Testad produkt: Sony CyberShot DSC-RX100 VI
Pris: Från 13 990 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: sony.com

Sonys RX100-modell är nu uppe i sjätte generationen och det här är en kamera som i tidigare generationer satt ribban för konkurrenterna i segmentet kompaktkameror för entusiaster. Vi har genom åren hyllat föregångsmodellerna och förväntningarna på den nya Mark VI-kameran var därmed höga.

Ny optik med superzoom

Det har hänt en hel del sedan sist. Sony har satsat på ett helt nytt objektiv med 8,3x-zoom motsvarande 24-200 mm, jämfört med tidigare modell som hade brännvidd på 24-70 mm. En rejäl skillnad helt enkelt, trots att den nya kameran bara mäter två mm extra i tjocklek. Sony har dock fått göra avkall på ljusstyrkan, vilket vi återkommer till.

 Test Sony RX100 VI
Den här kameran erbjuder massor av inställningar och funktioner även när du filmar, men det blir lätt lite plottrigt bildskärmen.

Det här är en kamera med rejäl byggkvalitet. När vi vinklar ut skärmen ser vi snabbt att den hålls fast av en metallplatta, till skillnad från många plastiga lösningar i billigare kameror. Visst blir det lite plottrigt med knappar och även att hantera touchskärmen i en sådan här liten kamera, framför allt med tanke på alla inställningsmöjligheter och funktioner den erbjuder. Men efter någon vecka vänjer vi oss och gränssnittet är helt okej.

Rent ergonomiskt är det också en utmaning med en sådan här liten kamera då det är lite svårt att hålla den utan att komma åt knappar och reglage. Men kvalitetskänslan i bygget är mäkta imponerande, och fördelen med att kameran är så liten är givetvis att den lätt glider ned i jackfickan.

Läs även: Stort test av actionkameror


Utfällbar sökare

Batteriet laddas via usb-kontakt direkt i kameran, och här finns också hdmi-utgång. Blixten fälls ut vid behov, och även en sökare kan fällas upp med en knapptryckning om du plåtar i läge där det är svårt att använda skärmen, exempelvis starkt solljus.

I och med sjättee generationen RX100 har Sony gjort en stor förändring som innebär att kameran nu riktar sig till en lite annorlunda målgrupp. Kompaktkameramarknaden har krypt ordentligt de senaste åren i och med att våra smartphones blir allt bättre på att fotografera och filma, så vi förstår att det inte längre är hållbart att nischa in sig för hårt inom en redan liten marknad.

Test Sony RX100 VI
Den utfällbara sökaren är en kul detalj och det är fascinerande hur tillverkaren lyckats klämma in så mycket i ett sådant kompakt format.

Hur står sig då den nya kameran bildmässigt? Kompakta superzoom-kameror brukar inte stoltsera med jättebra bildkvalitet, men den här kameran imponerar rejält. Geometrifelen i full zoom är minimala, men vi noterar lite svagt mörkare ton i hörnen när vi t ex fotograferar blå himmel. Men detta är ingenting du ser vid normalt fotograferande. Och i vidvinkelläge får vi fenomenal bild.

RX100
Färgerna håller sig väldigt naturtrogna och autofokusen i kameran är blixtsnabb.

Om du är ute efter bästa möjliga ljusstyrka är dock Mark V-versionen vassare även om bländare 2.8 i vidvinkelläge räcker långt. Men om du vill fotografera mycket utan blixt i lite mörkare miljöer, då finns risk att du blir lite besviken. Kameran erbjuder dock suverän skärpa och naturtrogna färger. Dessutom är autofokusen blixtsnabb så länge ljuset räcker till.

Test Sony RX100 VI
Sony RX100 VI är extremt gedigen och välbyggd.

En stor fördel med RX100 VI är möjligheterna och kvaliteten när vi filmar. Den spelar in riktigt skarp och fin 4k-film och även här finns gott om manuella inställningar. Den inbyggda mikrofoner ger kanonbra ljud, vilket är viktigt eftersom kameran saknar ingång för extern mikrofon. Den här kameran är helt enkelt riktigt bra för dig som är ute efter en kompakt vloggkamera som kanske kompletterar en mer kompetent stationär setup.

M3 rekommenderarOmdöme

Vi gillar att Sony satsar bredare med nya RX100 VI och kameran presterar fantastiska bilder och suveränt skarpa 4k-filmer samtidigt som den erbjuder det mesta vi önskar oss i funktioner och inställningsmöjligheter.


Fakta Sony RX100 VI

Tillverkare: Sony
Pris: 13 990 kr
Bildsensor: 1 tum
Upplösning sensor: 21 megapixel (stillbilder 5 472 x 3 648)
Bländare: 2,8-4,5
Kompression: jpg, raw, xavc-s, avchd (h.264)
Optisk zoom: 8,3X
Bildskärm: 3,0-tums LCD, vinklingsbar vertikalt, touch
Blixt: Ja, inbyggd
Filmformat: upp till 4K/25p
Mått: 101,6 x 58,1 x 42,8 mm
Vikt: 274 gram (utan batteri och minneskort)
Pris: Från 13 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Superskarpa filmer i 4K
Bildkvaliteten överlag
Blixtsnabb autofokus
Kompakt och gedigen
Superzoom!

minus

Sämre ljusstyrka än föregångaren
Ingen ingång för extern mikrofon
Lite plottrigt gränssnitt
Dyr

Betyg 4 av 5

Sony CyberShot DSC-RX100 VI Pris vid test: 13990 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr