Testad produkt: Jabra Elite 65E
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet.

Jabra har på senare år släppt en rad enheter som övertygat med hög kvalitetskänsla, bra ljud och genomtänkta applösningar. Vi tänker främst på modellerna i Elite-serien som innefattar en mängd alternativ för både musiklyssnande och en mer aktiv livsstil.

Jabra Elite 65e

Intressanta hörlurar för resenären

Jabra Elite 65e placerar sig i den förstnämnda kategorin trots ip54-klassningen (fukt och dammskyddad). Nej, här är det istället musik- och samtalsupplevelsen som är i fokus och i och med den aktiva brusreduceringen är Elite 65e ett intressant alternativ även för hardcore-resenären.

Hörlurarna levereras tillsammans med tre uppsättningar små vingar samt lika många par silikonpluggar i olika storlekar för en så bra och tätsittande passform som möjligt. När vi väl hittar den optimala kombinationen är det bara att konstatera att snäckorna sitter både fast och bekvämt även vid hastiga rörelser. Riktigt bra, och lösningen med bygeln innebär bättre rörelsefrihet jämfört med ett fritt hängande alternativ.

Jabra Elite 65e

På den vänstra sidan finns knappar för att aktivera röststyrning och den aktiva brusreduceringen. På den högra hittar vi volymreglage, spårbyte samt aktivering av bluetooth. Det är både logiskt och ergonomiskt och det tar inte många minuter innan det hela sitter och känns naturligt.

Riktigt bra app

När det gäller mjukvara och den tillhörande appen (Sound+) blir vi allt annat än besvikna. Här hittar vi tre olika lägen: Focus, Commute samt Preferences, liksom funktionen Hear Trough där omgivande ljud istället förstärks – effektivt i trafikerade områden eller om du hamnar i ett samtal och inte vill plocka ut lurarna ur öronen.

I appen finns även tillgång till en fembands-equalizer, manual liksom uppdateringsmöjligheter. Överlag är appen genomtänkt, användbar och faktiskt riktigt underhållande att utforska. Det bör nämnas att appen har vissa svårigheter att lira ihop med vissa telefonmodeller, i vårt fall får vi trixa en hel del för att få den att fungera med en Huawei P10 medan det flyter på utan problem med en Samsung Galaxy Note 8.

Jabra Elite 65e
Bra app, men lirar inte friktionsfritt med exempelvis Huawei P10 (till höger).

Aktiv brusreducering är givetvis intressant, kanske framför allt när det gäller in ear-modeller där fenomenet är relativt nytt. Det fungerar genomgående klanderfritt med en effektiv dämpning av ljud utifrån. Jämfört med större utanpåsittande hörlurar är Elite 65e även mer komfortabla om du vill ta dig en tupplur på exempelvis flygresan.

Ljudmässigt finns det inte mycket att anmärka på. Basåtergivningen är riktigt bra även om den kan låta lite okontrollerad och mindre träffsäker vid riktigt bastunga låtar, fram förallt när vi lyssnar med brusreducering aktiv. Batteritiden ligger på runt åtta timmar med brusreduceringen påslagen och cirka 13 timmar med funktionen avstäng. Att ladda batteriet från tomt till fullt tar två timmar.

Omdöme

Det är egentligen inte mycket att orda om, Jabra Elite 65e är ett riktigt intressant alternativ till större on- eller over ear-hörlurar med aktiv brusreducering. Ett smidigt format, komfortabel design och ett klart godkänt ljud – även vid telefonsamtal. Bluetooth-anslutningen har emellertid en del brister och kontakten kan brytas om du befinner dig mer än fem meter från uppspelningsenheten. 

plus

Genomtänkt och användbar app
Komfort och design
Effektiv brusreducering

minus

Lirar uppenbarligen inte friktionsfritt med alla telefonmodeller
Basåtergivningen håller inte för alla musikstilar
Anslutningen inte helt stabil


Fakta Jabra Elite 65e

Testad: Augusti 2018
Mer Info: Jabra
Typ: Trådlösa in ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: Upp till 8 timmar med ANC, 13 timmar utan.
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
Vikt: 51,4 gram
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet.

Betyg 4 av 5