Den luftkonditioneringstid nu kommer... med förhoppningsvis lust och fägring stor. Ty när sommaren gör just det, är Sverige helt överlägset att stanna i. Vilket du förmodligen måste göra oavsett väder åtminstone den här sommaren. Men! Svenska hus är byggda för att hålla kylan ute, vilket gör att de blir svettigt varma när solen skiner. Som tur är finns det alltid bot för jobbiga situationer, i alla fall för M3-läsarna.

Kompakt

AC Cortina

Woods AC Cortina G är en kompakt och smidig luftkonditionering som effektivt sänker temperaturen i hemmet varma sommardagar till mer uthärdliga sådana. AC Cortina har en digital touch-panel, en kylkapacitet på 3,5 kW (12 000 BTU) och passar i rum upp till 35 kvadratmeter. Vi gillar att det följer med fönsterkit, så du slipper göra fula hål i väggen och i stället leda den varma luften ut genom fönstret. Om du undrar så kan vi bekräfta att luftfiltren är tvättbara.

Kostar 5 995 kronor hos CDON


Chill med Electrolux

Chillflex

Electrolux EXP26U338CW Chillflex Pro Silver har enligt tillverkaren – håll i er nu – en ”modern och estetisk design för att lättare smälta in i hemmet”. Vi tycker att den ser ut som ett modernt sophanteringskärl, men det är inte utseende vi är ute efter. Electrolux portabla luftkonditionering levererar kyla och använder minimal mängd energi. Den har också Inbyggd avfuktare med kapacitet på 1,2 liter per timme. Chillflex är anpassat för rum upp till 35 kvadratmeter, har fyra fläktinställningar och en kyleffekt på 3,4 kW (9 000 BTU).

Kostar 4 490 kronor hos CDON

Svalt och skönt

AEG

Har har en till luftkylare och luftfuktare i ett och samma skal. AEG LK 5689 bidrar till att skapa ett behagligt inomhusklimat i hemmet eller på arbetsplatsen. Luftkylaren har en 90-graders vinklingsfunktion så att du enkelt kan ställa in luftströmmen som du önskar. Vattentanken på 4,5 liter ger upp till 20 timmars drifttid utan påfyllning. Maskinen passar för rum upp till 20 kvadratmeter och har tre hastigheter för utblåset.

Kostar 1 199 kronor hos trettio.se


Kraftfull

Woods Venezia

Woods Venezia är en rejäl luftkonditionering på 2 000 W som snabbt ger dig ett behagligt inomhusklimat varma sommardagar. Venezia har en kylkapacitet på 5,2 kW och kan avfukta över 50 liter per dag. Den är även utrustad med 24-timmars timer och tvättbart luftfilter. Även Woods Venezia har ett fönsterkit som medföljer, allt för att du ska slippa göra fula hål i väggen och i stället leda varmluften ut genom ett fönster.

Kostar från 8 795 kronor hos Prisjakt

Mobil kylning

Tristar

Håll bostaden eller attefallshuset svalt och beboliga under den förhoppningsvis varma sommaren med en mobil och kompakt luftkonditionering. Tristar AC-5529 har A-klassad energiförbrukning och är lagom för rum och andra utrymmen med en storlek på upp till cirka 80 kvadratmeter. För att på ett så smidigt sätt som möjligt leda ut frånluften genom fönstret samt förhindra varmluften utifrån att tränga in i rummet medföljer även en täcklist för fönsterspringan där uttaget för frånluftsslangen finns. Modellen är utrustad med både vattenbehållare för kondensvatten samt slanganslutning för avrinning i exempelvis en golvbrunn.

Kostar 3 990 kronor hos Proshop

Arktiskt för egoisten

Arctic Air

Arctic Air Ultra är löjligt lättanvänd – häll bara vatten i tanken, plugga in kontakten och njut av kallare temperaturer! Vattentanken på 750 ml räcker för att kyla ner luften i ungefär åtta timmar. Arctic Air har en tyst fläkt med tre hastigheter. Värt att notera är att Arctic Air endast kyler ned luften omkring dig – den här en för en person, inte för ett hem.

Kostar 499 kronor hos Shopping4net


Portabelt med app

Well P7

Det finns inte en enda produkt som inte har en app idag! Luftkonditionering är inget undantag. Electrolux Well P7 har en modern design och är enkel att använda via en app. Den har en spännande funktion som kallas ”Air Surround-system” för att se till att ditt rum kyls jämnt och effektivt. Electrolux Well P7 klarar att kyla luft i rum på upp till 40 kvadratmeter. För den som är lagd åt det mer avslappnade hållet (läs ”slöfock”) kan vi glädja med att en fjärrkontroll medföljer – i fall att du mot förmodan inte har en smartphone.

Kostar från 6 890 kronor hos Prisjakt


Kyla på hjul

Whirlpool

Behöver du förflytta din luftkonditionering mellan olika rum? Den här lådan må väga 35 kilo, men står på hjul för en smidigare flytt. Luftkonditioneringen svalkar inte bara luften, utan renar den dessutom samtidigt med hjälp av ett HEPA-filter som tar bort damm, pollen och andra otrevligheter.

PACW9COL Portabel Luftkonditionering
Pris: 7 395 kronor hos CDON.


Diskret torn

Bionaire

Har du svårt att hitta en lösning som inte stör ditt estetiska öga? Det här tornet från Bionaire är ett av de fränare alternativet på maknanden. Ställ in önskad fläkthastighet och eventuell oscillering med hjälp av led-displayen eller tillhörande fjärrkontroll och njut! Tornet är 122 centimeter högt och 16 centimeter djupt.

Bionaire Tornfläkt BTF002X
Pris: 899 kronor hos CDON.


Bonus: Fläkt med multifunktion

Dyson hot + cool link

M3 rekommenderarI höst när vädret återgår till ruggigt och kallt är det ju tråkigt att inte kunna använda sin nya luftkonditionering. Dyson Pure Hot + Cool Link är visserligen en fläkt och inte en portabel ac, men har massor av smarta funktioner. Inte nog med att den även renar luften från diverse obehagliga föroreningar, den fungerar dessutom som värmefläkt på vintern. När vi testade den i våras tyckte vi om funktionaliteten samt den användarvänliga och informativa appen. Läs hela testet här!

Dyson Pure Hot + Cool
Pris: Från 6 490 kronor hos Prisjakt.