Ford F150 är den mest sålda bilen i USA. Inte bara på pickupsidan utan när vi räknar in alla kategorier. Och så har det sett ut många år. Bilen säljs inte via Ford Sverige utan om du vill köpa den är det import som gäller. Vi fick låna in bilen för test från Exclusive Cars som specialiserar sig på att ta in amerikanare som du inte kan köpa via vanliga kanaler.

Test Ford F150
Grillen på nya F150 är riktigt fet.

F150 finns i massor av olika modeller, allt ifrån lite billigare grundmodeller till offroad-anpassade Raptor. Den bilen vi testar är Lariat-modellen med V8-motor på fem liter. Den här bilen finns även med andra motoralternativ, till exempel den nya mindre V6-motorn med Ecoboost. Testbilen har det "korta" 5,5-tums-flaket, men finns även i två längre versioner.

Missa inte: Bästa pickup 2018


Påkostad och genomtänkt

När vi öppnar förardörren fälls insteget ut automatiskt, och detta är ett måste för att slippa klättra upp i bilen. Väl i förarstolen konstaterar vi snabbt att bilen är både påkostad och genomtänkt. Mittarmstödet är stort som ett litet bord, och under det väl vadderade skinnlocket finns ett ordentligt förvaringsutrymme.

I mittkonsolen sitter en rejäl skärm med Fords Sync 3-system, ett MMI (Multi Media Interface) som vi har testat tidigare och som vi gillar. Det är tydligt och lättanvänt, om än något kantigt utseendemässigt. Under skärmen finns ett stort antal knappar och reglage, bland annat för klimatanläggningen (två zoner). Förutom stolsvärme finns även stolsventilation och rattvärme.

Test Ford F150
Inredningen i F150 är påkostad och gedigen.

V8-motorn startar upp med ett härligt muller, men kupén är ändå förvånansvärt tyst och välisolerad. Vi sitter väldigt bra i de påkostade elmanövrerade stolarna och både ratt och pedaler går att justera elektroniskt så att du hittar en bra körposition. Backspeglarna är enormt stora och ger riktigt bra överblick, och här finns även döda vinkeln-varnare.

Missa inte: M3 testar Ford Ranger Raptor

Stor pickup tar en stund att vänja sig vid

Även om du är van vid att köra pickup av svenska mått, som Volkswagen Amarok, Ford Ranger eller kanske Toyota Hilux, är steget upp till en Ford F150 markant. Det tar en stund innan vi vänjer oss vid hur stor den här bilen är, framför allt på bredden, men vilken känsla det är att glida fram på vägen i det här monstret!

Motorn är brutalt starkt och när vi trycker till på gasen känns det inte att det är en rejält tung bil vi kör. Fjädringen är bra och bilen går inte speciellt stötigt utan last, och vi gillar styrningen. Den tiostegade automatlådan jobbar oftast på diskret men ibland upplever vi viss ryckighet. Men så är det också en brutalt stor och tung bil med en 395 hästars motor under huven.

Att sitta i baksätet i en Hilux eller Navara är inte speciellt roligt, men baksätet i den här bilen är gigantiskt. Benutrymmet är löjligt stort och golvet helt platt. Vi fäller enkelt upp sittdynan och helt plötsligt kan vi lyfta i exempelvis en gigantisk tv-kartong utan att behöva nyttja flaket.

Test Ford F150
Baksätet är smått gigantiskt, med helt platt golv. Benutrymmet är lika stort som i en större suv.

Ford F150 har kameror runt om och med en knapp ovanför skärmen i mittkonsolen kan vi växla mellan tre olika vyer. Tyvärr hoppar inte frontkameran igång automatiskt när vi ska parkera mot en vägg i p-huset, så det blir till att trycka manuellt då testbilen även saknar p-sensorer fram. Baktill finns dock sensorer och de känner även av om det kommer bilar i sidled när vi backar ut.

Ljudanläggningen kommer från Bang & Olufsen, och denna låter helt suveränt. Här finns också röststyrning, lane assist, parkeringshjälp, auto start/stop och en bra navigator som en del av Sync 3-systemet. Apple Carplay och Android Auto stöds också även om den senare inte är officiellt släppt än i Sverige.

Testbilen har vanlig farthållare som inte känner av framförvarande bilar, men Ford F150 finns även att få med modernare adaptiv farthållare. Faktum är att tillbehörslistan är otroligt gedigen, och inkluderar bland annat massagestolar.

Fet digital färddator

Mellan två analoga mätare för hastighet och varvtal sitter en stor digital display med massor av bra info. Du växlar mellan olika vyer med knappar på ratten och här kan du hålla koll på oljetryck, temperatur, bensinförbrukning och färddata – men också i realtid se hur bilen lutar åt olika håll i en off-road-vy.

Det här är en bil som är gjord för att kunna dra tungt och den nya dragkroksassistenten hjälper dig hålla koll på släpet när du backar. Samtidigt finns här Fords stabiliseringssystem Trailer Sway Control som hjälper dig att stabilisera släpet. Mycket bra!

Test F150
Det inbyggda trappsteget i flaklämen är riktigt smidigt.

Flaket har fjärrstyrd bakläm och inbyggda dämpare, och här finns även en inbyggd stege som underlättar när du behöver kliva upp på flaket. Testbilen har ett nytt flaklock som håller tätt bra, men när du köper bilen bör du fundera ordentligt på vilket typ av skydd du behöver. Här finns massor av olika lösningar att välja mellan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning