2001: A Space Odyssey är en av filmhistoriens mest kända science fiction-berättelser. En av huvudpersonerna i filmen är inte en människa utan en artificiell intelligens vid namn HAL 9000, som styr olika funktioner på rymdskeppet där huvuddelen av filmen utspelar sig.

Filmen släpptes 1968 och firar alltså 50-årsjubileum i år. Ett år då digitala assistenter som åtminstone på ytan liknar HAL 9000 har börjat nå en bred marknad. Det har lett företaget Master Replicas Group att utveckla en fungerande version av ”assistenten”.

I en Indiegogo-kampanj lanserar företaget två varianter: HAL 9000 Bluetooth Speaker Edition och HAL 9000 with Command Console. Den första kostar cirka 5 200 kronor och är en kopia av högtalare-med-kamera-modulen som sitter utplacerad på olika ställen i filmens rymdskepp.

Den senare är dubbelt så dyr och har även en 12-tumsskärm som härmar filmens konsoler. Den är uppkopplad och kommer hämta uppdateringar över nätet. Den har även Amazon Alexa inbyggd, medan den billigare varianten använder din anslutna mobils assistent.

Båda har byggts utifrån ritningar från filmstudion och ska vara så nära ”originalen” som det bara går att komma. Minus den skräckinjagande galna ai:n.