Igår publicerades en ny granskning från nyhetsbyrån AP, som avslöjar att Google fortsätter spåra användare trots att de inaktiverar platstjänsterna på sin enhet. Det kan räcka med att öppna Google Maps, nyttja vädertjänstens autouppdateringar eller göra sökningar i webbläsaren för att företaget ska få koll på dig igen, rapporterar AP. Främst påverkas Android-användare av spårningen, men även du med Iphone riskerar att få din plats "röjd" när du öppnar Google Maps-appen.

Läs också: 11 fascinerande bevis på hur sjukt mycket Google vet om dig

Google själva tycker att de varit tydliga med information om hur och när platsinformationen loggas, men för många verkar förfarandet ändå ha kommit som en överraskning. Men det finns åtgärder att vidta för att begränsa spårningen. 

Stäng av Platshistorik på datorn...

Den här funktionen har vi skrivit om förut, men det tål att upprepas. För att komma åt de mer undangömda aktivitetsinställningarna kan du logga in på ditt Google-konto i webbläsaren. Leta upp rubriken Personlig info och sekretess. Välj Hantera din aktivitet på Google och sedan Öppna aktivitetsinställningarna. 

Google Plats

Scrolla ned en liten bit så ser du reglaget som visas i bilden ovan. Stäng av det om du så vill. 

...eller via telefonen

Google plats

Inställningsmenyerna ser annorlunda ut på många Android-lurar, men så här fungerar det på vår Oneplus 5: Ta vägen Inställningar > Google > Google-konto > Data och anpassning > Platshistorik. Ett liknande reglage som det du hittar på webben återfinns här. På vissa Android-modeller räcker det med att gå in på Plats i inställningsmenyn och sedan välja Google Platshistorik.

Pausa webb- och appaktivitet

När du använder vissa av Googles tjänster kan din position spåras trots att du stängt av plats och platshistorik, visar AP:s granskning. Boven i dramat är Webb- och appaktivitet, som enligt Google själva loggas för att ge användaren en bättre upplevelse.

Google Plats

Du hittar reglaget på ungefär samma plats som det första vi berättade om. Logga in på ditt Google-konto och öppna aktivitetsinställningarna så ser du reglaget du letar efter under rubriken Webb- och appaktivitet. På telefonen tar du samma väg som när du stängde av platshistoriken. Vissa av Googles tjänster kommer att fungera betydligt sämre om du stänger av webb- och appaktivitet, vilket företaget också varnar om när du försöker göra det. Vilket pris har din anonymitet? Det avgör du själv.