Den luftkonditioneringstid nu kommer... med förhoppningsvis lust och fägring stor. Sommaren är verkligen här och med den märker vi att Svenska hus är byggda för att hålla kylan ute, vilket gör att de blir svettigt varma när solen skiner. Och enligt väderprognosen kommer solen att skina ett tag och vi kommer att få temperaturer bortåt 30 grader. Som tur är finns det alltid bot för jobbiga situationer, i alla fall för M3-läsarna.

Uppdaterad 13/7 2021

Uppdaterad 2022-04-22 med aktuella priser.


Hemkultur

AC

Från Nordic Home Culture hittar vi golvfläkten FT-543. Det är en fläkt som saknar synliga blad. En motor på 110 W och en vattentank som rymmer fyra liter ger dig skön svalka. FT-543 har tre hastighetsinställningar och dito fläktlägen. Du kan även somna ifrån den då den har timerfunktion. Och visst har den även fjärrkontroll.

Nordic Home Culture FT-543
Pris: Från 699 kronor via Prisjakt


Gyfligt

Gyf luftkonditionering

Om du enbart tittar på bilden går det lätt att få föreställningen om att det kommer att blåsa ut gröna löv ur fläkten. Som tur är det inte fallet. Istället ska det komma en svalkande bris som underlättar en varm sommardag. Den här tornfläkten är tyst, kan blåsa ut luften i en 80° vinkel och har tre olika hastigheter.

Gyf Luftkonditionering
Pris: 2 092 kronor hos Amazon Sverige


Kompakt

AC Cortina

Woods AC Cortina G är en kompakt och smidig luftkonditionering som effektivt sänker temperaturen i hemmet varma sommardagar till mer uthärdliga sådana. AC Cortina har en digital touch-panel, en kylkapacitet på 3,5 kW (12 000 BTU) och passar i rum upp till 35 kvadratmeter. Vi gillar att det följer med fönsterkit, så du slipper göra fula hål i väggen och i stället leda den varma luften ut genom fönstret. Om du undrar så kan vi bekräfta att luftfiltren är tvättbara.

Woods AC Cortina G
Pris: 4 790 kronor hos MediaMarkt


Chill med Electrolux

Chillflex

Electrolux EXP26U338CW Chillflex har enligt tillverkaren – håll i er nu – en ”modern och estetisk design för att lättare smälta in i hemmet”. Vi tycker att den ser ut som ett modernt sophanteringskärl, men det är inte utseende vi är ute efter. Electrolux portabla luftkonditionering levererar kyla och använder minimal mängd energi. Den har också Inbyggd avfuktare med kapacitet på 1,2 liter per timme. Chillflex är anpassat för rum upp till 35 kvadratmeter, har fyra fläktinställningar och en kyleffekt på 3,4 kW (9 000 BTU).

Electrolux EXP26U338CW Chillflex
Pris: 3 990 kronor hos MediaMarkt


Mr Andersson

Andersson

Om du gillar lite pengar och mycket kyla, då kanske Andersson ARC 1.3 kan vara för dig. Den hjälper dig och din bostad att hålla en behaglig temperatur. Den avfuktar även luften så det blir behagligare att vistas inomhus. Den har kylkapacitet på 2 050 W/7 000 btu, vilket fungerar bra för att kyla och avfukta ett mindre hem eller fritidsboende. Andersson är såpass tyst att du kan ha igång den medan du sover.

Andersson ARC 1.3
Pris: Från 3 495 kronor via Prisjakt


Kraftfull

Woods Venezia

Woods Venezia är en rejäl luftkonditionering på 2 000 W som snabbt ger dig ett behagligt inomhusklimat varma sommardagar. Venezia har en kylkapacitet på 5,2 kW och kan avfukta över 50 liter per dag. Den är även utrustad med 24-timmars timer och tvättbart luftfilter. Även Woods Venezia har ett fönsterkit som medföljer, allt för att du ska slippa göra fula hål i väggen och i stället leda varmluften ut genom ett fönster.

Woods Venezia
Pris: Från 7 249 kronor via Prisjakt


Mobil kylning

Tristar

Håll bostaden eller attefallshuset svalt och beboliga under den förhoppningsvis varma sommaren med en mobil och kompakt luftkonditionering. Tristar AC-5529 har A-klassad energiförbrukning och är lagom för rum och andra utrymmen med en storlek på upp till cirka 80 kvadratmeter. För att på ett så smidigt sätt som möjligt leda ut frånluften genom fönstret samt förhindra varmluften utifrån att tränga in i rummet medföljer även en täcklist för fönsterspringan där uttaget för frånluftsslangen finns. Modellen är utrustad med både vattenbehållare för kondensvatten samt slanganslutning för avrinning i exempelvis en golvbrunn.

Tristar AC-5529
Pris: 2 190 kronor hos Hemmy


Arktiskt för egoisten

Arctic Air

Arctic Air Ultra är löjligt lättanvänd – häll bara vatten i tanken, plugga in kontakten och njut av kallare temperaturer! Vattentanken på 750 ml räcker för att kyla ner luften i ungefär åtta timmar. Arctic Air har en tyst fläkt med tre hastigheter. Värt att notera är att den endast kyler ned luften omkring dig – den här en för en person, inte för ett hem.

Arctic Air Ultra
Pris: Från 499 kronor via Prisjakt


Portabelt med app

Well P7

Det finns inte en enda produkt som inte har en app idag! Luftkonditionering är inget undantag. Electrolux Well P7 har en modern design och är enkel att använda via en app. Den har en spännande funktion som kallas ”Air Surround-system” för att se till att ditt rum kyls jämnt och effektivt. Electrolux Well P7 klarar att kyla luft i rum på upp till 40 kvadratmeter. För den som är lagd åt det mer avslappnade hållet (läs ”slöfock”) kan vi glädja er med att en fjärrkontroll medföljer – i fall att du mot förmodan inte har en smartphone.

Electrolux Well P7
Pris: Från 5 990 kronor via Prisjakt


Inte bara kaffe

Delonghi

Det är inte bara kaffe Delonghi sysslar med. Men deras PAC EL112 kan du även kyla luften i det rummet du förtär ditt kaffe. Den här modellen har också en avfuktningsfunktion så att du kan avfukta luften i rummet. Anläggningens kyleffekt ligger på 2,9 kW. Maskinen passar rum upp till 44 m². Har även timerfunktion för att ställa in när den ska starta eller sluta.

Delonghi PAC EL112
Pris: Från 8 712 kronor via Prisjakt


Diskret torn

Bionaire

Har du svårt att hitta en lösning som inte stör ditt estetiska öga? Det här tornet från Bionaire är ett av de fränare alternativet på maknanden. Ställ in önskad fläkthastighet och eventuell oscillering med hjälp av led-displayen eller tillhörande fjärrkontroll och njut! Tornet är 122 centimeter högt och 16 centimeter djupt.

Bionaire Tornfläkt BTF002X
Pris: Ca 1 079 kronor hos Amazon Sverige


Bonus: Fläkt med multifunktion

Dyson hot + cool link

M3 rekommenderarI höst när vädret återgår till ruggigt och kallt är det ju tråkigt att inte kunna använda sin nya luftkonditionering. Dyson Pure Hot + Cool Link är visserligen en fläkt och inte en portabel ac, men har massor av smarta funktioner. Inte nog med att den även renar luften från diverse obehagliga föroreningar, den fungerar dessutom som värmefläkt på vintern. När vi testade den i våras tyckte vi om funktionaliteten samt den användarvänliga och informativa appen. Läs hela testet här!

Dyson Pure Hot + Cool
Pris: Från 6 790 kronor via Prisjakt