Här är det bästa som två av världens viktigaste mobiltelefontillverkare har att erbjuda just nu, Iphone X respektive den alldeles nylanserade Samsung Galaxy Note 9. Oavsett vilken mobil du väljer lär du få bland det bästa som går att köpa i mobilväg i dag, men båda modellerna kostar också en hel del. De bräcker båda två den smärtsamma 10 000 kronors-gränsen med marginal, så det vill till att de också levererar en bra upplevelse till det höga priset.

Framtida tester får naturligtvis utvisa hur mobilerna står sig mot varandra i verkligheten, men även på pappret och bland tekniska specifikationer kan en intressant första jämförelse göras. Här går vi igenom hur modellerna står sig mot varandra på pappret.

Läs mer! Galaxy Note 9: Vi kollar in Samsungs maxade jättelur

Storlek och vikt

Det är knappast förvånande att mobilen med den största skärmen också väger mest och tar störst plats i din ficka. Iphone X är lättare, tunnare och nättare på alla ledder än Samsungs jätte.

Samsung Galaxy Note 9: 162 mm x 76,4 mm x 9 mm. Vikt: 205 gram.
Iphone X: 143,6 mm x 70,9 mm x 7,7mm. Vikt: 174 gram.


Iphone X vs Samsung Galaxy Note 9

Skärm

Både Iphone X och Galxy Note 9 följer rådande designnorm; skärmarna är långsmala och med kanter som går i princip ända ut i hörnen (någon ”flärp” har Samsung dock inte). Iphone X-skärmen är ännu lite smalare än den som sitter i Galaxy Note 9, med ett förhållande på 19.5:9 mot 18.5:9 i Samsung-telefonen.

Att jämföra skärmarna i dessa två modeller blir speciellt (och kanske extra intressant och tufft) eftersom att båda skärmar kommer från just Samsungs skärmavdelning. Apple säger sig dock har gjort en hel del eget utvecklingsarbete med Iphone X-skärmen. Här finns exempelvis saker som True Tone som automatiskt vitbalanserar skärmen samt stöd för hela p3-färgspektrat och Apples 3D Touch.

Skärmen i Galaxy Note 9 är alltjämt störst, och med högst upplösning.

Samsung Galaxy Note 9: 6,4 tum super-amoled, 2 960 x 1440 pixlar med 516 pixlar per tum.
Iphone X: 5,8 tum Super Retina HD oled-skärm, 2 436 x 1 125 pixlar med 458 pixlar per tum.

Missa inte! Här får du tag på nya Galaxy Note 9 billigast


Iphone X vs Samsung Galaxy Note 9
Foto: Ifixit

Batteri

Samsung utlovar ett batteri som ska räcka hela dagen, från morgon till kväll utan att vi behöver börja leta vägguttag. Vi har hört sådana påståenden tidigare, men batteriet är också betydligt större än tidigare. 4 000 milliamperetimmar i Galaxy Note 9 mot 3 300 i Note 8.

Iphone X har ett betydligt mindre batteri, men har också visat sig ha en överlag pålitlig batteritid i våra tester som för många räcker i princip hela dagen. En mindre skärm och snålare kretsar gör sitt, trots mindre kräm under huven.

Läs också! Långtidstest av Iphone X: Så står sig Apples bästa

Samsung Galaxy Note 9: 4 000 mAh.
Iphone X: 2 716 mAh.

Samsung Galaxy Note 9 SM-N960F/DS 128GB Pris vid test: 10890 kr.

Bästa pris just nu: 4490 kr