Lirade du strategi under 90-talet är chansen stor att du minns Theme Hospital. Tråkigt nog hände inte mycket alls i sjukvårdsgenren efter det, och alla vi strategiskt lagda vårdplanerare tvingades leva i ovisshet. Eller nåt. Hur som helst har det äntligen blivit dags att ändra på det sorgliga faktum.

Two Point Hospital kan nämligen beskrivas som en uppföljare till Theme Hospital, låt gå för att det är en spirituell sådan. Inte nog med att delar av originalteamet finns bakom spakarna, allt det vi minns från Theme Hospital har blivit kvar, bara uppdaterat och anpassat till en 2018-kostym.

Two Point Hospital
Two Point Hospital ser precis ut som den där uppföljaren till Theme Hospital som vi aldrig fick.

Humoristisk grund

Ditt uppdrag är alltså att bygga upp ett sjukhus från grunden. Typ. Liksom Theme Hospital kretsar inte Two Hospital kring något sandlådeläge där du hela tiden bygger ut och effektiviserar – istället hoppar du runt bland en mängd olika sjukhus, var och ett med egna förutsättningar. Det börjar i lugn takt med att du anställer din första receptionist, öppnar en liten mottagning och kallar in en läkare. Ganska snart blir det desto mer hektiskt; patienter med alla möjliga typer av sjukdomar väller in och du tvingas utrusta sjukhuset med vad som nu krävs för att hålla dem nöjda – element, blommor, personalrum, apotek och allt där emellan.

Eftersom Two Point Hospital går i Theme Hospitals anda vilar det naturligtvis på en humoristisk grund. De små karaktärerna som irrar runt i dina sjukhuskorridorer ser ut att vara hämtade från ett avsnitt av Wallace & Gromit och de lider av sjukdomar som 8-Bitten, Freudian Lips och Light Headed – sistnämnda beror alltså på att deras huvud förvandlas till en glödlampa. Det kanske inte är så att vi vikar oss av gapskratt – humorn är snarare mer charmig än välskriven, och för att understryka hur brittiskt myspysigt allt är hittar vi en putslustig radiopratare som briljerar med metafraser som ”It must be weird for you to hear this voice every few minutes”.

Two Point Hospital
Det gäller att ha utbildad personal, bland annat kan du behöva ha vaktmästare som klarar av att städa undan avlidna patienter.

Känns riktigt fräscht

Och om vi ska dra en sista Theme Hospital-referens så blir inte heller Two Point Hospital överdrivet komplicerat. Allt eftersom du avancerar får du naturligtvis tillgång till nya föremål och hjälpmedel som klarar av att bota nya typer av sjukdomar. Utmaningskurvan är inte skyhög, och det är i det närmaste omöjligt att köra fast. Du behöver heller inte grotta ner dig i detaljerna – om du nu inte vill. Det går visserligen att anpassa sjukhuset en hel del, men det är relativt valfritt.M3 rekommenderar

Det finns rum för förbättringar om vi ska vara gnälliga, men det handlar mest om detaljer (bättre överblick, mer förklaringar) som utvecklaren förmodligen lär patcha in framöver. Two Point Hospital må kanske stå med ena foten i det förgångna, men det lyckas faktiskt att kännas riktigt fräsch. Årets strategispel så här långt!


Fakta Two Point Hospital

Utvecklare: Two Point Studios
Utgivare: Sega
Genre: Strategi
Format: Pc
Pris: Från 223 kronor hos Prisjakt.

plus

Oj, vad svårt att sluta spela.
Precis rätt ton.
Varierat.

minus

Svårt att få ordentlig överblick på verksamheten.
En del mindre buggar.