivikt: 8 kilo
Garantier: Fordon två år, batteri ett år.
Pris vid test: 20 000 kronor (har nu utgått)

plus

Snygg design
Prisvärd
Hög kvalitetskänsla
Batterilivslängd
Plats för extra batteri

minus

Ont om förvaringsutrymmen
Motorn upplevs som något klen

Betyg 8 av 10