Xiaomi har efter några trevande år nu på allvar etablerat sig i Sverige med globala versioner av sina telefoner, med full anpassning för svenska språket och produkter i sortimentet i stora butiker. Senast ut är Redmi Note 5, en smartphone i övre budgetklass, med pris på strax under 3 000 kronor.

För det priset får vi en enkelt designad men hyfsat snygg lur med upphöjt Gorilla Glass framtill, matt aluminium baktill, och allt det grundläggande vi förväntar oss av en bra modern smartphone. Det enda vi kanske saknar är nfc-stöd. I gengäld har Redmi Note 5 ir-sändare upptill, och en app som gör den till programmerbar fjärrkontroll.

Xiaomi Redmi Note 5
Redmi Note 5 ligger bra i handen trots lite extra vikt.

Omodern usb, modern bildskärm

I Sverige finns Redmi Note 5 finns i två färger: en helsvart och en blå med vit framsid. Telefonen är cirka åtta millimeter tjock men med en hörnmonteradkamera som sticker ut nästan en extra millimeter. Nedtill hittar vi högtalare, laddnings- och dataport (som tyvärr är av gamla mikro-usb-typen istället för usb-c) och ett traditionellt 3,5-millimeters hörlursuttag.

Skärmen är en avlång 18:9 ips-panel på strax under sex tum med 1080p-upplösning. Den levererar hög ljusstyrka på en bra bit över 500 cd/m2, vilket bör vara nog i de flesta situationer. Kör vi inte ljusstyrkan på max är även svärtan distinkt. Färgomfånget matchar i princip srgb, vilket gör den riktigt trevlig att titta på filmklipp med, men lyx som hdr-stöd får vi givetvis klara oss utan.

Ljudet en svag punkt

På undersidan sitter en monohögtalare som ger rent men rätt så tunt ljud. Det passar bäst för röst och en och annan ringsignal, men är inte så njutbar för film eller musik. Med telefonen vid örat får vi klart och rent men också lite tunt ljud vid samtal. I allt för bullriga miljöer kan det bli ett problem, men för det mesta låter det bra.

Xiaomi Redmi Note 5
Gammal usb och halvdan monohögtalare i botten. De är två av få negativa saker.

Ljudkvaliteten i hörlurar är bättre än i högtalaren. Vi får bra tryck i basen, men i standardläge rätt så mesig diskant. Vi får leta runt lite efter ljudinställningar i systemet, de ligger inte på traditionell plats. Det finns en equalizer för hörlursljud, men den är egentligen bara tänkt att fungera tillsammans med hörlurar från Xiaomi. Den går dock att slå på manuellt, och sedan kan vi justera så att vi får bättre balans och dynamik. Diskanten är dock fortfarande lite rörig.

Slimmad och bekväm trots extra batteri

Skärmen har aningen rundade hörn men ingen flärp i Iphone X-stil. Det gör att den istället blir lite extra avlång. I gengäld är den behagligt avrundad mot kanterna på baksidan och inte överdrivet bred, vilket ger den utmärkt greppvänlighet. Den har dock en rätt så bastant vikt på 181 gram.

Det finns en orsak till den högre vikten. Precis som till exempel Huawei P20 Pro har Xiaomi stoppat in ett extra stort batteri på 4 000 mAh. Vi har sett fler och fler mobiler som lyckas få plats med extra batteri under skalet på senare tid, och det är en välkommen utveckling. Speciellt här, då Xiaomi lyckas hålla telefonen snygg och bekväm. Vi kan köra nästan elva timmar strömmad video trots ljusstark skärm ställd till max, och ännu mer när vi surfar och använder sociala appar på dämpad ljusstyrka.

Xiaomi Redmi Note 5
Vi testade denna himmelsblå modell. Det finns också en mer neutralt svart.

Processorn är Qualcomm Snapdragon 636, samma som i Asus Zenfone 5. Det ger oss gott om prestanda för de flesta situationer, men en del tunga kontorsappar och spel kan orsaka lagg. I Zenfopne 5 gjorde detta att en överambitiös AI-späckad kamera-app blev seg.

Okomplicerad kamera

Något sådant problem har vi inte i Redmi Note 5. Den har en väldigt enkel kamera-app – ett snabbt och lättanvänt autoläge, en handfull lägen för specialfunktioner som panorama och kort skärpedjup (det enda som extra sensorn på fem megapixlar baktill verkar användas till), samt en handfull filter att lägga på. Den har också ett manuellt läge, men ett med löjligt begränsade möjligheter till egen kontroll.

För vardagsfotning är den utmärkt. Att bara peka och klicka ger oss bilder med hög lägstanivå, med snabb fokus och bra färg- och ljushantering. Även i lite dunklare ljus gör den ett väl godkänt jobb. Detaljåtergivningen på pixelnivå är däremot inget vidare, fotar vi med digitalzoom märks det att det är budget, med suddig brusig bild och kontrastartefakter. Läget för kort skärpedjup är inte det bästa vi sett, men gör jobbet, så länge bakgrunden inte är för rörig

Samma sak när vi filmar, det blir sällan fel, även om stabiliseringen hade kunnat vara lite mer aktiv, och några särskilt avancerade funktioner får vi inte. Det här är kort och gott inte en telefon för fotoentusiaster, men vill du ha en enkel, pålitlig och problemfri kamera att bara peka och klicka med utan en massa extra tjafs, får du det här.

Xiaomi Redmi Note 5 kamera
Inställningsmöjligheter i kameraappen är rätt så begränsade, men den är riktigt bra för att bara hala upp och börja klicka med automatik. 

Eget gränssnitt med många funktioner

Telefonen kör Android 8.1, men verkar säljas i en del butiker med Android 7.1. Ovanpå det ligger sedan gränssnittet MIUI 9.5, vilket ger den Xiaomis speciella look, med en del egna designelement och upplägg. Till exempel är ordningen på navigationsknappar omvänd mot i de flesta Android-telefoner. Men det går att byta.

MIUI har ett gäng extra möjligheter till geststyrning, åtkomstkontroll och säkerhetskopiering som kan vara nyttiga. Utöver det får vi med en handfull egna appar för till exempel musik, video och kalender, vilket mest känns onödigt.

Andra verktyg som kompass, qr-scanner och en behändig diktafon känns mer välkomna. Av någon anledning är också Microsoft Office-appar, Skype och Facebook förinstallerade. Men då vi har 64 GB att fylla upp så känns det inte särskilt påträngande.

MIUI
MIUI 9.5 är snyggt på ytan, men lite förvirrande i detaljerna.

M3 rekommenderarOmdöme

Xiaomi kombinerar här flera goda egenskaper i en prisvärd mobil. Stilig design, goda prestanda, stor och snygg skärm, enkel men överraskande stabil kamera och framför allt utmärkt batteritid. Ett gränssnitt med funktioner som ibland förvirrar mer än de hjälper, och ljudkvalitet som kunde vara bättre är dess största nackdelar. Men med tanke på priset är det svårt att ge många minuspoäng för det.


Fakta Xiaomi Redmi Note 5

Testad: Juli 2018
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 636
Processor: 4 st Kryo 260 Gold 1,8 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,6 GHz
Grafik: Adreno 509
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,99 tum ips, 1080x2160 bildpunkter (403 ppt)
Kameror: 12 megapixel + 5 megapixel m led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g. 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, ir
Operativsystem: Android 8.1 med MIUI 9
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 10h 45min webbvideo (wifi), 13h blandad användning (4g), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 181 gram
Pris: 2 700 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: 126 407 poäng
Geekbench 4: 4 899 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 739 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 935 poäng

plus

Bra prestanda för pengarna.
Utmärkt batteritid.
Stor, snygg bildskärm.
Välbyggd och bekväm.
Bra pris.

minus

Ljudet kunde vara bättre.
Bitvis rörigt gränssnitt.
Ingen usb-c.

Betyg 8 av 10

Xiaomi Redmi Note 5 (4GB RAM) 64GB Pris vid test: 2318 kr.

Bästa pris just nu: 2059 kr