Med spel som Mario Kart 8 DX och Donkey Kong Country: Tropical Freeze har Nintendo erbjudit kompromisslösa Wii U-konverteringar på Switch. Upplevelser som varit trogna sina förlagor men ändå toppat dessa med utökat innehåll. När turen kommit till Captain Toad: Treasure Tracker har Nintendo dock tvingats tänka i andra banor.

Missa inte: Här är de bästa spelen till Switch just nu

toad1
Foto: Nintendo

Minispelet som växte upp

Missade du Captain Toad: Treasure Tracker sist det begav sig är det nog bäst att börja om från början. Spelet härstammar nämligen från ett annat spel, Super Mario 3D World. Marios annars fartfyllda plattformsäventyr tog ibland ett avbrott till förmån för ett betydligt långsammare, men mer taktiskt krävande minispel. Här skulle vi i rollen som Captain Toad, Mario-världens motsvarighet till Indiana Jones, navigera oss genom dioramaliknande små banor för att hitta gömda stjärnor.

Det briljanta i Captain Toad-minispelet var inte pusslen i sig, utan själva genomförandet. Pekskärmen på WIi U-kontrollen lät oss nämligen manipulera spelplanen fritt. Vi höjde, sänkte och roterade plattformar, samtidigt som vi skyndade förbi listigt placerade fiender. Uppenbarligen tyckte fler om det lilla sidospelet, då Wii U kort därefter förärades med Captain Toad: Treasure Tracker. Toads senaste bravader hade nu utvecklats till ett fullvärdigt spel och bjöd på mer av det goda, utspritt över ett sjuttiotal banor.

toad2
Foto: Nintendo

Captain Toad: Definitive Edition?

Och det är alltså samma Captain Toad: Treasure Tracker som, med vissa modifieringar, nu konverterats och släppts till Switch. Det mesta är sig likt – här finns både färgglada miljöer, mörka grottor och kusliga spökhus. Samma beroendeframkallande pussel och varierande uppdrag som får dig att återkomma till banorna. Och så klart antagonister hämtade ur Super Marios enorma galleri. Det är ju ändå en spinoff vi har att göra med.

Den som förväntar sig en definitiv version av spelet kommer dock att bli besviken. Bonusbanorna från Super Mario 3D World har av någon underlig anledning slopats helt till förmån för helt nya. Dessa är baserade på Marios senaste äventyr, Super Mario Odyssey, och är i ärlighetens namn även mer uttänkta än de numera slopade. Men varför inte ta steget fullt ut och erbjuda en riktig ”definitive edition”?

toad
Foto: Nintendo

Från pekplatta till gyrostyrning

Annars är det kontrollerna som varit det största orosmolnet inför Switch-versionen – eller snarare hur Nintendo skulle lösa pekkontrollerna när Switch-konsolen sitter i dockat läge. Resultatet är något av en kompromiss. Numera finns en ständigt svävande pekare som styrs med hjälp av kontrollens gyroteknik. Inte lika klockrent som att peka på skärmen – räkna med ett stort antal felaktiga klick och dödsfall innan kontrollerna sitter.

En enklare lösning är då tvåspelarläget, där en person styr Toad och den andra koncentrerar sig på att peka och manipulera spelvärlden. Detta kräver förstås att du har en medspelare äventyret igenom. I verkligheten är detta dock inte alltid möjligt då Captain Toad: Treasure Tracker, i sann Nintendo-anda, saknar allt vad onlinelägen heter.

toad
Foto: Nintendo

Bäst i bärbart läge

I bärbart läge är styrningen däremot lika klockren som i Wii U-förlagan. Här skiner verkligen Captain Toad: Treasure Tracker. Det är nämligen inget spel du bör rusa igenom. Det fungerar bäst i små doser, när du behöver en paus från livet. Ungefär som hela konceptet med Switch. Stundtals saknar vi den betydligt krispigare bilden från tv:n, men i fajten mellan yta och kontroll vinner alltid den senare.

Den som dock redan är bekant med Toads senaste eskapader bör nog se sig omkring efter annat. Detta är ingen definitiv version av spelet, utan bara en ny chans för alls vår favoritsvamp att skina. En ny chans att visa att han kan göra mer än att tjata ut ”Our princess is in another castle”.


Fakta Captain Toad: Treasure Tracker

Genre: Pussel
Utgivare: Nintendo
Utvecklare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch, Nintendo 3DS, Wii U 
Testad plattform: Nintendo Switch
Pris: 449 kronor

plus

Beroendeframkallande upplägg.
Fina miljöer och charmiga karaktärer.
Stort antal banor och sidouppdrag.

minus

Saknar innehåll från Wii U-upplagan.
Pekaren - fungerar fint efter ett tag men är ständigt synlig, även när den inte används. 
 

Betyg 4 av 5