Kinesiska Mobvoi är kanske inte den första aktören du kommer att tänka på när någon säger ordet "smartklocka". Men faktum är att deras Ticwatch-modeller hör till de mer spännande på marknaden för Wear OS-klockor just nu. För ett par veckor sedan testade vi Ticwatch S – och på IFA-mässan i Berlin fick vi chansen att kränga på oss uppföljaren Ticwatch Pro som släpps nu i dagarna.

Googles Wear OS är det alltså som gäller här, vilket är det nya namnet på det som tidigare hette Android Wear. Designmässigt sticker klockan inte ut på något sätt, och för navigation används svepningar eller de två knapparna på klockans högersida. Saker som pulsmätare, gps och nfc har vi sett i otaliga smartklockor förut, men gentemot sina konkurrenter kan Ticwatch Pro stoltsera med en helt unik funktion.

Dubbla skärmar. Dessa är inte placerade på ovan- och undersidan eller parallellt med varandra. I stället ligger den ena ovanpå den andra; högst upp sitter en monokrom lcd-skärm som visar grundläggande saker som puls, datum, tid och steg. Först där under sitter en amoled-panel med 400 x 400-upplösning som ger tillgång till hela funktionsutbudet i Wear OS.

Ticwatch Pro
Att använda klockans lcd-skärm drar nästan inget batteri alls.

Ju mer du väljer att bara köra på lcd-skärmen, desto mer batteri sparar du. Eftersom klockor tenderar att sitta på våra handleder dagarna i ända – men kanske bara används aktivt någon timme om dagen – känns Mobvois initiativ för batterisparande lika välkommet som logiskt. Användaren kan själv ställa in olika scheman för när vilken skärm ska användas. Företaget kallar de två lägena för Smart och Essential – och genom att bara använda det sistnämnda ska batteritider på hela 30 dagar gå att uppnå.

Bland övriga specifikationer kan vi nämna att skärmen ligger på 1.39 tum, att klockan drivs av relativt gamla Snapdragon Wear 2100-chippet och att arbetsminne och lagring är på 512 MB / 4 GB. Ticwatch Pro är även vatten- och dammsäker enligt ip68-standarden. Det innebär exempelvis att du bör kunna simma med den, men är samtidigt ingenting företaget uppmuntrar att du försöker dig på.

Efter att ha träffat Mobvoi på IFA får vi även med oss ett testexemplar av nya Ticwatch Pro. Naturligtvis kommer vi att lägga mycket av tiden på att utvärdera de olika möjligheterna för batterisparande eftersom de är såpass centrala för klockan.

Håll utkik efter ett ordentligt test på M3.se inom ett par veckor. Klockan är på väg in till svenska återförsäljare och kostar omkring 2 700 kronor.