Testad produkt: Motorola Moto Z3 Play (64 GB)
Pris: 4 990 kronor hos Netonnet.

Mellanklassmobilen Moto Z Play var en av våra absoluta favoritmobiler 2016, med sin snygga skärm, höga byggkvalitet, lockande prislapp och sin tid exceptionella batteritid. Uppföljaren Z2 Play tappade lite av de fördelarna, med sämre batteritid och en kamera med en del påtagliga problem. Nu försöker Motorola återfinna magin från första generationen med Moto Z3 Play, en lur som sätter batteritiden i centrum på ett lite eget sätt.

Alla Moto Z-modeller är mer eller mindre låsta vid en viss form – de har alla samma rejält tilltagna höjd och bredd och kommer med stor kamerapuck på baksidan. Vi får också löstagbara och utbytbara bakstycken, så kallade Moto Mods, som antingen är enbart skal eller har ett gäng olika funktioner.

Till det yttre är Moto Z3 Play därför mycket lik sina föregångare. Men vi har sett Moto Z-modeler som är smalare än denna, lite går att hyvla av med smartare utformade skärmkanter. Det hade varit välkommet. 

Moto Z3 Play
Moto Z-lurarna är rejäla lurar att hålla i och Moto Z3 Play är till och med aningen bredare än en del andra i serien.

Glasglans och stänktålighet
Motorola har följt trenden med blanka ytor överallt och det är Gorilla Glass både fram- och baktill och en snygg och stadig metallram runtom. Vi har alltid stört oss på Moto Z-seriens pluttiga små på- och volymknappar på sidan, och det är fortsatt ett minus i kanten här. Moto Z3 Play är inte helt vattentät men har ytbehandling som ger den stänkskydd. Så lite regn ska till exempel inte vara något problem. Men bada inte med den.

Prestandamässigt hamnar Moto Z3 Play lågt för att vara en mellanklassmobil. Processorn är en Snapdragon 636, men den underpresterar jämfört med andra mobiler vi har testat med samma krets. Kanske beror det på den extra tunna formen och problem med att avleda värme? Chassit blir i alla fall aldrig obekvämt varmt, på sin höjd ljummet. Telefonen finns i två versioner, med 32 eller 64 GB lagringsminne, men enbart den större ser ut att säljas i Sverige. Vill du ha mer minne finns också plats för ett extra sd-kort.

En sak vi alltid gillat med Motorolas mobiler är deras rena Android-installation med originalstil på gränssnittet, kompletterat med en handfull egna svepgester och andra praktiska tillägg. På senare tid har tillverkaren frångått detta och börjat lägga in appar vi inte bett om, men här är det precis så rent från extra tjafs som vi vill ha det. Android 8.1 och nästan ingen annat.

Moto Z3 Play
Moto Z3 Play har en extra widget och ett par funktionsspecifika appar. Annars är det helt avskalat Android. 

Avlång amoled som övertygar

Motorola har förlängt skärmen till 18:9-format med lätt rundade hörn. Det gör att fingeravtrycksläsaren som tidigare satt nedtill på framsidan nu flyttat till kanten av luren. Den funkar bra och gör jobbet pålitligt rent tekniskt, men den kan vara lite bökig att hitta och träffa rätt med fingret.

Skärmen är en bra men enkel amoled-panel på 1 080 x 2 160 bildpunkter och sex tum tvärs över. Som alla amoled-panelen har den utmärkt kontrast, stuns i färgerna och är rent allmänt mycket trevlig at titta på. Den ger oss också ett fint färgomfång, nära Adobe rgb-standard och klart över srgb, vilket gör den exceptionell för att visa film på.

Moto Z3 Play har en inbyggd monohögtalare, som sitter framåtriktad ovanför skärmen. Den ger klart ljud med tydliga toner över hela registret, men maxvolymen lämnar en del att önska. För hörlursljud behöver vi usb-c-högtalare eller adapter. Vi får med handsfree-lurar på usb-c och även en adapter till 3,5 millimeters audio. Det låter inte fantastiskt, men klart godkänt. Någon möjlighet att justera ljudbilden hittar vi inte.

Duglig kamera, inte mer

Kameran är fortfarande inte någon vinnande punkt för Motorola. Det är visserligen ett dubbelkamerasystem på baksidan, men extra sensorn är på fem megapixlar och används mest för bokeh-foto.

Moto Z3 Play
Moto Z3 Play levereras med extra batterimodul kallas Power Pack. Vill du ha extra batteritid snäpper du på den baktill. 

Just det klarar den övertygande, men generell vardagsfotning ger oss bara dugliga bilder, inte mer. Digitalzoom ger oss suddiga bilder på nära håll, höga kontraster och motljus förvirrar hdr-funktionen. Inomhus och i kvällsfoton får vi ett vagt men konstant brus i bakgrunden.

Det är inte en direkt dålig kamera, men under åren har vi sett bättre och bättre resultat även i mellanklass. Jämfört med en del konkurrenter har Motorola halkat efter. Selfie-kameran framtill håller däremot bra klass jämfört med andra konkurrenter i mellanklass, med åtta megapixlar, pålitlig ljus- och färgåtergivning samt rapp respons.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning