Android är ett öppet operativsystem. Det gör att enskilda tillverkare kan modifiera och anpassa systemet till sina telefoner, för att göra upplevelsen mer unik och erbjuda inbyggda funktioner som inte levereras av Google.

Men när tillverkare och även operatörer kan gå in och göra ändringar djupt i systemet öppnas också för risken att nya säkerhetsbrister introduceras. Och det är precis vad som sker, igen och igen, rapporterar Wired.

Säkerhetsfirman Kryptowire har upptäckt allvarliga brister i telefoner från Asus, Essential, LG och ZTE, och gissningsvis är övriga tillverkare inte perfekta heller.

Den nya upptäckten blir inte mindre allvarlig av att säkerhetsuppdateringar från Google ofta tar lång tid att rulla ut till de olika tillverkarna, som själva måste inkludera dem i en uppdatering för varje telefonmodell.

I de flesta fall krävs att användaren luras att ladda ner skadlig kod för att utnyttja de upptäckta säkerhetsbristerna, men en sådan app behöver inte be om tillstånd för att till exempel komma åt dina meddelanden – buggarna gör att det går ändå.