Att Marshall tillverkar några av de coolaste högtalarmodellerna på marknaden är sedan gammalt. Med modeller som Hanwell, Woburn, Stanmore och Acton har tillverkaren cementerat sin position på marknaden, mycket tack vare den ikoniska designen som härstammar från tillverkarens klassiska gitarrförstärkare. Sakta men säkert har man dessutom moderniserat modellerna med möjlighet till batteridrift och därefter även multiroom-varianter av modellerna Acton, Stanmore och Woburn.

Betyg 3 av 5

Omdöme

En bra högtalare har blivit något bättre, men knappast till den grad att ett utbyte av den tidigare modellen känns motiverad om du sitter på en sådan. Det bakre högtalarelementet gör sitt för en intensivare stereoupplevelse och designen har förändrats en del – på gott och ont. 

Positivt

  • Snygg design.
  • Bra ljud.
  • Batteriprestanda.

Negativt

  • Saknar både usb-utgång, handsfree-funktion liksom en dedikerad app.
  • Var inte föregångaren snyggare?
  • Priset.
Just Kilburn är en av modellerna som för ett par år sedan bestyckades med batteri, kraftfullt nog för hela 20 timmars uppspelning. Nu är det dags för efterföljaren att göra entré på marknaden.
Marshall Kilburn II

Visuella nyheter

Går vi efter specifikationerna är mycket sig likt, men designmässigt har det hänt desto mer. Borta är mässingplattan och den karakteristiska strömbrytaren. Istället går allt i svart – förutom batteriindikatorn på högersidan som lyser ilsket rött. Känslan är densamma i de tre skruvreglagen för volym, diskant och bas med det där väl avvägda motståndet vi sedan tidigare gillar skarpt.

Även fronten har bytts ut och tyget har ersatt med ett finmaskigt galler. Det är ett mer modernt formspråk men frågan är om inte föregångaren hade en mer exklusivare känsla?

Marshall Kilburn II

Måtten är i stort sätt desamma och rent tekniskt har det inte hänt mycket förutom att baksidan har begåvats med ett högtalarelement som kompletterar de på framsidan. Detta ger en klart bättre spridning av ljudet, förutsatt att högtalaren står fritt placerad och inte mot en vägg.

Ludkällorna du har att välja mellan är antingen bluetooth eller 3,5 millimeters stereokontakt (som flyttas till baksidan). Handsfreefunktion eller usb-utgång för att ladda externa enheter saknas alltså fortfarande.

Marshall Kilburn II

Ljudmässigt håller Kilburn ihop riktigt bra och det kompletterade elementet ger mer rymd åt tonerna. Föga förvånande går det att dra på rejält och med tanke på det i sammanhanget blygsamma formatet är volymresurserna imponerande. Basåtergivningen är högtalarens paradgren men det låter bra över hela registret ända upp till steg åtta på det tiostegade volymreglaget. Efter det börjar det låta sämre och det brister på flera ställen.   

Fakta Marshall Kilburn II

Testad: Augusti 2018
Mer Info: marshallheadphones.com
Mått: 243 x 162 x 140 millimeter.
Vikt: 2,5 kilo
Effekt: 1 x 25W + 2 x 15 W
Frekvensomfång: 52 - 20 000 Hz
Batteritid: Upp till 20 timmar
Anslutning: 3,5 mm aux, Bluetooth
Handsfreefunktion: Nej
Cirkapris: 2 589 kronor hos Baxshop.

Betyg: 3 av 5