Som vi har skrivit tidigare råder det inte någon tvivel om att våra tv-apparater är bättre än någonsin. Både oled- och lcd-tekniken har finslipats i flera år nu, och även om de båda har sina uppenbara nackdelar känns det som att vi snart närmar oss perfektion med nuvarande teknik. Och kanske får vi också ett teknikskifte inom ett par år, förhoppningsvis något som ger oss ordentligt bra bild utan kompromisser.

Läs också: Bästa 65-tummaren – fyra toppmodeller i test

Men frågan är om det inte är mjukvaran som är i störst behov av en rejäl uppryckning. Varje år är förhoppningen att jag ska kunna koppla ur Apple TV och sluta använda Chromecast för att istället ha allt samlat i tv:n. Med tanke på att vi förväntas punga ut en bra bit över 30 000 kronor för den senaste modellen är det inte ett orimligt önskemål.

Det ska sägas att Android TV, Web OS och Tizen har blivit betydligt bättre med åren. Backar vi bara några år tillbaka i tiden var det olidligt att ens navigera Netflix via ett tv-gränssnitt, åtminstone i jämförelse med hur snabbt det gick med Apple TV. Numera är det ett minne blott, Netflix-knapparna på våra fjärrkontroller ger en tillgång till streamingjättens utbud utan att upplevelsen blir nämnvärt sämre.

Men framme är vi inte på långa vägar, hur mycket tv-tillverkarna än vill få oss att skrota vår Apple TV.

Dessutom har antalet smarta funktioner blivit fler och bättre. Med Samsungs Tizen kan vi numera kontrollera vårt smarta hem direkt via tv:n, de flesta premiummodeller har Chromecast-funktion och antalet appar börjar komma upp i en acceptabel nivå.

Men framme är vi inte på långa vägar, hur mycket tv-tillverkarna än vill få oss att koppla ur vår Apple TV. För det första har vi gränssnitt som i bästa fall är helt okej, i sämsta fall närmast usla. I den sistnämnda kategorin hittar vi Android TV, som trots många år på marknaden fortfarande är svårnavigerat och rörigt. Lägg därtill att tillverkarna integrerar sina egna val på detta, exempelvis har Sony genvägar till appar som ingen någonsin lär använda – och Philips har ett eget operativsystem med egna appar vid sidan av Android TV.

Samsung och LG satsar på en mer sparsmakad design, men utan att navigationen känns alls lika självklar som på min Apple TV. Visst, LG:s Web OS börjar hitta rätt, men det finns fortfarande problem som att det ibland krävs onödigt många klick för att hitta det jag vill ha.

Det är inte främst bättre bild som branschen behöver i dagsläget.

Till nackdelarna bör också uppdateringar av mjukvaran nämnas. I vissa fall uppmanas vi ständigt att uppdatera specifika appar, medan andra ligger hopplöst efter. Exempelvis; om du hade tänkt använda den inbyggda Chromecast-funktionen i din tv finns en risk att mjukvaran är föråldrad, och att Chromecast-dongeln därmed är ett bättre val eftersom Google är flitiga på att uppdatera den.

Och kan vi verkligen lita på att LG, Samsung, Sony och alla otaliga apptillverkare håller mjukvaran uppdaterad framöver, även på äldre modeller? Knappast. Det saknas inte exempel, och likt vad vi har sett på mobilsidan finns risken att din tv lämnas vind för våg efter bara några år.

Läs också: Så länge håller mobilen – kolla din modell här

Det slutar inte där, vi har bland annat undermålig röststyrning och apputbud som varierar kraftigt beroende på operativsystem.

I slutändan är det inte främst bättre bild som branschen behöver i dagsläget, snarare en gemensam strategi och ett smartare tänk på mjukvarusidan. Jag är gärna den första som slänger både Chromecast och Apple TV all världens väg. Tyvärr känns det i dagsläget som en utopi snarare än en självklarhet.