Testad produkt: JBL Everest Elite 150NC
Pris: 2 000 kronor hos JBL.

Vare sig du är affärsresenär, pendlare på tåg eller buss eller sitter i ett kontorslandskap större delen av arbetsdagen blir du säkerligen även också konstant påmind om det ibland distraherande och störande ljud från omvärlden som konstant bombarderar oss.

JBL Everest Elite 150NC

Aktiv brusreducering kommer i alltfler modeller 

Lyckligtvis har teknikutvecklingen resulterat i något som de flesta hörlurstillverkare anammat och implementerar – Active Noice Cancelling (ANC), eller brusreducering, som vi i Sverige kallar tekniken. Det är en funktion som tidigare enbart fanns i ett fåtal och oftast dyra modeller men som numera erbjuds i de flesta segmenten och i olika prisklasser. Att tekniken dessutom konstant förbättras gör inte saken sämre. Bland just in ear-hörlurar är funktionen fortfarande relativt ny men på senare tid har vi märkt en kraftig ökning av nya modeller där tekniken erbjuds och framöver kommer funktionen snarare komma som standard.

Läs även: 
Bästa hörlurar för träningen
Bästa hörlurar med true wireless

Everest Elite 150NC är en av flera nya modeller från Harmans olika varumärken som presenterades på årets upplaga av IFA. Något just denna modell saknar, men som verkar bli den andra stora trenden, är kompatibilitet med Google Assistent. Dessa modeller som väntar vi in med spänning kommer vi testa längre fram under hösten.   

JBL Everest Elite 150NC

Trist design men bra komfort

Designmässigt finns inte mycket att skriva hem om, Elite 150NC sticker inte ut på något sätt utan liknar de flesta andra modeller med nackbygel på marknaden. Tvärtom är de snarare anonyma och lite tråkiga till utseendet och ger ett klumpigt första intryck med de ovanligt stora ändarna. Men det finns ett skäl till att dessa är lite större än vad som är vanligt förekommande då inte bara batteriet (li-ion, 400 mAh), utan all övrig teknik – bland annat dubbla ekoeliminerande mikrofoner – har placerats här istället för i ytterligare en enhet på signalkabeln till ena öronsnäckan.  

Men komforten är det inget fel på utan bygeln vilar stadigt runt nacken och ett gäng silikontoppar liksom fixerande vingar i olika storlekar ger en fast och bekväm passform och isolering. Snäckorna är dessutom magnetiska och kan fästas mot varandra så de inte faddrar runt när de inte används.

JBL Everest Elite 150NC

På vardera ände finns ett gäng funktionsknappar, på den vänstra för att styra själva musikuppspelningen och på den högra hittar vi på/av-knappen, aktivering av bluetooth samt en knappt märkt med ett ”S”. Vi återkommer till dess funktion alldeles strax.

Suverän app med massor av inställningsmöjligheter

Givetvis finns en tillhörande app, i detta fall My JBL Headphones och den är en riktigt trevlig bekantskap. Förutom uppdatering av mjukvara finns här en mängd trevliga funktioner, bland annat en tiobands (!) steglös equalizer med tre förinställda lägen (Jazz, Vocal samt Bass). Den har även möjlighet att skapa helt egna profiler som du namnger och sparar.

JBL Everest Elite 150NC

I appen kan du även aktivera eller stänga av den aktiva brusreduceringen samt välja mellan fyra olika nivåer av omgivningsljudförstärkning (off, low, medium eller high) eller helt enkelt en anpassad kombination av båda dessa funktioner. Just förstärkningen av omgivande ljud är riktigt effektiv om du inte villa missa information på exempelvis en flygplats, eller för en diskussion med passageraren bredvid. Brusreduceringen i maxat läge är annars nästan läskigt effektiv, och speciellt påtagligt blir det just i flygplansstolen.

S-knappen är anpassningsbar och i appen väljer du om den antingen ska sköta den aktiva brusreduceringen (on/off) eller huruvida det omgivande ljudet ska förstärkas (off, low eller high).


Omdöme

Detta är ett par riktigt intressanta hörlurar för alla användare som effektivt vill kunna stänga ute oljud men som samtidigt vill kunna välja hur mycket, eller lite, om omgivningsljudet som ska släppas igenom. Batteriet ger upp till 14 timmars speltid med funktionen aktiverad och runt 16 timmar med densamma avstängd. Ljudet är riktigt bra och anpassningsmöjligheten i den suveräna appen. Med Everest Elite 150NC har JBL verkligen lyckats i stort, synd bara på den lite trista designen.


M3 rekommenderar

Fakta JBL Everest Elite 150NC

Testad: September 2018
Mer Info: JBL
Typ: Trådlösa in ear-lurar med aktiv brusreducering
Element: 12 mm dynamiska elememt
Anslutning: Bluetooth 4.1
Batteritid: Upp till 14 timmar med ANC, upp till 16 timmar utan.
Frekvensåtergivning: 10Hz – 22kHz
Hands free-funktion: ja
Vikt: 53 gram
Pris: 2 000 kronor hos JBL.

plus

Brutalt bra och reglerbar brusreducering.
Suverän app.
Bra batteritid.

minus

Intetsägande och trist design.

Betyg 5 av 5