Testad produkt: Cleanmate S900
Pris: 2 790 kronor hos Netonnet.

Robotdammsugare finns i dag att köpa från ett stort antal tillverkare och sedan den här produkttypen slog igenom har allt fler sneglat på lösningar för att slippa städa manuellt. Vi testade föregångsmodellen S800 från Cleanmate när den lanserades, och hyllade den bland annat för att den var lätt att använda och för att den även kunde moppa golvet.


Stor men smidig

Nya Cleanmate S900 är ganska stor men i och med att den bara mäter 8,5 centimeter i höjdled hittar den under de flesta möbler i vardagsrummet. I kartongen medföljer laddare, en ir-sändare som fungerar som virtuell vägg, två extra borstar, en fjärrkontroll samt en mopptillsats.

Test Cleanmate S900

När dammsugaren laddats fullt börjar vi att utforska funktionerna, och vi konstaterar direkt att knappuppsättningen kräver att vi tar fram manualen. Den medföljande fjärren är extremt plastig och kvalitetsintrycket förstärks inte direkt av att skarpa röstmeddelanden från en skränig högtalare bekräftar våra kommandon på engelska. Men när Cleanmate S900 väl ger sig ut och städar gör den jobbet bra. Det bill säga, så länge den tar sig fram.

Dammsugaren låter en del, men inte mer än majoriteten maskiner vi testat, och den kommer åt hyfsat bra i hörnen. Du kan välja mellan fyra olika städlägen beroende på hur du vill att maskinen ska jobba. Vi väljer autoläget som fungerade bäst i rummet vi testade i. Med både hund och katt i hushållet får maskinen verkligen jobba och resultatet blir bra, uppsamlaren (som rymmer fem dl) fylls snabbt upp.


Hinder ställer till det

Cleanmate S900 tar sig effektivt in under många av möblerna, men om du har tjockare mattor i hemmet kan det ställa till det. Den har helt enkelt lite svårt att forcera hinder, vilket även gäller lite högre trösklar. Ett hinder den inte lyckas forcera är en cirka 15 mm tjock marmorplatta framför eldstaden i rummet, här fastnar dammsugaren varje gång den försöker ta sig förbi. Och den fastnar även under bokhyllan när vi inte hängt upp alla sladdar ordentligt.

Cleanmate S900 är inte ensam om det problemet, så det gäller att du plockar undan saker från golvet om du vill att dammsugningen ska flyta på. Cleanmate S900 känner av trappor vilket gör att du kan använda den medföljande avgränsaren till annat.

Test Cleanmate S900

Bra uppsamlare

Om fjärren känns plastig är uppsamlarkonstruktionen desto bättre. Ett tryck på ovansidan maskinen blottar behållaren och denna är enkel att ta ur och rengöra, och även att skölja av. På undersidan kan du med ett enkelt handgrepp ta ut munstycket och rengöra detta. Moppfunktionen funkar också helt okej, men detta kräver givetvis att du plockar undan mattorna i rummet. Än så länge ser vi inte alls samma praktiska nytta med hjälp att svabba golven som när det gäller att hålla rent från damm med daglig dammsugning.

Cleanmate S900 jobbar helt och hållet offline och du kan inte styra den med mobilen på distans. Antingen startar du den manuellt eller programmerar en timer. Detta, och inställning av klockan, görs med knapparna på ovansidan av dammsugaren och det är inte helt logiskt. Men det fungerar. Om det alltid är tomt i hemmet vissa fasta tider. Schemaläggaren har dock ingen funktion för att hålla reda på veckodagar, så om du inte vill att den ska dra igång under helgen måste du manuellt stänga av funktionen då.

Omdöme

Cleanmate S900 är en billig och enkel robotdammsugare som gör jobbet helt okej, men som brister i schemaläggningsfunktionen och avsaknaden av uppkoppling begränsar användningsområdet. Maskinen har dessutom lite svårt att forcera hinder som tjocka mattor och lite högre trösklar.


Fakta Cleanmate S900

Testad: Augusti 2018
Tillverkare: Cleanmate
Hepa-filter: Ja
Moppfunktion: Ja
Kapacitet dammbehållare: 5 dl
Uppkoppling: Nej
Fjärrkontroll: Ja
Trappsensor: Ja
Höjd: 8,5 cm
Vikt: 3,5 kg
Ljudnivå: 60 dB
Pris: 2 790 kronor hos Netonnet.

plus

Billig.
Städar bra.
Låg.

minus

Ingen uppkoppling.
Bristfällig schemaläggning.
Plastig fjärr.
Problem med vissa hinder.

Betyg 3 av 5