En vanlig invändning mot dystopiska visioner om en framtid där robotar och artificiella intelligenser tar över är att vi helt enkelt kan dra ur sladden och stänga av dem. Men kommer vi verkligen göra det om robotarna tittar oss i ögonen och säger ”snälla stäng inte av mig”?

En grupp forskare i Tyskland har gett sig på att undersöka saken, och resultaten är antingen nedslående eller uppmuntrande, beroende på hur du ser på saken.

I studien fick 89 deltagare sätta sig ner med roboten Nao och utföra ett antal uppgifter, och blev tillsagda att det handlade om att förbättra robotarnas inlärningsalgoritmer. Men det verkliga testet var när de på slutet skulle stänga av roboten. I hälften av testerna sade roboten ifrån, berättade att den var ”mörkrädd” och till och med bad för sitt liv.

Bild från experimentet
Foto: Aike Horstmann et al

Av de 43 deltagare som hörde roboten be att inte bli avstängd vägrade 13 helt att stänga av den, och resterande 30 tog dubbelt så lång tid på sig att göra det som de 46 deltagare vars robot inte sade något alls.

Forskarna testade även om det gör skillnad om roboten först uppvisar socialt beteende. För vissa deltagare berättade roboten skämt och talade om sina åsikter, men det hade ingen större effekt på huruvida deltagaren stängde av den.