Det har gått inte mindre än fem år sedan Logitechs högtalarmärke Ultimate Ears lanserade den första versionen av sin populära Boom-högtalare, och på årets IFA-mässa i Berlin blev det så dags igen.

Nu får vi alltså se två nya modeller. Boom 3 och den större Megaboom 3. En av de största nyheterna i båda högtalarna är knapp på ovansidan för att kontrollera musikuppspelningen. UE kallar det för en ”magisk knapp” – och om vi tycker att kunna spela, pausa och byta låt är magi, så visst. Intressant för Apple Music- och IOS-användare är att det även ska finnas en touch-knapp på ovansidan för snabbare tillgång till hela Apple Music-katalogen. Exakt hur denna fungerar får vi återkomma till.

Högtalarna ska även vara ”extremt tåliga. Vattentåligheten sedan tidigare har nu utökats också med dammtålighet (IP67). Materialet i högtalarna ska vara samma material som används i brandutrustning och motorcykeljackor. Räckvidden över bluetooth har växt till 45 meter.

Med tillbehöret Power Up (449 kronor) ska högtalarna kunna laddas trådlöst, annars är det sladdladdning över usb som gäller. Den där usb-porten har dessutom flyttats så att Boom och Megaboom kan laddas upprätt. Batteritiden för den mindre Boom 3 uppges vara 15 timmar och upp till 20 timmar för den större modellen.

Båda högtalarna finns tillgängliga i fyra färger (svart, röd, blå och lila) samt två extra färger för den som köper via Apple (mörkblå och ljusblå).

Priset landar på 1 499 kronor för Boom 3. Megaboom 3 kostar 1 999 kronor. Båda ska finnas tillgängliga från och med september.

Ultimate Ears UE Boom 2 Pris vid test: 1189 kr.

Bästa pris just nu: 799 kr