Två år efter att DJI lanserade sin första Mavic Pro kommer nu uppföljarna Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom, två uppgraderade drönare med två nya kameror. De må se snarlika ut föregångaren till det yttre, men de här drönarna har fått en rejäl uppgradering sedan sist.

Film: M3 testar DJI Mavic 2 Pro under IFA-mässan i Berlin.

Vi har testat den dyrare modellen av de två, Mavic 2 Pro. Det första och mest iögonfallande hos den här drönaren är förmodligen kameran. Mavic 2 Pro är den första drönaren med integrerad Hasselblad-kamera, ett namn som för med sig stora förväntningar i fotoentusiastkretsar.

Läs också: Mavic Air – DJI förbättrar en redan lysande drönare

Med 20 megapixel, entumssensor och självklart 4k-upplösning med hdr får vi till minst sagt häpnadsväckande vackert material. Kombinera det här med en 2,8-bländare och en kamera med möjlighet till en miljard färger blir resultatet svårslaget.

Testbild DJI Mavic 2 Pro

Kameran lämnar lite att önska

Faktum är att det är svårt att få till ”fult” material. Oavsett om vi väljer något av de förprogrammerade alternativen eller om vi flyger på frihand, i sämre ljusomständigheter eller i stark vind presterar drönaren på topp. Det här gör Mavic 2 Pro till en riktigt bra kamera oavsett dina tidigare erfarenhet.

Under tiden vi testar den här drönaren börjar det dyka upp åsikter om att bilderna är suddigare än Mavic 2 Zoom. Det spekuleras till och med om att Mavic 2 Pro inte skulle utnyttja hela sin entumssensor. Om det här enbart är spekulationer eller sant återstår att se, och fram tills att vi har jämfört de två drönarna vågar vi inte uttala oss mer än att Mavic 2 Pro tar riktigt makalösa bilder.

DJI Mavic 2 Pro Bild
Ett oredigerat foto samt en inzoomning av samma bild på hundra procent bredvid (klicka på bilden för att se i stort format).

Smarta sensorer – men fungerar bara ibland

Manövrerandet av Mavic 2 Pro sker genom att koppla en mobil enhet till den tillhörande fjärrkontrollen. Den som använt drönare från DJI innan lär känna igen sig i appens utformande, den här gången uppdaterad med nya förprogrammerade program. Vi stöter inte på några som helst problem eller störningar när det kommer till själva styrandet av vår drönare. Responsen mellan kontroll fungerar felfritt och även om appens gränssnitt emellanåt blir lite avancerat och halvintuitivt får vi ordning på det efter ett par flygturer.

Missa inte: Prylarna du måste ha till din Gopro

Under lanseringen av Mavic 2 skröt DJI om de nya sensorerna som skulle hindra din drönare från att smälla rätt in i närmsta träd. De här sensorerna är toppen, men tyvärr är sällan alla aktiverade. För det mesta känner drönaren enbart av om den kommer krocka i någonting framåt/bakåt och uppåt/neråt. Sensorerna för höger/vänster fungerar enbart i det aktiva tracking-läget eller Tripod Mode.

DJI Mavic 2 Pro med fjarrkontroll

Det här gör att vi ständigt är lite stressade när vi flyger Mavic 2 Pro. Om du tycker det känns nervöst att potentiellt krascha din gamla drönare, testa att flyga omkring med en pryl värd 15 000 kronor och som är totalt blind åt sidorna. Det känns även som en onödig miss, när DJIn uppenbarligen lagt så mycket tid på att utrusta drönaren med intelligenta sensorer.

När vi ändå är på ämnet tracking: Vilken uppgradering! Vi testar att lura Mavic 2 Pro för att tappa bort objektet den följer efter, utan framgång. Till skillnad från tidigare drönare är det helt omöjligt att springa under och förbi drönaren och på så sätt bli av med trackingen, eller för den delen gömma sig bakom en pelare eller annan person. Enda gången vi blir av med trackingen är när vi följer efter en bil som kör in i en allé med tätt lövverk som skymmer sikten totalt.

DJI Mavic 2 tracking bil

Ny funktion: Hyperlapse

En av de stora uppdateringarna hos Mavic 2 Pro är det förinställda programmet hyperlapse. Som namnet antyder är det här en typ av timelapse, skillnaden här är att drönaren rör sig under tiden vilket ger ett riktigt snyggt resultat. Effekten blir att drönaren rör sig till synes mjukt och långsamt över en yta medan tiden på marken tycks vara snabbspolad. Vi kan själva välja om drönaren ska flyga i en förbestämd bana eller om vi själva ska styra rutten under tiden den tar en bild i ett förbestämt intervall. Bilderna slås sedan ihop för att skapa riktigt mjuka och snygga timelapse-videor.

Här hade vi gärna haft lite mer valmöjlighet. Bland annat är det kortaste intervallet på två sekunder, vilket innebär att en film som blir fem sekunder i slutändan tar minst fem minuter att slutföra. Ett alternativ för den något rastlösa som vill få till ett något långsammare timelapse med åtminstone dubbelt så tät frekvens hade varit trevligt.

DJI Mavic 2 Pro

Gör sig bäst på stora ytor

Mavic 2 Pro-ägaren kräver onekligen ordentligt med avstånd när vi testar DJI:s förinställda program. Det här är synd, inte bara för att vi rent estetiskt saknar att kunna få till material som går närmare objektet utan även för att det blir svårt att hitta utrymmen där vi har tillräckligt med plats för att kan drönarens alla funktioner ordentligt.

Med det sagt är Mavic 2 Pro fortfarande tillräckligt intelligent och lättflugen, även i trånga utrymmen. Vi sätter det hela på prov genom att flyga drönaren i Nyhetsmorgons studio i direktsändning, och till vår stora lättnad fungerar det hela felfritt.

Omdöme

DJI Mavic 2 Pro har allt du möjligtvis kan tänka behöva när det kommer till prestanda. Med en fantastisk kamera, bäst batteritid på marknaden och riktigt intelligent mjukvara är den svår att toppa. Om det inte vore för priset och för att alla sensorer enbart är aktiva i vissa lägen skulle den här drönaren få full pott från oss.

DJI Mavic 2 Pro

Fakta DJI Mavic 2 Pro

M3 rekommenderarLäs mer: dji.com/mavic-2
Batteritid: Upp till 31 minuter.
Räckvidd: Upp till 8 km.
Mått: 322 × 84 × 242 mm.
Vikt: 907 g.
Maxhastighet: Upp till 72 km/h.
Maxhöjd: Begränsad till 120 m i Sverige.
Kamera: 20 MP 1” sensor (Hasselblad).
Upplösning: Upp till 4k (video) med 30 fps. Upp till 5 472x348 px stillbild. Upp till 60 fps i full hd.
Minne: 8 GB internminne med plats för microSD.
Rek. pris: 16 000 kronor.
Återförsäljare: 15 290 kronor hos Apple.

plus

Bästa kameran vi sett i en drönare
Batteritiden
Användarvänligt gränssnitt
Stabil

minus

Dyr
Alla sensorer för att undvika hinder fungerar bara i vissa lägen
Lite seg exponeringsjustering

Betyg 5 av 5