Testat spel: Dead Cells
Pris: 313 kronor hos Amazon Sverige

Subgenren roguelite har väl egentligen haft sin storhetstid – och kan väl också sägas främst riktas till hardcore-spelare med mycket tid och tålamod över. I spelvärldens ytterkanter, där de mest obskyra indietitlarna rör sig har genren nämligen frodats i flera år. Det handlar kort och gott om svinsvåra spel där du tvingas börja om från noll vid varje dödsfall, utan alla föremål och pengar du samlat på dig. Men efter otaliga roguelites går det att ifrågasätta vad Dead Cells egentligen har att erbjuda till en redan överfull genre. Det korta svaret är: väldigt mycket.

Det långa svaret leder oss till till Early Access och Steam, där Dead Cells har existerat i lite drygt ett år. Den franska utvecklaren Motion Twin har under den tiden finputsat på mekaniken, och lagt till en rad olika saker. När nu den fullständiga versionen finns ute är det en lika välfylld som balanserad historia, vars grundpelare består i snortight kontroll, supercharmig pixelgrafik och ett upplägg så beroendeframkallande att timmarna flyger iväg – trots att varje spelsession sällan tickar över kvarten.

Dead

Simpelt upplägg och enkla kontroller

Dead Cells startar i en fängelsehåla, i vilken vi får ta kontroll över en huvudlös krigare. Utan vidare bakgrundshistoria plockar vi upp närmaste vapen och börjar slakta fiender. Kontrollerna är simpla: en knapp för svärd, en för båge, en för att hoppa och en annan för att rulla bort från fiender.

Vapnen är den centrala delen i Dead Cells. Längs de slumpmässigt genererade banorna finns mängder av vapen att plocka upp, och här är det viktigt att tänka till. Att ett vapen är starkt är nämligen inte allt; det bör också fungera i kombination med övrig utrustning. Exempelvis kan en bra kombination vara en båge som fryser fienderna till is och ett svärd som genererar extra mycket isskada.

Och likt de allra bästa actionspelen är anfall bästa försvar. Dead Cells straffar visserligen dumdristighet, och hoppar du huvudstupa in i en fight utan rätt förutsättningar kommer du snart få bita i gräset – men så snart du lär dig strukturen kommer du studsa runt, svingandes med svärdet och undvika attacker utan att tänka på vad du gör.

Dead Cells

Nöta, nöta, nöta

Men – för att dra en utsliten klyscha – Dead Cells är knappast något för alla. Här snackar vi skyhög utmaning, och ett upplägg som kräver att du lär dig av dina misstag för att ens ha en chans. Vid varje dödsfall förlorar du alla vapen du samlat på dig, och tvingas börja om med din skruttiga standardutrustning. Det leder så klart till en hel del frustration, samtidigt skapar det också en ordentlig nerv – särskilt när du faktiskt börjar bli duktig och börjar komma någon vart.

Lyckligtvis gömmer sig en liten räddning i spelets titel. Hårdvalutan i Dead Cells består nämligen av celler som fiender lämnar efter sig. Dessa lämnas in vid speciella passager i utbyte mot diverse bestående förmågor. Efter ett visst antal insamlade celler får du exempelvis tillgång till hälsodrycker och starkare startvapen. Det tar en del tid att samla ihop till belöningarna, men när du väl får tag i dem blir allt en gnutta enklare – ett smart sätt att tala om för dig att det bara är att fortsätta nöta.

Dead Cells

För att hitta negativa punkter i Dead Cells får vi verkligen leta noga. Ska vi klaga på något lämnar bandesignen en del att önska: eftersom nivåerna genereras slumpmässigt blir det en del märkliga passager. Det är inte helt ovanligt att en korridor leder till en återvändsgränd. Switch-versionen lider också av att bilduppdateringen slöar ner när mycket händer samtidigt. Absolut ingen

M3 rekommenderar

katastrof, dock.

En modern klassiker

Bortsett från det är Dead Cells en grymt välgjord indiepärla, som trots sitt till synes enformiga upplägg ständigt lyckas variera sig och dessutom växa i takt med att du blir bättre. Det här är inte bara årets hittills bästa actionspel utan även en modern klassiker som lyckas damma liv i en genre vi trodde vi kunde utan och innan.


Fakta Dead Cells

Genre: Action
Utgivare: Motion Twin
Utvecklare: Motion Twin
Plattform: Nintendo Switch, pc, Playstation 4, Xbox One
Testad plattform: Nintendo Switch
Pris: 313 kronor hos Amazon Sverige

plus

Riktigt bra kontroller.
Charmig grafik.
Beroendeframkallande upplägg.

minus

Slumpmässiga nivåerna leder till mindre problem i designen.
Bilduppdateringen hänger inte med alla gånger.