Det råder högsommarvärme i Sverige, och trots att många säkerligen njuter av sol och bad är en nackdel att det knappt går att vistas inomhus, om du nu inte råkar ha rustat ditt hem med luftkonditionering. Just därför är det många svenskar som har letat efter fläktar av olika slag i sommar – oftast förgäves. I taket med att termometern stadigt börjat krypa uppåt har nämligen butikernas lager på fläktar snabbt sinat.

Missa inte: 8 fantastiska saker du kan bygga med Raspberry Pi

När detta skrivs, mitt i juli, är det snudd på omöjligt att hitta en fläkt i Sverige. M3 har ringt runt bland de flesta större återförsäljare och svaret är detsamma – fläktarna är slut på lager och ingen vet när nästa leverans dyker upp.

Finns det då någon lösning på rådande fläktkaos? Ja, om du är någorlunda händig går det faktiskt att fixa en helt egen fläkt. Det kanske inte alltid ser så snyggt ut, men nöden har som bekant ingen lag – och när det krisar är det lätt att stå ut med hemmasnickrade lösningar. Nedan har vi samlat ett helt gäng med Youtube-klipp, som visar hur du bygger din egen fläkt och vilka tillbehör du behöver för att komma igång.

Bygg din egen usb-fläkt med cd-skivor och kreditkort

Den här lösningen kräver att du har en cd-skiva hemma, samt någon form av hårdare plast, förslagsvis ett kreditkort. Cd-skivan klipper du till med en sax, och böjer sedan över exempelvis ett värmeljus. Med hjälp av lite kabeltrixande fixar du enkelt en sladd som du kopplar på ett usb-uttag på.


Fixa bordsfläkten med pet-flaska, tubdäck och en hel del pill

Den här bordsfläkten kräver att du har tungan rätt i mun. Fläktbladen utgörs av delar av en pet-flaska, men sedan börjar det svåra. Alla tillbehör som krävs hittar du här. När du väl är klar har du förhoppningsvis en konstruktion som både fläktar och rör sig från höger till vänster.


Snickra ihop en lådfläkt med kraftfull motor

Om du nu inte har tummen mitt i handen kan det vara läge att bygga något mer robust och avancerat. Här visar Matthias Wandel hur du snickrar ihop en rejäl fläkt, som knappast säckar ihop i första taget. Den drivs av en gammal tvättmaskinsmotor – om du nu räkar ha en sådan liggandes...


Strömlös fläkt med Coca Cola-burk

Här snackar vi definitivt fläkt för McGyver-generationen. Den här bygger du nämligen med hjälp av gummiband, Coca Cola-burk (eller vad du nu föredrar att dricka) och petflaska. När allt är klippt och klart har du en handfläkt som du skruvar upp, och som funkar helt utan el.