Testad produkt: Galaxy Watch
Pris: 3 990 kronor hos CDON (46 mm). 3 790 kronor hos CDON (42 mm).

Samtidigt som nya monstermobilen Galaxy Note 9 släppte Samsung också sin senaste smartklocka, uppföljaren till en av förra årets bästa smartklockor Gear S3. Nykomlingen skippar namnet Gear, utan heter kort och gott Galaxy Watch. Men det är en klocka som bygger vidare på det vi gillade i Gear-serien.

Galaxy Watch finns i fyra modeller som alla kommer till Sverige, dels i två olika storlekar, med 42 eller 46 millimeter bred boett, samt med eller utan stöd för direktuppkoppling via lte. Nu när e-sim äntligen börjar bli verklighet hos svenska operatörer passar alltså både Apple och Samsung på att leverera klockor med stöd för det.

Mer eller mindre batteri

46-millimetersklockan har ett avsevärt större batteri på 472 mAh mot 270 mAh i 42-millimetersmodellen, men annars ser de ut att ha samma funktioner och egenskaper. Galaxy Watch kommer även i olika färger och armbandsval. En med svart, ioniserad ytbehandling, en i silverglänsande blank metall, och en med guldboett. Endast den mindre modellen finns så vitt vi kan se i guld.

Galaxy Watch
Armbanden på alla modellerna är enkla och bekväma i gummi, men kan bli svettiga efter en lång dags användning. De har standardfäste och går att byta ut. Det medföljer ett extra för de som har tjockare eller smalare handleder, eller så kan du köpa valfritt eget från tredje part.

Vi har testat den större silvermodellen med lte-stöd. Den är tyngre, tjockare och kantigare i stilen än den Galaxy Gear S3 Frontier som vi testade förra året, men då den hörde till de nättare smartklockorna i förra generationen är inte uppgraderingen i vikt något stort problem. Faktum är att Galaxy Watch är mer kompakt i måtten, fast en millimeter tjockare istället.

Tät och tålig

Galaxy Watch är rejält vattentät och ska tåla att bli nedsänkt i upp till 50 meter djupt vatten. På Samsungs webb står det dock att de inte rekommenderar att du dyker med den, men det är ett steg upp från ip68-klassningen i föregångaren. Den ska också vara testat för stötar och har fått tåligare Gorilla Glass.

Galaxy Watch
Armbanden sitter säkert men lossas lätt om du vill byta ut dem.

Skärmen är en 1,3 tum bred amoled-skärm med hög upplösning och riktigt fina färger. Urtavlorna kan se allt från futuristiska och digitala ut till klassiskt analoga. Det förhöjs av att en del av Samsungs medföljande urtavlor kompletterats med ljudeffekt, ett svagt tickande som hörs om du håller upp klockan mot örat. Klockan har inbyggd högtalare och mikrofon och kan användas både som liten mediaspelare med rätt appar, och för att prata i telefon med. Ljudet är lite vasst men ger tydlig röståtergivning.

Du kan också dubbelklicka på en av knapparna för att starta den digitala assistenten Bixby, om du vill ge den ett enklare kommando eller ställa en snabb fråga. Det fungerar överlag bra, så länge du inte försöker dig på något avancerat. Enklare frågor om tid och väder fungerar bra. Bixby är inte lika smart som Googles Assistent eller Apples Siri. Och du får nöja mg med att prata engelska.

Ingen topprestanda, men strömsnål

Galaxy Watch är utrustad med en relativt enkel dubbelkärnig Exynos-processor, men den gör jobbet utan problem i de appar vi testar. Möjligen blir det lite långsam scroll i en webbläsare vi testar, men vem skulle på allvar vilja surfa på en så här liten skärm?

Vi får 1,5 GB ram-minne, och 4 GB lagring, men över hälften är redan upptaget av systemet och appar. Så även om det går att ladda ned ett musikbibliotek och använda Galaxy Watch som offline-musikspelare i joggingspåret så kan det bli trångt om plats för det. Snarare är nog tanken att du då kopplar upp dig mot 4g-nätet och strömma Spotify istället.

Galaxy Watch
Galaxy Watch har ett gäng smarta hälso- och träningsfunktioner inbyggda. Från färdiga träningsprogram till olika hälsokollar. Denna stressmätare kombinerar olika data och ger dig tips på hur du kan varva ner.

Det är tyvärr inget som vi får möjlighet att testa. Någon gång under 2018 eller 2019 ska Telenor, Tele 2, Tre och Telia lansera e-sim som fungerar med Galaxy Watch, uppger Samsung. Men i skrivande stund är det bara att vänta.

Utmärkt batteritid och bästa gränssnittet

Med snål processor, oled-skärm och extra stort batteri kommer vi till en av de saker som Galaxy Watch briljerar med – batteritiden. De flesta Galaxy Watch-klockor räcker i cirka två dygn utan laddning. En Apple Watch lär du behöva ladda varje natt. Den större modellen av Galaxy Watch ger oss vardagsanvändning i nästan en hel vecka. Det är mer i klass med enklare aktivitetsarmband och rena fitnessklockor. Drar vi igång gps töms batteriet snabbare, så det bör du bara göra om du verkligen behöver navigering eller positionsdata.

Galaxy Watch har i stort samma Tizen-system, gränssnitt och navigeringslösning som tidigare Gear-modeller. Här får vi pekskärm, två knappar och framför allt den supersmidiga roterbara ringen runt urtavlan som vi använder för allt från att stega oss genom menyer, scrolla i meddelanden och zooma i bilder och kartor. Det här är och förblir det smartaste och smidigaste gränssnittet vi hittills sett i en smartklocka.

Galaxy Watch
Den vridbara kransen och ett smart gränssnitt som utnyttjar den väl gör Tizen till bästa smartklockegränssnittet. Kanske inte bästa systemet i alla avseenden, men användarvänligheten är i alla fall i topp.

Det går lätt att lägga upp genvägar till det som är viktigast för dig. Och en del specialfunktioner, som kontaktfria betalningar med Samsung Pay, nås med ett tryck på en av knapparna.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning