Testad produkt: Fitbit Charge 3
Pris: 1 589 kronor hos CDON.

Tidigare i år släppte Fitbit sin nya smartklocka Fitbit Versa, riktad mot kvinnor med en ny funktion i appen för att hålla koll på menscykeln. Nu är det dags för nästa nykomling, den här gången tredje generationens aktivitetsarmband i serien Charge.

Läs också: Fitbit Versa – extremt prisvärd smartklocka

Charge 3 har fått en mindre, utseendemässig uppdatering jämfört med föregångaren. Istället för en ordinär, fysisk knapp får vi nu istället en så kallad induktiv knapp på skärmens vänstra sida. Den här fungerar likt hemknappar på många av dagens mobiler; genom att haptisk respons får det att kännas som om du tycker på en riktig knapp fast än du egentligen bara trycker på en helt stum plastbit.

Snygg och praktisk – om än något obekväm

Armbandet är även tunnare och har bättre passform. Har du tunnare handleder är det dock inte alltid så lätt att få den mest bekväma upplevelsen, framför allt inte när armbandet hamnar lite snett.

Fitbit Charge 3

Armandet är inte bara snyggare, det är även mer tåligt än föregångaren Charge 2. Numera är Charge nämligen vattentätt ner till 50 meter, vilket innebär att du som motionssimmar numera kan kartlägga din träning även i bassängen.

Förutom tålighet har Charge 3 även fått längre batteritid. Fitbit själva menar att armbandet håller lågan uppe i sju dagar, och när vi testar håller Charge 3 absolut dessa nivåer, kanske någon dag mindre om vi verkligen använder det aktivt.

Skärm med extra allt

Den avlånga oled-skärmen på Charge 3 är enligt Fitbit själva 40 procent större och mer ljusstark än föregångaren. Trots att vi fortfarande får nöja oss med en svartvit display är skärmen riktigt trevlig, och kanske till och med lite för kraftfull i mörkare miljöer. Den automatiska skärmaktiveringen är dock inte optimal, många gånger får vi klicka på skärmen eller skaka lite extra på armen för att den ska aktiveras när vi vinklar upp handleden.

Fitbit Charge 3 test

När vi väl aktiverar skärmen möts vi av ett trevlig och lättmanövrerat gränssnitt. Gesterna känns intuitiva och utformandet av såväl klockgränssnittet som den tillhörande mobilappen är tydligt. Det här är någonting som känns igen även från tidigare Fitbit-produkter. Någonting vi inte känner igen är den stundtals buggiga känslan. Scrollningen fungerar inte helt som den ska, och ibland hänger sig aktivitetsarmbandet i några sekunder.

Fitbit konkurrerar ut sig själva

Charge-armbanden är just aktivitetsarmband. De har med andra ord begränsade funktioner när det kommer till apputbud och integration med andra prylar. Även om Fitbit menar att vissa funktioner kommer komma senare kan Charge 3 till exempel inte styra vår musik via mobilen, sköta betalningen (förutsatt att vi inte lägger till några hundralappar för specialutgåvan) och det finns i nuläget inga tredjepartsappar att ladda ner.

Och här kommer vi till det absolut största problemet: den olyckliga prissättningen. I och med att Charge 3 till en början kommer säljas till ett pris på runt 1 600 kronor kan vi inte tänka oss någon konsument som inte hellre lägger till några hundralappar och köper en Fitbit Versa istället.