Film ovan. M3 testflyger DJIs nya drönare under IFA-mässan i Berlin.

Under ett lanseringsevenemang i New York på torsdagen drog DJI undan skynket från sina senaste skapelser. Och det blev som väntat två nya drönare i Mavic-serien. Mavic 2 Pro och Zoom, som de kort och gott heter, är hopvikbara precis som sina föregångare och påminner överlag ganska mycket om dessa rent utseendemässigt.

Mavic 2 Pro
Mavic 2 Pro med Hasselblad-optik.

Men på insidan händer det grejer. Åtminstone i kameraväg, och särskilt när man spanar in specifikationerna för Mavic 2 Pro. Drönaren har nämligen utrustats med en L1D-20c Hasselblad-kamera som i sin tur använder en sensor på 20 megapixel. Bländaren kan justeras mellan f/2.8 – f/11 för olika ljusförhållanden och kameran ska vara särskilt bra på att återge naturliga färger. Kameran klarar 10-bitars hdr-video.

Mavic 2 Zoom
Kameran i Mavic 2 Zoom har stöd för optisk zoom.

Mavic 2 Zoom är den billigare av modellerna och saknar Hasselblad-optiken som storasyskonet stoltserar med. Här får vi istället en 1/2.3 tum stor 12-megapixelsensor. Linsen bjuder på 24-48 millimeter optisk zoom, vilket ger en förklaring till drönarens namn. Dolly zoom är en annan nyhet. Effekten har inte sällan använts i film för att skapa levande bakgrunder samtidigt som det centrala objektet förblir fast. Du kan se ett klassiskt exempel på tekniken i det här videoklippet från Hajen.

Båda drönarna kan filma i 4k och även skapa uppsnabbade hyperlapse-filmer som är anpassade för att snabbt kunna läggas ut på sociala medier. Dessa kan filmas i olika lägen – exempelvis friåkande eller rundflygningar runt objekt. Autospårningen för filmande av rörliga objekt har vässats och kan nu ske i upp till 72 kilometer i timmen.

Flygtiden för båda drönarna uppges ligga på 31 minuter. Mavic 2 Pro och Zoom finns redan att beställa via DJI:s egen sajt för 1 449 respektive 1 249 euro. I svenska kronor pratar vi alltså om strax över 15 000 för Mavic 2 Pro, och cirka 13 100 kronor för Zoom-varianten. För bildexempel och mer utförlig information kring drönarnas olika specifikationer kan du kika in på den här sidan.