"Nu när vinden ligger på från väst borde vi fiska på andra sidan sjön, där står fisken nu!". Ibland funkar råden från de gamla rävarna som kan fiskevattnet, men ofta slutar det med att det nappar på helt andra ställen. Eller att det är stendött trots att det borde nappa. Erfarenhet är givetvis guld värt, men varför chansa när du faktiskt kan ta reda på vart fisken befinner sig?

Test Garmin Striker ekolod
Garmin Striker Plus 7sv bjuder på gedigen konstruktion och tydlig skärm.

Vi lånade in Garmins ekolod Striker Plus 7sv, tillsammans med tillverkarens "Fiskesats" som består av en väska och ett 12-voltsbatteri, och som gör ekolodet väldigt smidigt för dig som vill ha en portabel lösning. Givaren som medföljer ekolodet använder CHIRP-standarden (Compressed High-Intensity Radiated Pulse) och den kan även skanna av i sidled.

Installationen gick smidigt trots att bruksanvisningen inte var speciellt tydlig. Vi testade maskinen på en flytbrygga med utombordsmotor, och det var inga problem att montera fast givaren i lagom höjd med vattenlinjen. Striker Plus 7sv-enheten fästs sedan i en medföljande hållare som även huserar 12-voltsbatteriet.

Test Garmin Striker ekolod
Sensorn monteras i vattenlinjen och det medföljande fästet är lätt att montera.

När vi startar upp Fishfindern, som Garmin kallar produkttypen (de har ett gäng olika modeller i olika storlekar i sortimentet) möts vi av en skärm med ett antal olika vyer att välja mellan. Vi ger oss ut och startar med "traditionell" vy och det blir genast intressant att följa och försöka tolka det vi ser på skärmen.


Bra koll på djup och fisk

Bara att hela tiden se hur djupt det är på olika ställen är väldigt värdefullt, och sedan blir det spännande när vi ser lite större röda fläckar på skärmen. Det blir helt enkelt en helt annan sak att slänga ut draget när vi vet att där nere, på cirka 2 meters djup, där står en ganska stor firre och väntar.

Även mindre fiskar och stim syns på skärmen, och det förvånansvärt tydligt. Svårigheten ligger mestadels i att särskilja fisk från växtlighet beroende på hur vattnet ser ut där vi puttrar fram.

Test Garmin Striker
Gränssnittet är inte det snyggaste vi sett, men Garmins Fishfinder missar inte mycket i vattnet.

Det finns en hel del alternativa vyer att nyttja, bland annat en sidovy som visar en bild uppifrån. Efter att ha experimenterat med de olika varianterna kom vi fram till att det optimala för oss var en kombination av sidovy och traditionell framåt-skanning (sida vid sida på skärmen), eftersom vi då har två vyer att hjälpa oss tolka vad vi ser. Du kan välja manuell zoom, förstärkning, den vinkel enheten ska täcka med mera, men vi tyckte att autoläget fungerade bäst.

Gps och app-koppling

Garmins Striker Plus 7sv har även inbyggd gps och här kan du lägga in waypoints och planera din rutt, eller bara hålla koll på vilka delar av vattendraget du skannat av. Du kan även aktivera wifi i Garmins enhet och koppla ihop den med din smartphone. Garmins app Active Captain är en gedigen historia där du bland annat hanterar dina sjökort och dina planerade rutter, men som också synkar dina notiser från mobilen så att du får upp dem på Garmins-skärmen. Smidigt!

Test Garmin Striker ekolod
Tillbehöret "Bärbar fiskesats" kostar 1 799 kronor är klockrent till Garmin Striker Plus 7sv, om du inte redan har ett batteri att koppla den till.

Garmin Striker Plus 7sv kostar en rejäl slant, 7 500 kronor närmare bestämt. Men med tanke på den precisa ekolodsskanningen, funktionerna och kvalitetskänslan i stort tycker vi ändå att den är värd pengarna. Fångade vi mer fisk tack vare Garmins fishfinder? Omöjligt att veta, men det var en häftig känsla att faktiskt se dem på skärmen.

Test Garmin Striker Plus 7sv

M3 rekommenderarOmdöme

Garmins fishfinder är en gedigen och kompetent produkt som verkligen hjälper dig att få koll på fiskevattnet samtidigt som den låter dig planera och följa upp båtturerna. Perfekt för dig med kontrollbehov, även om det är svårt att mäta hur mycket mer fisk vi fångade tack den.

Fakta Garmin Striker Plus 7sv

Tillverkare: Garmin
Pris: 7 499 kr
Skärm: 7 tum, 800 x 480 pixlar
Frekvenser: 50/77/200 kHz, CHIRP (mellanregister och högt), ClearVü och SideVü (260/455/800 kHz)
Vattentålig: IPX7
Effekt: 500 W (RMS)
GPS: Ja
Wifi: Ja
Strömförbrukning (12V): 0.67 A
Mått: 235 x 140 x 58 mm
Vikt: 800 gram

plus

Detaljerad och snabb
Lättanvänd och portabel (med tillbehör)
Bra funktioner och vyer

minus

Ganska fult och omodernt gränssnitt
Dyr

Betyg 8 av 10