Tidigt i år fick vi se de första skärmförsedda högtalarna med Google Assistant inbyggt. LG:s variant kikade vi närmare på under CES-mässan, men även företag som Lenovo och JBL har bidragit till marknaden med högtalare som försetts med Google-intelligens. Vissa med skärm, andra utan.

Google själva har som bekant byggt ett antal Home-högtalare med Assistant inuti. Efter veckans lansering av svenska Google Assistent till mobiler väntas även högtalarna hitta till Sverige ganska snart. Men Googles egen hårdvara saknar skärm, till skillnad från konkurrenten Amazons Alexa-alternativ Echo Show.

Ska vi tro affärstidningen Nikkei planerar teknikjätten emellertid att ändra på detta innan årets slut. Källor till tidningen hävdar att Google vill skeppa iväg 3 miljoner exemplar av en skärmförsedd, smart högtalare i kampen mot Amazon, som sålde drygt 315 000 Echo Show förra året enligt analysfirman Canalys. 

Amazon Echo Show
Google uppges ha Amazon Echo Show i kikarsiktet.

Nikkei skriver att Googles kommande högtalare fortfarande lär kontrolleras med röstkommandon, men kommer utöver detta låta användaren titta på Youtube, kalendrar, kartor och liknande.

Smarta högtalare överlag börjar bli riktigt populära. Canalys rapporterar att marknaden växte med 187 procent under andra kvartalet 2018. Högtalarna har redan blivit etablerade i USA, och nu är det Kina som står för en enorm tillväxt. Kanske dröjer det inte allt för länge innan Sverige hoppar på tåget?