Vad är det som har hänt och varför ger EU-kommissionen Google rekordböter?
EU-kommissionen beslutade tidigare i veckan att ge Googles moderbolag Alphabet rekordböter på 4,3 miljarder euro, motsvarande ungefär 44 miljarder kronor. Bötesbeloppet motsvarar två veckors omsättning för Googles moderbolag Alphabet.

Kommissionen menar att Google missbrukar sin dominerande ställning på marknaden. Sökjätten kräver att mobiltillverkare som utvecklar Android-telefoner inkluderar webbläsaren Chrome och sökmotorn Google Sök för att tillverkarna ska få tillgång till appbutiken Google Play Store och andra Google-tjänster. Enligt kommissionen strider detta mot EU:s konkurrenslagar.

Har vi sett något liknande tidigare?
Faktum är att Google själva var inblandad i ett liknande fall förra året, då EU-kommissionen hävdade att Google favoriserat sina egna tjänster i sökresultat. Då hamnade bötesbeloppet på 2,4 miljader euro, något som Google har överklagat.

Det fall som är mest snarlik detta rör dock Microsoft. 2009 beodrade nämligen EU-kommissionen Microsoft att Windows-användare skulle få välja mellan olika webbläsare. Tidigare var Internet Explorer förinstallerat. Tidigare i år inledde EU-kommissionen en utredning som ska granska hur Microsoft efterlever detta.

Missa inte! 10 tips för högre säkerhet i mobilen

Kan inte tillverkarna bara strunta i att inkludera Play Store?
Det är en möjlighet, och det ser vi bland annat på enheter som Amazons Fire TV. Det är dock inte något särskilt gynnsamt alternativ för tillverkarna, siffror visar att ungefär 90 procent av appar som laddas ned på Android kommer från Play Store.

Kommer detta påverka Android som operativsystem?
Vi kan nog räkna med att varken Chrome eller Sök är förinstallerade på våra Android-lurar framöver. Google har visserligen överklagat beslutet med motiveringen att Android är en öppen plattform som leder till ökad konkurrens – och att det bara är att installera annan webbläsare eller sökmotor om man så vill. EU-kommissionen hävdar dock att väldigt få användare letar reda på andra tjänster än Googles egna.

Blir det krångligare för mig som användare att installera en Android-telefon framöver?
Det är möjligt att du behöver sätta dig in i vilka tjänster som är bäst för dig. Men ser vi på pc-sidan har det knappast blivit särskilt mycket krångligare när vi uppmanas att välja webbläsare.

Finns det redan i dag alternativ till Chrome och Sök?
Ja, massor – och gissningsvis lär det dyka upp fler framöver när Android-marknaden öppnar upp sig.

Vilka enheter påverkas av detta?
Alla som använder Android som operativsystem, och som samtidigt vill kunna köra Play Store – det vill säga så gott som samtliga Android-telefoner i dag.

Google har ju en framgångsrik affärsmodell kring sina tjänster. Om nu Googles tjänster inte installeras på lika många mobiler framöver kommer väl företaget behöva hitta andra inkomstkällor? Riskerar inte detta att göra våra telefoner dyrare?
Troligtvis lär inte vi konsumenter märka särskilt stor skillnad på prislappen. Redan i dag är mobilbranschen väldigt prispressad, särskilt på Android-sidan. Fler och fler tillverkare vill dessutom ge sig in på marknaden.

Varför påverkar inte detta Apple? Apple-utvecklade Safari är ju förinstallerad på Iphone.
Apples IOS är en helt annan historia än Android. Framför allt är det bara Apple som får utveckla IOS – och därmed licensieras det inte till tredje part, som Google gör med Android. Man kan säga att Android, i sin nuvarande form, gör att Google effektivt kan sprida sina tjänster och därmed öka sina marknadsandelar.