Tv-marknaden har aldrig varit så stark som den är nu. Både oled och lcd är vid det här laget tekniker som tillverkarna är välbekanta med. Även om det fortfarande existerar irriterande inslag såsom reflektioner, ljusläckage och bristande kontrast kan du räkna med att du får riktigt bra bild för pengarna. Väljer du dessutom någon av fjolårets modeller kommer du undan rätt så mycket billigare utan att tumma särskilt mycket på kvaliteten – det är nämligen mest finjusteringar vi har sett på marknaden de senaste åren.

Vi har ju redan testat (och imponerats) av Sonys lcd-värsting KD-65XF9005. Nu gör teknikjätten en hel del oled-modeller också, och Bravia KD-65AF8 har vi länge velat ha in till testlabbet. Efter att ha testat den hela högsommaren lång kan vi konstatera att Sony knappast gör oss besvikna. Det här är kort och gott en riktigt bra tv, men helt perfekt är den inte. Hur mycket vikt du lägger vid dess nackdelar är dock en fråga om hur du använder tv:n och i vilken miljö.

Sony
Baksidan är, som vanligt när det kommer till nya tv-modeller, bra designad om du vill gömma undan kablage.

Mer traditionell design

Men låt oss börja med utseendet. Sony bjöd på en rätt annorlunda konstruktion med fjolårets Bravia KD-65A1, som stod bakåtlutad på tv-bänken. Bravia KD-65AF8 är i sammanhanget mer traditionell, även om den sticker ut en hel del med sin minimala fot. Det gör att panelen hamnar väldigt nära ytan tv:n står på. Kanske inte helt optimalt, framför allt blir det omöjligt att använda en soundbar till den. Sony vill mena att deras Acoustic Surface-teknik, där högtalarna är inbyggda i ramen, eliminerar behovet av just soundbar. Vi håller inte riktigt med, men mer om det senare.

Annars har Sony satsat på sparsmakad design, där så lite som möjligt ska sticka ut. Panelen är som brukligt när det gäller toppmodeller supertunn upptill och tjockare nedtill, där alla anslutningar ska få plats. På baksidan har vi fyra plastkåpor för att gömma undan kablage.

Tillkrånglat operativsystem

Operativsystemet är Android TV (Android 7), som också sitter i Sonys övriga modeller. Här har det inte hänt mycket alls, det är fortfarande samma typ av röriga menyer. Android TV har fortfarande en lång väg att vandra innan vi blir kompisar med systemet, och i händerna på Sony är det inte särskilt mycket bättre. Obegripligt nog trycker Sony upp kategorin Sony Select i ansiktet på oss – en kategori som mest innehåller strunt. Android TV har säkert potential, men tillverkarna envisas med att krångla till det för oss användare.

Läs mer: Skärpning tv-jättar! Därför behåller jag Apple TV och Chromecast ett bra tag till

På tal om att krångla till det: Sony fortsätter med samma typ av fjärrkontroll vi har sett ett tag nu. Tråkigt, med tanke på att konkurrenterna visat att det finns smidigare lösningar. Fjärrkontrollen är stor och innehåller mängder av knappar. Kanske inte något fel i sig, men det är alldeles för enkelt att trycka fel – särskilt när vi navigerar med hjälp av hjulet i mitten.

Sony
Sony borde städa rejält i operativsystemet.

X1 Extreme fortsätter imponera

Nåväl, att både operativsystem och fjärrkontroll dras med samma problem som tidigare kommer knappast som någon överraskning. Lyckligtvis är det också bättre ställt med bildkvaliteten. Framför allt imponerar svärtan, som i sina mörkaste stunder (ursäkta) är brutalt bra och klart jämförbar med LG OLED65C8. Det här är heller inget som förvånar, här sitter samma X1 Extreme-processorn som i övriga toppmodeller från Sony och panelen är densamma som fjolårets AF1.

Missa inte: LG går på knock med OLED65C8 – wow, vilken bild!

X1 Extreme är som bekant Sonys skrytprocessor just nu, tillika en av de bästa på marknaden. Särskilt imponerar den när det kommer till att skala upp material till 4k. Där vågar vi säga att Sony är klart bäst i branschen för tillfället.

Vidare ska Sony även ha beröm för rörelseskärpan under exempelvis sportsändningar. Nu är visserligen fotbolls-VM över för den här gången, men med de internationella ligorna bara någon månad bort är det klart välkommet med en tv som klarar av snabba rörelser utan större eftersläpningar eller andra brister. Även färgåtergivningen imponerar, och är riktigt bra redan från fabrik – något som inte tillhör vanligheterna.

Sony
Bildmässigt imponerar AF8, särskilt när det kommer till uppskalning.

Nackdelar i vägen

Som vi nämnde tidigare har vi dock några nackdelar, som gör att Bravia KD-65AF8 inte riktigt rår på LG OLED65C8 (även om det inte är långt ifrån). Framför allt handlar det om ljusstyrkan: Bravia KD-65AF8 har en relativt mörk bild, vilket inte minst märks under ljusa scener där tv:n inte riktigt presterar på topp och där detaljer i värsta fall riskerar att försvinna. Har du en bostad med mycket ljusinsläpp syns även reflektioner väldigt tydligt. Vi har stundtals svårt att använda tv:n mitt på dagen, men då ska det nämnas att solen nog aldrig varit så stark som vid testtillfället.

De inbyggda högtalarna imponerar inte heller. Vi får visserligen klart och detaljerat ljud, men något vidare tryck är det inte tal om.

Till sist har vi input lag, som hamnar på runt 30 ms utan uppskalning. Absolut inte någon katastrof, men skalas det upp blir det värre. Det är värt att tänka på om du hade tänkt att lira exempelvis Nintendo Switch och tar ditt spelande seriöst.

Omdöme

Sammanfattningsvis gör Bravia KD-65AF8 ungefär vad vi förväntar oss. Det är en M3 rekommenderarhögkvalitativ tv, med ordentligt bra svärta, snygg design och en A1 Extreme-processor som verkligen imponerar. Det saknas inte nackdelar, men det är heller inte några som irriterar alltför mycket – särskilt inte eftersom den prismässigt ligger några tusenlappar lägre än LG OLED65C8.


Fakta Bravia KD-65AF8

Tillverkare: Sony
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K (2160p)
Hdr: Ja (HDR10+ och HLG)
Operativsystem: Android Nougat (7.0)
Ljud: Tvåkanal (Stereo)
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, scart, komponent, optisk s/pdif
Energiklass: A
Mått: 1 447 × 841 × 255 mm
Vikt: 28 kg (utan stativ)
PrisFrån 29 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Svärtan.
X1 Extreme-processorn briljerar.
Behövs inte mycket till egna justeringar.

minus

Inte den mest ljusstarka oled-tv:n vi har sett.
Android TV med en del märkliga tillägg. 
Ljudet.

Betyg 4 av 5