Testad produkt: Sony HT-ZF9
Pris: Från 7 490 kronor hos Prisjakt.

En tråkig bieffekt av att dagens tv-apparater ska vara så slimmade som det bara går är att ljudet allt som oftast suger. Det kan kännas märkligt att komma hem med en dyrgrip för mer än 30 000 kronor, bara för att upptäcka att ljudbilden saknar allt vad djup heter. Någon form av extern ljudkälla är ett måste, egentligen oavsett vad du är van vid. I dag är också alternativen fler än någonsin, och du behöver inte sätta upp ett dyrt och svårinstallerat surroundsystem i vardagsrummet.

Sony Soundbar
På ovansidan finns touchkontroller, som aktiverar de vanligaste funktionerna.

Bland annat finns det gott om utmärkta soundbars, som kort och gott är en avlång enhet som placeras nedanför tv:n – och som varken tar upp särskilt mycket plats eller är svår att ställa in. Vi har tidigare tittat närmare på HT-XF9000, en soundbar som trots sitt låga pris gjorde ett riktigt bra jobb med att lyfta ljudet. Denna gång har vi fått in HT-ZF9 – en något dyrare variant som bland annat skryter med Dolby Atmos, DTS:X och vertikalt tredimensionellt ljud. Just den sistnämnda biten återkommer vi till.

I likhet med HT-XF9000 levereras HT-ZF9 tillsammans med en subwoofer, och den tar av förklarliga skäl upp plats – men du också riktigt bra tryck i lägre register. I övrigt rör det sig om en designmässigt enkel historia i mattsvart plast med en gallerbeklädd framsida. På den lilla displayen ser vi information om vilken källa och ljudinställning som är vald.

Den tillhörande fjärrkontrollen är i stort sett densamma som till HT-XF9000. Här kan du ställa in hur det ska låta efter eget tycke och smak, alternativt använda dig av en rad olika förinställda alternativ – som faktiskt låter riktigt bra. Spelläget har lite extra tryck i basen, filmläget framhäver dialoger och musikläget ger ordentlig rymd.

Sony Soundbar

Simulerat tredimensionellt ljud

Som ovan nämnt får vi alltså tredimensionellt ljud direkt i soundbaren. Det är annars något vi främst sett på soundbars i premiumklassen, och då i modeller med högtalare på ovansidan. Sony HT-ZF9 saknar sådana och erbjuder istället ett trekanalssystem med enbart framåtriktade högtalare. Därmed simuleras det tredimensionella ljudet, antingen med hjälp av Sonys egna Vertical Sound Engine eller med Dolby Atmos.

Virtuellt ljud av detta slag brukar inte vara någon höjdare, men Sony har gjort ett riktigt bra jobb med att simulera känslan av att vi har högtalare i taket. Dialogerna får visserligen ta lite stryk i filmer, men det är marginellt och det krävs att du verkligen lyssnar noga.

Vill du ha äkta surround finns de trådlösa småhögtalarna SA-Z9R som komplement. De kopplas enkelt ihop med soundbaren, och ger en riktigt bra ljudbild, utan att ta upp särskilt mycket plats. De ingår dock inte i paketet utan får köpas till för ett par tusen kronor extra. Men det är det helt klart värt, för med ett par sådana får du ett hyfsat billigt och dessutom flexibelt surroundsystem.

Men även utan de extra högtalarna bjuder HT-ZF9 på en riktigt bra ljudupplevelse, och subwoofern hjälper till bra i det lägre registret. Här får vi skönt muller och tung bas, vilket inte minst märks när vi spelar tunga actionspel.

OmdömeM3 rekommenderar

Överlag gör alltså HT-ZF9 det vi förväntar oss av en kvalitativ soundbar – det vill säga presterar riktigt bra ljud i de flesta sammanhang. Det där riktiga premiumljudet för extra kräsna saknas, men för alla andra är det här ett riktigt bra sätt att få bra ljud i tv:n utan att behöva möblera om hela vardagsrummet.


Fakta Sony HT-ZF9

Typ: Soundbar med trådlös subwoofer
Antal kanaler: Tre
Anslutning: Hdmi, optisk, bluetooth
Mått: 190 × 382 × 386 mm
Pris: Från 7 490 kronor hos Prisjakt.

plus

Stöd för både Dolby Atmos och DTS:X.
Riktigt bra ljud för spel och film.
Enkel att installera.
Förvånansvärt bra virtuelllt 3d-ljud.

minus

Virtuellt 3d-ljud når fortfarande inte upp till samma nivå som riktigt 3d-ljud.
Inte briljant om du framför allt ska lyssna på musik.

Betyg 8 av 10

Sony HT-ZF9 Pris vid test: 7490 kr.

Bästa pris just nu: 6990 kr