2016 testade vi Cat S60, en ruggad smartphone från samma tillverkare (eller i alla fall med samma varumärke) som vanligen gör tunga industrifordon. Det som gjorde Cat S60 unik, förutom den extrema tåligheten, var att den hade en inbyggd värmekamera från Flir, som är de mest namnkunniga experterna just på det. Tanken var att yrkesfolk och lekmän skulle kunna ha tillgång till grundläggande värmekamera på fältet.

Nu har Cat släppt uppföljaren med namnet Cat S61. Den innehåller givetvis fortfarande Flir-kamera, fast en aningen uppgraderad sådan, och Cat har denna gång också byggt in ett par nya, intressanta verktyg i telefonen.

Större, starkare skärm

S61 är lite större, lite tjockare och lite tyngre är föregångaren, som ju inte direkt var liten och nätt den heller. Den har fått lite snyggare avrundade hörn och tydligare navigationsknappar under skärmen, men har samtidigt blivit klumpigare att hålla i på grund av extra millimeter på bredden.

Cat S61
Ljusstark skärm är en fördel med Cat S61. Den går att använda utan problem i direkt solljus. 

Skärmen har växt från 4,7 till 5,2 tum men är fortfarande i 16:9-format. Upplösningen är nu 1080p mot tidigare 720p. Det mest intressanta med skärmen är dock att den fått rejält med ljusstyrka. Vi testar den i bländande sommarsol, och kan fortfarande utan problem läsa på skärmen.

Plats för sim- och sd-kort som tidigare satt mitt baktill har nu flyttats till ena långsidan, under en lucka som sitter som berget, vi behöver skruvmejsel för att bända upp den första gången. Precis som tidigare sitter även usb- och hörlursuttag bakom luckor för extra pålitlig vattentäthet. I nederkant hittar vi en kraftfull monohögtalare.

Tål det mesta

Cat S61 är ip68- och ip69-certifierad och uppges tåla nedsänkning i vatten ner till tre meters djup i upp till en timme. S60 hade en extra lucka framför högtalare man kunde dra igen för att tåla vattentryck ner till tre meter, men det är tydligen inte nödvändigt längre. Skärmen täcks av extra stadigt Gorilla Glass 5-lager och har en upphöjd skyddande plastlist runtom. Det gör dock att den är extra bra på att samla på sig damm.

Cat S61
Extra skyddad laddningsport.

Den är också testad för fysiska påfrestningar, bland annat med fall i betonggolv från 1,8 meter. S61 tål också att användas i högre och lägre temperaturer än de flesta telefoner, från -25 till 55 grader. Vi kan konstatera att den tål ett bad utan problem, och ett par timmar i ett varmt fönsterbleck eller i frysfacket verkar inte påverka varken prestanda eller funktioner. Pekskärmen fungerar bättre än de flesta när den är fuktig, men inte felfritt. Vill du fota och fima under vatten går det faktiskt, då extra mycket i kameraappen går att kontrollera med olika kombinationer av tryckknappar.

Förutom tåligheten så är det just en knippe unika funktioner som är det intressanta med S61. Värmekameran känner vi till sedan tidigare, en sensor från Flir med Lepton-teknik ovanför den vanliga kameran. Dessa jobbar tillsammans i en specialapp för att ta bilder med värmemappning, men också med tydligare detaljer och konturer. Appen är hyfsat lättanvänd och pedagogisk även för den som inte vanligen använder värmekameror.

Cat S61
Värmekamera upptill, laser nertill och luftsenor på sidan.
Cat S61 Flir-app
Värmekameran hanterar nu riktigt höga terperaturer bättre. I föregångaren hade vi inte sett nyanserna i en het spisplatta som denna.

Nytt läge för högre temperatur

Själva värmesensorn är allt annat än högupplöst, men gör definitivt jobbet. Den kan användas till allt från att hitta ledningar i väggar till bortsprungna husdjur i trädgården. Med ett nytt läge för höga temperaturer får den ett omfång på upp till 400 grader. Det gör att den blir användbar för nya saker, till exempel för att se temperaturskillnader i ett varmt motorblock eller till och med som hjälp vid brand.

De två nya funktionerna är en avståndsmätare på baksidan som använder laser, samt en sensor på sidan som mäter luftkvalitet. Lasermåttet fungerar på upp till åtta meters avstånd, och efter en något förvirrande första kalibrering visar den sig ha riktig pålitlig precision. Märk två punkter och du får ett avstånd. Märk tre eller fyra och du får en yta. Appen för detta behöver dock en rejäl genomgång när det gäller användarvänligheten, men när vi väl vant oss vid den så gör den precis vad som utlovas.

Sensorn för luftkvalitet tar stickprover på partiklar i luften, och varnar om du till exempel målar i ett rum och luften börjar bli ohälsosam, så att du vet om du behöver vädra eller ta en paus. Den fungerar också för att till exempel hålla koll på avgaser i stadsmiljö. Den mäter även temperatur och luftfuktighet. En riktigt behändig app kallad Air ger oss sedan information om läget, en graf över kvaliteten senaste minuterna, samt ett arkiv med senaste dagarnas mätdata.

Lasermätarapp
Appen för lasermätaren är funktionell, men allt annat än snygg och framför allt seg att hantera. Om det är optimering av appen eller mer prestanda som behövs är svårt att säga.

Massivt batteri

Sensorn är konstant igång, men går at stänga av. Cat lovar dock att den drar minimalt med batteri. I S61 sitter också ett batteri på hela 4500 mAh. Telefonens största batteribov vid vardaglig användning är den ljusstarka ips-skärmen, så drar vi ner den så räcker batteriet väldigt länge. Användning av kameror, både för värme och vanliga foton, drar som alltid lite extra ström.

De vanliga kamerorna levererar godkänd nivå. Vi får skarpa snygga bilder i utomhusljus, men problem med brusighet vid för hög digitalzoom. I dunklare ljus får vi räkna med ett visst brus och även ett visst rödstick. Det största problemet är en autofokus som är ovanligt långsam, även när ljusförhållande är bra. Det är en enkel kameralins baktill så vi får ingen möjlighet till effekter som kort skärpedjup.

Det här känns lite under förväntan för en mobil som har en prislapp på nästan 10 000 kronor. Nu är det ju inte kameran man köper en Cat-telefon för, men då vi får bättre kvalitet och funktion i en del budget-mobiler nu för tiden så blir vi ändå besvikna.

Luftmätarappen
Luftmätarappen är snygg och lätt att använda. Längre historik än sju dagar hade varit trevligt, men annars har vi inget att klaga på.

Kraften räcker inte riktigt

Samma sak kan sägas om telefonens generella prestanda. Cat S651 har en Snapdragon 630-krets, vilket ger den datorkraft i lägre mellanklass. Det känns lite märkligt att Cat ska snåla på prestanda i en telefon som denna där funktioner och konstruktion för övrigt tillåts kosta pengar.

Speciellt eftersom ett par av dess specialappar, för värmekamera och lasermätare, uppenbart skulle vinna på det. De gör jobbet, men inte utan lite tålamodsprövande lagg. Pris i butik för S61 är redan 9 500 kronor. Hade den kostat några hundra till fast med en lite kraftfullare processor, hade vi inte klagat.

Cat S61 kör Android 8.1 och ska vara förberedd för uppdatering till Android L. Hur snabbt det går när det släpps framgår dock inte. Cat gör inte så mycket extra i gränssnittet, förutom att de bytt ut Googles kamera-app mot sina två egna, samt har laddat på med sina egna appar för telefonens specialfunktioner.

En sista specialfunktion har vi inte nämnt ännu: Cat S61 har en programmerbar extraknapp på sidan. Den kan ställas in för att starta valfri app, svara på samtal, dra igång ficklampa med mera. Den kan också användas för Push To Talk, men då behöver du en kompatibel tredjepartsapp för det.

Cat S61 startsida
Förutom en knippe egna appar är gränssnittet helt och hållet Android Oreo.

Omdöme

Cat S61 är verkligen en schweizisk armékniv till telefon, ett behändigt allt-i-ett-paket med enkla men väl fungerande versioner av separata proffsverktyg. Bäst förutom de tre specialverktygen är jättebatteriet och den ljusstarka skärmen. Vi hade hoppats på en bättre vanlig kamera och framför allt vassare processor.

Vi förstår att Cat måste kompromissa någonstans, men tyvärr går begränsade prestanda ut över användarupplevelsen, speciellt i värmekameran. Har du behov av ruggad lur och finner nytta i extrafunktionerna är den ändå en bra investering. Men dyr som telefon, och bitvis tålamodsprövande.


Fakta Cat S61

Testad: Juli 2018
Tillverkare: CAT
Systemkrets: Snapdragon 630
Processor: 4st Cortex-A53, 2,2 GHz + 4st Cortex-A53, 2,2 GHz
Grafik: Adreno 508
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1920x1080 bildpunkter (424 ppt)
Kameror: 16 megapixel m led bak, 8 megapixel fram, FLIR värmekamera
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.1
Övrigt: Dubbla sim (standby), stöttålig (MIL-STD-810G, falltestad från 1,8m), vattentät (IP68, 3m 1tim)
Batteri: 4 500 mAh, 12h 10min webbvideo (wifi), 14h 45min blandad användning (4g), ca 35h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,8 x 1,3 cm
Vikt: 250 gram
Pris: 9 500 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: 90 203 poäng
Geekbench 4: 3 564 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 17 022 poäng

plus

Extremt tålig.
Extra ljusstark skärm.
Utmärkt batteritid.
Vassare värmekamera.
Smarta nya sensorer.

minus

Undermålig vanlig kamera.
Måttliga prestanda.
Tjock och tung.
Priset.

Betyg 4 av 5